Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο «οικονομικός» πόλεμος κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Κομισιόν

Ο «οικονομικός» πόλεμος κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Κομισιόν

Το δίπολο ελίτ και ισχυροί της αγοράς από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά μεσαία και λαϊκά στρώματα που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως απαντά η κυβέρνηση

Η έκθεση της Κομισιόν για την ύφεση και την ανεργία ήταν απλά η αφορμή για να πυροδοτηθεί ένας νέος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Πόλωση και κατά μέτωπο επίθεση

Ο πόλεμος ανακοινώσεων και διαρροών που ακολούθησε μεταξύ Κουμουνδούρου, Μαξίμου και οδού Νίκης για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ήταν απόρροια της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να πολώσει το κλίμα σε κοινωνικό επίπεδο και να το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά.

Άλλωστε όσο δραματικά περιγράφονται οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία άλλο τόσο δραματική είναι η μέχρι στιγμής δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη διέξοδος είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο το πεδίο εκείνο όπου η κυβέρνηση έχει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη διαχείρισή του.

Το αφήγημα και το δίπολο

Και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς η Κομισιόν προβλέπει ύφεση και ανεργία πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποστηρίξει το αφήγημά του περί εφαρμογής του εμπροσθοβαρούς προγράμματος που προτείνει και ταυτόχρονα να φτιάξει το δίπολο ελίτ και ισχυροί της αγοράς από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά μεσαία και λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι, εμφανιζόμενος ως εκφραστής των δεύτερων.

Δεν είναι τυχαίο ότι προς σ’ αυτή την κατεύθυνση παρενέβη σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η Κομισιόν σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνουμε από τη πρώτη στιγμή: Ότι η Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις.

Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν είναι σε θέση ούτε καν μια σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση το τρέχον έτος, είναι προφανής.

Κυνική συνειδητή επιλογή

Ωστόσο το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δεν οφείλεται στην ανικανότητα των Υπουργών του κ. Μητσοτάκη αλλά στη προσωπική του επιλογή. Διότι αν και κυνική, είναι συνειδητή του επιλογή, να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Για να σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι μισθοί και να αναγκαστούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίοι που μέχρι χθες τους υμνούσε, αλλά σήμερα οι Υπουργοί του αποκαλούν «ζόμπι» και «μπαταχτσήδες».

Θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί

Και στο τέλος να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί, καταλαμβάνοντας το χώρο των μικρών και των μεσαίων που θα έχουν πια βγει εκτός αγοράς και δίνοντας μισθούς πείνας στους εργαζόμενους.

Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Αντί Μένουμε όρθιοι, Μένουμε με την ελίτ..»

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η δήλωση Πέτσα απάντηση στην ανάρτηση Τσίπρα:

«Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Με τη σημερινή του ανάρτηση ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι έχει άλλες προτεραιότητες.
Να μιλάει για «σοβαρές προβλέψεις» αυτός που με την ανερμάτιστη πολιτική του κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ στους Έλληνες, μοιάζει με ανέκδοτο.

Χαίρεται για την ύφεση

Σαν να μην έφτανε αυτό, χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ύφεση που οφείλεται σε ένα απρόβλεπτο και πρωτοφανές γεγονός, την πανδημία του κοροναϊού.

Διχαστικός και λαϊκιστής ο κ. Τσίπρας «μένει ίδιος».

Όσον αφορά το σχέδιο της Κυβέρνησης, αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες, λέμε την αλήθεια και προχωράμε με σοβαρότητα.

Αντιμετωπίζουμε με προσεκτικά και σταθερά βήματα την υγειονομική κρίση. Στηρίζουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.

Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και ρίχνουμε όλο και περισσότερα καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στο μεταξύ την ώρα που κονταροχτυπιούνταν ο Αλέξης Τσίρπας με το Μαξίμου μαινόταν η αντιπαράθεση των δύο οικονομικών επιτελείων, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αδιανόητο να συνεχίζονται τα ίδια μέτρα

Στο ίδιο μήκος κύματος και πνεύμα με τη δήλωση Τσίπρα οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση και την ανεργία.

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν που καθιστούν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στα πεδία της ύφεσης (9,7%) και της ανεργίας (20%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είναι αποκαλυπτικές για τη διαχείριση της «επόμενης μέρας» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρουν.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Παππάς τονίζουν πως έρχονται σε συνέχεια «της αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για ύφεση «κοντά στο 0″, της επομένης πρόβλεψής της για ύφεση 2%-3%, της ανακοίνωσης της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη για ύφεση 4,7%, της ανακοίνωσης του δυσμενούς κυβερνητικού σεναρίου για ύφεση 7,9% την Κυριακή και της συνέντευξης Μητσοτάκη τη Δευτέρα, όπου μίλησε για ύφεση 10%».

