Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συναθροίσεις, πλατείες, υπαίθρια πάρτι, άβατα και καταστολή - Αψιμαχίες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Συναθροίσεις, πλατείες, υπαίθρια πάρτι, άβατα και καταστολή – Αψιμαχίες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω πληροφοριών για πιο αυστηρά μέτρα μετά τα περιστατικά με τις συναθροίσεις σε πλατείες, ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να αγκαλιάζει συναθροίσεις και να ζητά να μην ανοίξουν τα σχολεία. Λογικές αυταρχισμού και καταστολής χρέωσαν στην κυβέρνηση Αλέξης Χαρίτσης και Πάνος Σκουρλέτης

Με το επιχείρημα πως οι λίγοι δεν θα θέσουν σε διακινδύνευση με τη συμπεριφορά τους τις προσπάθειες των πολλών ο Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τις συναθροίσεις σε πλατείες, έθεσε σε πρώτο πλάνο την ευθύνη των δήμων για την τήρηση των μέτρων προσθέτοντας ωστόσο με νόημα πως όπου καταστρατηγούνται οι συστάσεις οι δήμοι μπορούν να ζητούν τη συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης.

Όσοι τηρούν τα μέτρα δεν είναι κορόϊδα

Μάλιστα εν μέσω πληροφοριών ότι έρχονται νέες απαγορεύσεις με αφορμή τα περιστατικά στην Αγία Παρασκευή και σε άλλες περιοχές ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «όπου υπάρχουν λίγα περιστατικά, όπως αυτά που είδαμε, εμείς πάντα σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές θα φροντίσουμε να δείξουμε σε όλους τους υπόλοιπους που τηρούν τα μέτρα και ακολουθούν τις οδηγίες ότι δεν είναι κορόιδα».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε γενικά οριζόντια μέτρα με συστάσεις για αποφυγή συναθροίσεων και απαραίτητων αποστάσεων αλλά και πρόσθετα τοπικά μέτρα όπου χρειάζονται.

Οι δήμοι να ζητούν τη συνδρομή της κυβέρνησης

Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια έχουν την εξουσιοδότηση αν χρειαστεί να κλείνουν κάποιοι χώροι και να ζητούν την συνδρομή της κυβέρνησης είπε ο κ. Πέτσας.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει αν θα δημιουργηθεί πολιτικό υπόβαθρο για αντιδράσεις εξαιτίας της τακτικής της κυβέρνησης να παρεμβαίνει η αστυνομία τις πρώτες μέρες της άρσης της καραντίνας σε περιπτώσεις όπου νέοι συναθροίζονται σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.

Αντιφατική

Στο πλαίσιο αυτό πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για αντιφατική στάση.

Ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξη Χαρίτση για επίθεση των ΜΑΤ σε νέους στην Αγία Παρασκευή την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να ανοίξει τα σχολεία, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως όλοι αντιλαμβάνονται «πόσο αντιφατική είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία να αγκαλιάζει συναθροίσεις από την άλλη να λέει γιατί ανοίγουν τα σχολεία».

Δυναμιτίζει το κλίμα

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο MEGA επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση ότι δυναμιτίζει το κλίμα και επιλέγει την καταστολή παραπέμποντας σε αυταρχικά καθεστώτα.

«Ο κοροναϊός είναι ακόμα εδώ, ο κίνδυνος από την πανδημία δεν έχει εκλείψει άρα όλοι μας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή του συνωστισμού», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Από την άλλη, όμως, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις απαράδεκτες εικόνες που παρατηρήθηκαν στις αυθόρμητες αυτές εκδηλώσεις στην Αγία Παρασκευή και αλλού, με επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των συγκεντρωμένων.

Απαγορεύσεις και καταστολή

«Δυναμιτίζει το κλίμα αυτή η στάση, η κυβέρνηση δυστυχώς έχει ήδη στείλει ένα πάρα πολύ άσχημο μήνυμα με την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σοβαρούς χειρισμούς, η κυβέρνηση βιάστηκε για να αποδείξει προς την κοινωνία ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε πως το χειρότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να καταφύγει στις απαγορεύσεις και την καταστολή, καθώς κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα.

«Χρειάζεται νηφαλιότητα, σοβαρή συζήτηση και δημόσιες παρεμβάσεις» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Σχέδιο αστυνομοκρατίας και καταστολής χρέωσε στην κυβέρνηση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας τους χειρισμούς της με τις πρώτες υπαίθριες συναθροίσεις.

Επικίνδυνες οι αντιλήψεις για άβατα

«Την αυτοπειθαρχία εκ μέρους των πολιτών μπροστά στον κοροναϊό την μεταφράζει η κυβέρνηση ως μια νέου τύπου οργάνωση της κοινωνίας. Δείτε αυτό που συνέβη στην Αγία Παρασκευή. Προφανώς κανείς δεν λέει να μην υπάρχουν συστάσεις και προς τους νέους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κάτω από τις νέες συνθήκες.

Η συγκεκριμένη πλατεία, μόλις ανοίξει ο καιρός και μέχρι το φθινόπωρο, μαζεύει παιδιά από την ευρύτερη περιοχή και άρχισαν να λένε όλες αυτές τις ιστορίες περί “άβατου”. Κι εκεί άβατο και εδώ άβατο, τελικά που είναι άβατο; Φαίνεται ότι από τα Εξάρχεια το έχουμε εξαγάγει παντού.

Αυτές είναι επικίνδυνες αντιλήψεις, οι οποίες δυστυχώς αναπαράγονται και από τα ΜΜΕ και ίσως προϊδεάζουν για το τι τύπου κοινωνία σκέφτονται, δηλαδή ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε μια συνεχή παρουσία των δυνάμεων καταστολής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Υπενθυμίζεται ότι και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης είχε κρατήσει αποστάσεις από την επέμβαση της αστυνομίας ζητώντας διάλογο και ενημέρωση και τονίζοντας ότι η καταστολή πρέπει να είναι η έσχατη λύση, με αφορμή τα επεισόδια στην Αγία Παρασκευή.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι σκέψεις για επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων με πρόστιμα φωτιά, λουκέτα, κλείσιμο πλατειών, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024