Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρες μάρες κουκουνάρες...

Αρες μάρες κουκουνάρες…

Η UEFA επιθυμεί από την πρώτη στιγμή, αν δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, η διακοπή τους να γίνει με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα επιτρέπουν και στην ίδια να έχει ομάδες διαθέσιμες να αγωνιστούν στις επόμενες διοργανώσεις της.

Η UEFΑ είχε προχθές μια ακόμα τηλεδιάσκεψη – αυτή τη φορά λιγότερο διαφωτιστική από τις προηγούμενες. Μολονότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επιμένει ότι θα υπάρχει χρόνος μέσα στο καλοκαίρι για να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα, για πρώτη φορά συζητήθηκε η πιθανότητα κάποια από αυτά να μην ολοκληρωθούν: η UEFA έκανε γνωστό πως όποια λίγκα έχει σκοπό να αποφασίσει μια διακοπή θα πρέπει να ρθει σε συνεννόηση μαζί της. Αυτή η τοποθέτηση έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης δήλωσης του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που είχε πει μιλώντας για τη Λίβερπουλ πως η αγγλική ομάδα είτε θα κερδίσει το πρωτάθλημα στο γήπεδο μετά την επανέναρξη της Πρέμιερ Λιγκ, είτε θα το κερδίσει μετά από επικύρωση της βαθμολογίας διότι είναι πρώτη αυτή τη στιγμή. Η UEFA επιθυμεί από την πρώτη στιγμή, αν δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, η διακοπή τους να γίνει με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα επιτρέπουν και στην ίδια να έχει ομάδες διαθέσιμες να αγωνιστούν στις επόμενες διοργανώσεις της.

Ανακοίνωση

Ολα αυτά για να τα παρακολουθεί κανείς πρέπει να παρακολουθεί τον ξένο Τύπο διότι αν περιμένει να ενημερωθεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σώθηκε! Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ για τη σύσκεψη είναι τόσο γενικόλογη που καταντά ακατάληπτη. «Παρουσιάστηκε ένα πλήθος επιλογών σχετικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα, τόσο όσον αφορά τους αγώνες σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όσο και τους αγώνες σε επίπεδο διασυλλογικών διοργανώσεων. (…) Εγινε έντονη σύσταση για την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων της Α’ κατηγορίας, καθώς και των διοργανώσεων του Κυπέλλου, ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιο πρωτάθλημα δεν ολοκληρωθεί, θα εξεταστούν ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν εκπονηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Είναι να απορείς ποιος γράφει αυτές τις ανακοινώσεις. «Παρουσιάστηκε ένα πλήθος επιλογών». «Εγινε έντονη σύσταση». «Θα εξεταστούν ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν εκπονηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές». Αρες μάρες κουκουνάρες! Κανονικά θα πρεπε η Λίγκα να φωνάξει σήμερα κιόλας τους εκπροσώπους της ΕΠΟ στις τηλεδιασκέψεις να τους ζητήσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συζητιέται, αλλά και ποια είναι η θέση τους. Αλλά δεν ξέρω κι αν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας ενδιαφέρονται σοβαρά για επανέναρξη του πρωταθλήματος…

Κανάλια

Μέχρι τώρα στο περίφημο working group που έχει δημιουργηθεί, όπως μαθαίνω, οι συζητήσεις αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής ζημιάς και όχι τόσο την επανέναρξη. Οι ομάδες προσπαθούν να βρουν μια κοινή γραμμή για το τι θα κόψουν από τα συμβόλαια των παικτών, για το πώς θα διώξουν κάποιους παίκτες που έχουν συμβόλαια και για το πώς δεν θα πληρώσουν ενοίκιο για εγκαταστάσεις (στο ΟΑΚΑ π.χ.) που δεν χρησιμοποιούνται. Η επανέναρξη (αλλά και το τι θα κάνουν τη νέα σεζόν) είναι πράγματα που ενδιαφέρουν λιγότερο. Θα πει κάποιος ότι αν δεν παίξουν τα playoffs δεν θα πάρουν χρήματα από την ΕΡΤ και τη NOVA. Νομίζω το γνωρίζουν, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτά τα χρήματα δεν τα περιμένουν: πιο πολύ νοιάζονται να πάρουν όσα τα κανάλια τους χρωστάνε. Και η ΕΡΤ και η Nova δύσκολα θα τους δώσουν τα χρήματα που προβλέπονται από τα συμβόλαια, ακόμα κι αν οι ομάδες παίξουν σε σαράντα μέρες τα απαραίτητα ματς για να ολοκληρωθούν τα playoffs. Το γεγονός ότι όποιος έχει μπει σε αυτά παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο και ότι ο πρώτος ξεκινά με δεκατέσσερις βαθμούς διαφορά στερεί από τη διοργάνωση πολύ από το όποιο ενδιαφέρον της. Οι ΠΑΕ το γνωρίζουν.