Συνεχίζοντας, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτημα στην κυβέρνηση «με βάση ποια πρόβλεψη γίνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός», δηλώνοντας πως θεωρούν «αδιανόητο να συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα τόσο για προβλέψεις ύφεσης 0% ή 4,7% και για προβλέψεις στο 10%».

Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει «ποια τα μέτρα που θα ανασχέσουν μια πιθανή -σύμφωνα με την Κομισιόν- μεγαλύτερη ύφεση και από το 9,7%».

Σχέδιο ανακατατάξεων σε βάρος μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων

Τέλος, παραπέμποντας σε αναφορά της Επιτροπής, όπως σημειώνουν, ότι «η επίπτωση της κρίσης στις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, κάτι που δεν θα επιτρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας», ρωτούν «με πιο σκεπτικό, λοιπόν, χαρακτηρίζει «ζόμπι» τις μικρές επιχειρήσεις η κυβέρνηση και τις αποκλείει επί της ουσίας από τα μέτρα ενίσχυσης».

«Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη και του οικονομικού του επιτελείου στην υποστήριξη της στρατηγικής που έχουν χαράξει, κρύβει είτε την ανεπάρκειά τους, είτε ένα οργανωμένο σχέδιο ανακατατάξεων στην ελληνική οικονομία εις βάρος λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων», επισημαίνουν, υποστηρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση οδηγούν την Ελλάδα σε αδιέξοδο».

«Λύση μπορεί να δώσει μόνο μία άμεση και γενναία πολιτική στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για να Μείνουμε Όρθιοι», καταλήγει η δήλωση των Ε. Τσακαλώτου και Ν. Παππά.

Το υπουργείο Οικονομικών επιτέθηκε με τη σειρά του στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν λαμβάνει υπόψη της στα σενάρια της ύφεσης τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ενώ σε ότι αφορά την αναθεώρηση των προβλέψεων της κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας τόνισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας.

Ισχυρίζεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο.

Διότι ουδείς γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος.

Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 13 Μαρτίου, εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα – μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις – εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει ένα μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου, αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου, απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά, στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λειτούργησε με σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές.

Άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια τα οποία αποτύπωσε και στο κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου, πριν από τις όποιες άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια αυτά, επαναλαμβάνουμε, έχουν ως ακολούθως:

Βασικό σενάριο Δυσμενές σενάριο

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας -4,7% -7,9%

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 χωρίς τα μέτρα -10,0% -13,2%

Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά ESA -1,9% -2,8%

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη

Και φυσικά, να μην υλοποιεί ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα μνημόνια.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», να υπενθυμίσουμε το εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση. ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Διαψεύδουν Μητσοτάκη

Για «αμήχανη διάψευση» των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές «έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

«Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε προχθές ύφεση 10%», διερωτώνται οι ίδιες κομματικές πηγές.

Μάλιστα στη μάχη μπήκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντώντας στην απάντηση του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση:

«Αφού πιστεύουν ότι η πρόβλεψη για ύφεση 9.7% είναι λάθος, να το πουν και στον κ. Μητσοτάκη να μην βγαίνει να λέει 10% και εκτίθεται.

Όταν λένε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να θυμούνται ότι κρατάμε πολύ καλό αρχείο.

Το αυτό ισχύει και για τις φράσεις «ο ΣΥΡΙΖΑ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη» και «ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα.»

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος «ξύνεται σε γκλίτσες», μας κατηγορούν για την ύφεση 0.7% το 2015 οι άνθρωποι που έχουν στο ενεργητικό τους ύφεση 7.3% και 3.2%, οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν την χώρα, οι άνθρωποι που παρέδωσαν άδεια ταμεία, οι άνθρωποι που δεν ρύθμισαν ποτέ το χρέος. Οι ίδιοι άνθρωποι που παρέλαβαν ανάπτυξη 2.8% τον Ιούλιο του 2019 και πριν τον κοροναϊό, μέσα σε ένα εξάμηνο, κατάφεραν να την ρίξουν στο 1%.

Μας κατηγορούν για έλλειψη σοβαρότητας οι άνθρωποι που επειδή δεν έχουν καμία αίσθηση τι θα γίνει στην οικονομία και κανένα σχέδιο να το αντιμετωπίσουν, λένε όλα τα πιθανά νούμερα για να μπορούν μετά να πουν ότι έπεσαν μέσα…»

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024