Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ακρα του τάφου σιωπή…»

«Ακρα του τάφου σιωπή…»

Αν ο Χάρης Θεοχάρης που έλαβε και τη σχετική απόφαση τα θεωρεί όλα αυτά φυσιολογικά, θα πρέπει με έναν τρόπο να μας εξηγήσει τι μεσολάβησε και αποφάσισε ταυτόχρονα την απογύμνωση του ΕΟΤ. Συνέβη κάτι το επίμεμπτον; Και τι είναι αυτό;

Μια μετάλλαξη προέδρου Κυριάκου και κυβέρνησης επισημαίνω. Μικρή. Αλλά υπαρκτή. Μακάρι και παροδική. Θα την αποδώσω στη μονοθεματική ενασχόληση με τον κορωνοϊό, την πανδημία και το πλήθος των επιπτώσεών της. Δεν επιθυμώ να σκεφθώ οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι και σώφρον, εδώ που τα λέμε. Αναφέρομαι στη βαριά, όσο να πεις, καταγγελία περί της παρείσφρησης σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, από αυτές που εκδίδονται αβέρτα κουβέρτα με αφορμή τον κορωνοϊό, διατάξεως η οποία αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία υπό την επωνυμία Marketing Greece το σύνολο της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας – δουλειά που κατά το παρελθόν ήταν της αρμοδιότητος του ΕΟΤ, αλλά και περιφερειών, δήμων κ.λπ. που είχαν να προμοτάρουν ένα ή περισσότερα τουριστικά προϊόντα.

Θα ανέμενα μία τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου που θα έβαζε τέλος στην έντονη φημολογία αναφορικά με τη σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Λέξη, όμως. Ανάσα. Από πουθενά. Και εντάξει, μπορεί να δεχθώ ότι χθες ήταν όλοι αφοσιωμένοι στο διάγγελμα του προέδρου Κυριάκου για τα βήματα άρσης των περιορισμών που επέβαλε η καραντίνα.

Σήμερα όμως, που δεν υπάρχει κάτι που να αποσπά την προσοχή τους εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν πρέπει να μας πει κάποιος κάτι, σχετικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη; Ο ίδιος θεώρησε σωστό να ανακοινώσει κάτι επαφές με το τηλέφωνο που είχε με ομολόγους του, Ευρωπαίους, αλλά για το επίμαχο, σιωπή. «Ακρα του τάφου σιωπή…», καθώς αναφέρει και ο ποιητής.

Απογύμνωση του ΕΟΤ

Υπενθυμίζω εν ολίγοις την περίεργη υπόθεση: με το άρθρο 69 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 6ης Απριλίου ε.ε. (έλα πάλι, ενεστώτος έτους σημαίνει αυτό, εντάξει;) ανατίθεται στην εταιρεία Marketing Greece, η οποία ανήκει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ο ΣΕΤΕ είναι κάτι σαν τον ΣΕΒ του τουρισμού, ας πούμε), το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης της χώρας. Και δεν σχολιάζω καν το εντελώς άκομψο του πράγματος, πρόεδρος της Marketing Greece είναι η κυρία Ιωάννα Δρέττα, σύζυγος του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου.

Αν ο Χάρης Θεοχάρης που έλαβε και τη σχετική απόφαση τα θεωρεί όλα αυτά φυσιολογικά, θα πρέπει με έναν τρόπο να μας εξηγήσει τι μεσολάβησε και αποφάσισε ταυτόχρονα την απογύμνωση του ΕΟΤ. Συνέβη κάτι το επίμεμπτον; Και τι είναι αυτό;

Δευτερευόντως, μια απάντηση οφείλει και το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρεί σοβαρό, και λογικό, να υφαρπάζονται σοβαρές αρμοδιότητες του ΕΟΤ, που έχει και τη γενική εποπτεία της τουριστικής πολιτικής της χώρας, και να ανατίθενται αυτές οι αρμοδιότητες σε μια ιδιωτική εταιρεία, έστω και αν πάνω από αυτή βρίσκεται ένας εκ των σημαντικών φορέων του τουρισμού;

Αυτός είναι και ο λόγος που μίλησα στην αρχή για μετάλλαξη του προέδρου Κυριάκου και της κυβέρνησης. Μας είχε συνηθίσει αλλιώς: να παρεμβαίνει άμεσα και με καίριο τρόπο σε υποθέσεις οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δείχνουν «περίεργες» – είναι ο ηπιότερος όρος που μπορεί να χρησιμοποιήσω εν προκειμένω. Εδώ, έχουν περάσει 48 ώρες από το δημοσίευμα της Δευτέρας και αρνούνται παραδειγματικά να κάνουν κάτι για να θεραπευθεί αυτό το λάθος!