Κεντρικά

Ισως τα playoffs να μην τα δούμε ποτέ. Το λέω γιατί διακινείται ένα σενάριο που προβλέπει αύξηση των ομάδων και αναδιάρθρωση της Σούπερ Λίγκας. Με βάση αυτό δεν θα υποβιβαστεί κανείς και θα ανεβούν από τη Σούπερ Λίγκα 2 (που επίσης θα διακοπεί) ή δύο ή ακόμα και τέσσερις ομάδες, ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να γίνει με 16 ή 18 ομάδες και χωρίς playoffs! Πού θα βρουν τηλεοπτική στέγη αυτές; Δεν το γνωρίζω. Αλλά από ό,τι βλέπω αρχίζει όλους να τους απασχολεί η πιθανότητα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών, την οποία θα ήθελε και η κυβέρνηση.

Κανονικά

Πέρα πάντως από τις οποίες προθέσεις και επιθυμίες της UEFΑ γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κοινή στάση των ευρωπαϊκών λιγκών ή, για να το πω πιο απλά, τον ευρωπαϊκών χωρών. Η Σουηδία και η Ολλανδία π.χ. έχουν μια εντελώς διαφορετική στάση. Οι Σουηδοί ενημέρωσαν πως το πρωτάθλημά τους θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου και πως τα παιχνίδια του θα γίνουν κανονικά με κόσμο. Οι Ολλανδοί από την άλλη έκαναν γνωστό ότι με κυβερνητική απόφαση το πρωτάθλημά τους σταματά οριστικά και ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα γίνει στη χώρα τους κανένα ματς: βοηθά σε αυτή την απόφαση και το ότι δεν υπάρχουν ολλανδικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ιταλοί

Η UEFΑ θα ήθελε συνεργασίες ανάμεσα στις Λίγκες και κοινά προγράμματα αλλά η κάθε χώρα μοιάζει να ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Μη δίνετε πάντως βάση και στα όσα λένε οι ομάδες: όλα αλλάζουν εύκολα. Οι Ιταλοί π.χ. συμφώνησαν προχθές για την ανάγκη επανέναρξης του πρωταθλήματος. Παρά τους φόβους που εξέφρασε ο υπουργός Αθλητισμού Βιντσέντζο Σπανταφόρα, που πιστεύει πως αυτό είναι κάτι δύσκολο, οι ομάδες ζήτησαν κατόπιν τηλεδιάσκεψης να αρχίσουν οι διαδικασίες επανέναρξης χωρίς καμία ένσταση: ήταν σύμφωνές και οι είκοσι. Πριν από την τηλεδιάσκεψη κυκλοφορούσαν πληροφορίες για αντίθεση εφτά ομάδων. Τις προηγούμενες μέρες οι πρόεδροι της Μπρέσια, της Ουντινέζε, της Αταλάντα, της Τορίνο έλεγαν ότι δεν θέλουν να ακούν για ποδόσφαιρο. Οταν τους εξήγησαν πόσο κοστίζει το να μην τελειώσει το πρωτάθλημα, άλλαξαν γνώμη…

Αδεια

Οι ομάδες θα βρουν έναν τρόπο για να συμφωνήσουν αρκεί φυσικά να θέλουν να παίξουν καλοκαιριάτικα. Είναι πιο δύσκολη η συμφωνία των ομάδων με τους ποδοσφαιριστές ειδικά στις περιπτώσεις που οι ομάδες αποφασίζουν για «ψαλίδια» στα συμβόλαια χωρίς να συζητάμε με τους ποδοσφαιριστές: στην Ισπανία για παράδειγμα. Εκεί, την περασμένη Τρίτη, το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους αρχηγούς των ομάδων της La Liga. Αυτό που ξεκαθάρισαν οι παίκτες με κοινό ανακοινωθέν είναι πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν ούτε καν για προπόνηση αν δεν υπάρξει η απαραίτητη άδεια από τις υγειονομικές Αρχές. Δεν θέλουν μάλιστα να συζητήσουν για την επανέναρξη του πρωταθλήματος με τους εργοδότες τους αλλά μόνο με την κυβέρνηση. Θα παίξουν μόνο αν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις ότι αυτό είναι ασφαλές και αν έχει ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο να κολλήσουν τον ιό. Φυσικά η στάση τους θα ήταν διαφορετική αν δεν διάβαζαν για μειώσεις συμβολαίων της τάξης του 30%…

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024