Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πόσοι από όσους κάνουν test στην Ευρώπη βγαίνουν θετικοί

Κοροναϊός: Πόσοι από όσους κάνουν test στην Ευρώπη βγαίνουν θετικοί

Ενδιαφέρον ερώτημα που έχει αναδυθεί είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσα άτομα από αυτά που προσέρχονται με «ύποπτα» συμπτώματα ή με «ύποπτες» μετακινήσεις ή επαφές, είναι όντως φορείς του νέου ιού.

των Παναγιώτη Γ. Μιχαηλίδη και Κωνσταντίνου Ν. Κωνσταντάκη*

Σε σχέση με την εξάπλωση της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ένα ενδιαφέρον ερώτημα που έχει αναδυθεί είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσα άτομα από αυτά που προσέρχονται με «ύποπτα» συμπτώματα ή με «ύποπτες» μετακινήσεις ή επαφές, είναι όντως φορείς του νέου ιού.

Με άλλα λόγια, πόσα άτομα από αυτά που κάνουν το τέστ για τον νέο κορωνοϊό βγαίνουν θετικά;

Με τη βοήθεια της στατιστικής, εκτιμήσαμε ένα σχετικό γραμμικό μοντέλο που περιλαμβάνει χώρες της Ευρώπης και στηρίζεται σε δεδομένα και στοιχεία που προέρχονται από την ιστοσελίδα του University of Oxford (Oxford Martin School). [Οι χώρες που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δείγμα είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μάλτα, Νήσοι Φερόες, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.]

Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία από την παραπάνω βάση δεδομένων για τις 20 Μαρτίου (η ακριβής ημερομηνία διαφέρει κατά λίγες μέρες από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τα στοιχεία που παρέχει η βάση δεδομένων) προκύπτει ότι για κάθε 100 ελέγχους (τέστ) για τον νέο κορωνοϊό που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, περίπου 10,2 άτομα βγαίνουν θετικά (δηλ. ποσοστό 10,2%) ή, αλλιώς, σε κάθε 10.000 άτομα που ελέγχονται, περίπου 1.020 προκύπτουν θετικά στον ιό.

Επιπλέον, η εκτίμηση αυτή είναι, όπως λέμε, ισχυρά «στατιστικά σημαντική». Δηλαδή, η πιθανότητα να υποθέσουμε ότι η παραπάνω σχέση είναι αληθής και τελικώς να κάνουμε λάθος είναι πρακτικά μηδενική.

Αν, μάλιστα, από το προαναφερθέν ευρωπαϊκό δείγμα αφαιρεθεί η Γερμανία που κάνει ελέγχους (τεστ) σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της και όχι μόνο στα αυστηρώς «ύποπτα» κρούσματα, τότε για κάθε 10.000 άτομα που ελέγχονται ευρωπαϊκώς, τα 1.340 (δηλ. ποσοστό 13,4%) προκύπτουν θετικά στον ιό. Και πάλι η εκτίμηση είναι ισχυρά «στατιστικά σημαντική».

Στην Ελλάδα τα θετικά κρούσματα ανέρχονται σε 821 σε σύνολο, περίπου, 10.000 ελέγχων (τέστ), όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως στις 25 Μαρτίου 2020. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα πράγματι βρίσκεται σχετικά κοντά στην τροχιά (ή ίσως και σε καλύτερη τροχιά, υπό την υπόθεση ότι ελέγχονται σε όλες τις χώρες τα “ύποπτα” περιστατικά) των ευρωπαϊκών δεδομένων για την αντιμετώπιση της νόσου και, συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

Αντιθέτως, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι συστάσεις των ειδικών και ο/η καθένας/καθεμιά μας, ατομικά, να συμβάλει στη μη περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στην κοινωνία.

* Ο κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής κι Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Δικαίου, και Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ).

Ο κ. Κωνσταντίνος Ν.Κωνσταντάκης είναι μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Θεωρητικής κι Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Δικαίου, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ).

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024