Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άγχος για τον κοροναϊό οδηγεί σε αύξηση του βάρους – Τι μπορείτε να κάνετε

Το άγχος για τον κοροναϊό οδηγεί σε αύξηση του βάρους – Τι μπορείτε να κάνετε

Αν νομίζατε ότι η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία για να τρώτε λίγο παραπάνω όσο κάνετε binge watching, σκεφτείτε το ξανά

Αν νομίζατε ότι η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία για να τρώτε λίγο παραπάνω όσο κάνετε binge watching, σκεφτείτε το διπλά. Μια περίοδος σαν και αυτήν που διανύουμε είναι ίσως η χειρότερη για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν τις καλές τους συνήθειες, όπως είναι μια υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο σωστός ύπνος, σύμφωνα με τον διάσημο διατροφολόγο- βιοχημικό, Shawn Talbott.

«Η ζωή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στην οικονομία και τη δημόσια υγεία, οδηγεί σε έντονο άγχος», αναφέρει σε συνέντευξή του στη New York Post, εξηγώντας ότι «τα επίπεδα του στρες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Δε γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία, πότε θα λήξει η καραντίνα, τι θα συμβεί στο μέλλον. Όλα αυτά δημιουργούν μια αβεβαιότητα, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί έναν μηχανισμό νευρικής κατανάλωσης τροφών».

Για τον λόγο αυτό η αντίδραση στο στρες δεν είναι κακή μόνο για την ψυχολογία μας. Μέσω αυτής της αντίδρασης στο άγχος συντελείται μια αλλαγή στον μεταβολισμό μας, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στους μυς, το δέρμα μας και γενικά στον οργανισμό μας.

«Το μόνο πράγμα που δε συρρικώνεται είναι η περιφέρεια», σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «το λίπος γύρω από την κοιλιά αυξάνεται, αφού το στρες οδηγεί σε μεγαλύτερες εκκρίσεις κορτιζόλης». Έτσι, οι λιγούρες που μπορεί να προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης είναι τις περισσότερες φορές για πρόχειρο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά, ενώ παράλληλα θέλουμε να τρώμε ασταμάτητα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Διατροφή

Δεν είναι απαραίτητο να απαρνηθείτε τα σνακ, αρκεί να προτιμήσετε κάτι που… χτυπάει καλά στο μάτι. «Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα βρίσκουμε σε τρόφιμα με έντονα χρώματα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά», εξηγεί ο διατροφολόγος. Ως γνωστόν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και για τα βακτήρια του εντέρου.

Φρούτα με έντονο χρώμα, όπως τα ακτινίδια, τα βατόμουρα και τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ένα θρεπτικό συστατικό που έχει άμεση αγχολυτική δράση για το σώμα μας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι επίσης ένας δραστικός τρόπος για να αποβάλουμε το στρες από το σώμα μας και τα βρίσκουμε σε αφθονία σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια.

Γυμναστική

Οι εκρήξεις κορτιζόλης που οφείλονται στο στρες, είναι αυτές που πυροδοτούν στα ζώα την ενστικτώδη αντίδραση της απομάκρυνσης ή της επίθεσης στην απειλή. «Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε την περίσσεια κορτιζόλης είναι να μιμηθούμε την αντίδραση αυτή», αναφέρει ο Talbott. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βρούμε λίγο χρόνο για άσκηση ακόμη και στο σπίτι. «Υπό μία έννοια, όταν γυμναζόμαστε, είναι σαν να κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο μας υπαγορεύει η κορτιζόλη», σχολιάζει ο ειδικός.

Ύπνος

Μετά από μια ημέρα έντονης τηλε-εργασίας, σωστής διατροφής και άσκησης μέσα στο σπίτι, ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για την αποβολή του στρες. Οι αϋπνίες είναι κάτι που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Αν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω βήματα και πάλι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μερικές μπουκιές γιαούρτι με γκρανόλα, ως το τελευταίο σνακ της ημέρας, ενδεχομένως να βοηθήσουν για έναν ποιοτικό ύπνο, που θας σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε και την επόμενη ημέρα.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024