Ρητορικό ερώτημα

Και θα προσθέσω και κάτι ακόμη, το οποίο αποτελεί κορύφωση στην όλη υπόθεση: στον χώρο του τουρισμού, πλην του ΣΕΤΕ, υπάρχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το οποίο αριθμεί περί τα 9.000 μέλη, όσοι περίπου και οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ξενοδοχειακών μονάδων κάθε μορφής, αλλά και καταλυμάτων, στη χώρα. Εγκύρως ενημερώνω ότι δεν είχαν ιδέα για το θέμα και ειδικότερα για την ανάθεση στην εταιρεία Marketing Greece του συνόλου της διαφημιστικής δαπάνης της χώρας – από το «Στίγμα» της Δευτέρας ενημερώθηκαν. Και ζητούν και αυτοί εξηγήσεις. Και εκτός από εξηγήσεις ζητούν και να ανακληθεί η απόφαση, υποστηρίζοντας ότι όλο αυτό είναι «ύποπτο» και θα εξυπηρετήσει μόνο τους μεγαλοξενοδόχους της χώρας – τα περίπου 400 μέλη του ΣΕΤΕ.

Ενα στέλεχος του Επιμελητηρίου, μάλιστα, μου ανέφερε ότι «όλη αυτή η ιστορία δεν μπορεί να είναι άσχετη με την παρουσία παρέδρου τόσο στον ΕΟΤ όσο και στις περιφέρειες, που εγκρίνει ή απορρίπτει τις δαπάνες των συγκεκριμένων οργανισμών. Τώρα ποιος θα ελέγχει και θα δίνει το «καλώς έχει» για τις διαφημιστικές δαπάνες που θα γίνονται με κρατικά χρήματα;» μου έθεσε το ρητορικό ερώτημα, αλλά δεν είχα απάντηση να του δώσω, ούτε ρητορική ούτε άλλη…

Διαδικτυακή ενημέρωση

Ασίγαστος ακόμη και εν καιρώ πανδημίας κορωνοϊού ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, διοργανώνει σήμερα διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με θέμα το οποίο ήδη έχει απασχολήσει πολύ κόσμο, καθώς λίγο – πολύ όλοι καταλαβαίνουμε πια ότι μετά τον κορωνοϊό η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ ίδια. Το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης, που θα ξεκινήσει αύριο στις 7.15 το απόγευμα και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσω του λατρεμένου YouTube, είναι το ακόλουθο: «Η πανδημία ως βιοηθική πρόκληση – Μια νέα «ανθρώπινη κατάσταση»;». Και πλην του «οικοδεσπότη» προέδρου Ευάγγελου θα λάβουν μέρος η κυρία Εφη Βαγενά, καθηγήτρια Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, και ο φίλος Χρήστος Χωμενίδης.

Καλή επιτυχία να ευχηθώ…

Επιστροφή

Εχω μερικές απορίες σε σχέση με τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της καραντίνας. Απορίες που θα τσαντίσουν μερικούς, αλλά τι να κάνουμε. Να τις κρατήσω για τον εαυτό μου; Δεν λέει. Ετσι λοιπόν τις εκθέτω, διότι απασχολούν εκτός από εμένα και κόσμο: όπως είπε ο αρχηγός, στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής πώλησης κ.λπ. Σωστά; Σωστά!

Ομως πολλοί υπάλληλοι των καταστημάτων αυτών εντάχθηκαν στις διαδικασίες για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ και ένας σοβαρός αριθμός εξ αυτών το έλαβε κιόλας. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς, λοιπόν; Θα προσέλθουν μετά δεκαήμερο στη δουλειά τους, στις 14 Μαΐου, αντί για την προσεχή Δευτέρα, 4 του μηνός, όπως αναφέρει η κυβερνητική απόφαση;

Μα αν επιστρέψουν μετά δεκαήμερο, τα μικρά καταστήματα (αλλά και τα μεγάλα, εδώ που τα λέμε) θα είναι αδύνατον να λειτουργήσουν. Θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν; Και πόσα από αυτά; Ολο το ποσό; Μέρος του ποσού; Αυτό τώρα θα ήταν σωστό όταν ο άλλος με τα 800 ευρώ που πήρε το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κλείσει τρύπες; Θα κρατήσουν τα 800 και θα επιστρέψουν στη «ζούλα» να εργαστούν στο κατάστημα όπου εργάζονταν; Δεν θα γυρίσουν καθόλου, συνεχίζοντας εκουσίως την καραντίνα επί δεκαήμερο;

Απορίες… απορίες…

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024