Ενα αμείλικτο δίλημμα: Είτε θα προστατευθεί η δημόσια υγεία και θα αποτραπούν και άλλοι θάνατοι!

Ο Πλάτωνας –δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν- έλεγε , ότι η δημοκρατία είναι μια μορφή διακυβέρνησης «ευχάριστη, αναρχική και παράξενη..».

Αυτή την αναρχική διάσταση μας θύμιζαν εδώ και καιρό οι λίγοι –αλλά αρκετοί για να διασπείρουν τον ιό- ανόητοι και θρασείς νεοέλληνες.

Οι οποίοι προκλητικά παραβίαζαν τις συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων για συνειδητή παραμονή μέσα στο σπίτι !

Και έτσι πήγαιναν  «μια εκδρομούλα» στα εξοχικά τους σπίτια για να ξεσκάσουν, κάτι βέβαια που δεν έκαναν μόνο οι ατομικιστές νεοέλληνες.

Αλλά και η ελίτ των παριζιάνων, ποδοπατώντας στην κυριολεξία τις αντίστοιχες εντολές της γαλλικής κυβέρνησης («France’s coronavirus lockdown pits city v. Country, Politico»).

Απέναντι σε αυτή τη φίλαυτη και αναρχική συμπεριφορά κάποιων αφρόνων , μια υπεύθυνη κυβέρνηση ( είτε συντηρητική είτε αριστερή) δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο.

Παρά να επιβάλλει ένα συνταγματικά ανεκτό περιορισμό της ελευθερίας της κίνησης των πολιτών (μέχρι τις 6 Απριλίου)!

Ακριβώς για να μη ανοίξουν διάπλατα οι πύλες της κολάσεως και θρηνήσουμε και άλλα θύματα από το θανατηφόρο ιό Covid 19 (ο οποίος έχει μια  «αταξικότητα» και προσβάλλει αδιάκριτα και φτωχούς και πλούσιους) !

Και στο σημείο τούτο θα ήθελα να επισημάνω, ότι η παραπάνω επιλογή του πρωθυπουργού είναι νομιμοποιημένη (οποιαδήποτε φιλοσοφική θεώρηση και αν υιοθετήσει κανείς).

Υπενθυμίζω εδώ, ότι ο Κάρολος Μαρξ συσχέτιζε την ελευθερία με την αναγκαιότητα. Όμως η αναγκαιότητα τούτη σημαίνει καταρχήν να ανιχνεύουμε ορθά την πραγματικότητα.

Και η σημερινή (κακή) πραγματικότητα θέτει ένα αμείλικτο δίλημμα:

Είτε θα προστατευθεί η δημόσια υγεία και θα αποτραπούν και άλλοι θάνατοι!

Είτε θα επιτραπεί σε κάποιους να απολαύσουν τα δικαιώματα τους και το carpe diem (:ας φάμε , ας πιούμε αύριο πεθαίνουμε).

Άλλη στάθμιση δεν υπάρχει!

Εκτός και αν υιοθετήσει κανείς όλες αυτές τις ανόητες θεωρίες συνωμοσίας , που ακούμε κάθε ημέρα.

Δηλαδή, ότι ο ιός αυτός είναι σκόπιμα κατασκευασμένος και ότι το εμβόλιο έχει ήδη βρεθεί και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!

Ωστόσο, οι θεωρίες συνωμοσίας υιοθετούνται από όλους εκείνους, οι οποίοι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν αιτιωδώς τον κόσμο ( όπως έλεγε και ο Καρλ Πόπερ).

Βεβαίως θα ήθελα στο σημείο αυτό να προσθέσω και κάτι άλλο.

Η αστυνομία , η οποία αναλαμβάνει  το κύριο έργο της υλοποίησης των ανωτέρω περιοριστικών μέτρων , είναι απαραίτητο να έχει μια κουλτούρα καλής συμπεριφοράς και ευγένειας ( έναντι των πολιτών).

Όπως άλλωστε επιτάσσει και το άρθρο 74 του ΠΔ 141/1991.

Οποιαδήποτε –δυσανάλογη- αυταρχικότητα δεν θα στείλει το σωστό μήνυμα στους πολίτες!

Το συμπέρασμα; Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση! Όχι από ένα δικτατορικό καθεστώς! Και επιβλήθηκαν για να μη θρηνήσουμε και άλλες ζωές!

Ο Καλφέλης Γρηγόρης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr