Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Βρετανία : Μπορεί να υπάρχουν  έως 10.000 κρούσματα, λέει επιστήμονας

Κοροναϊός – Βρετανία : Μπορεί να υπάρχουν έως 10.000 κρούσματα, λέει επιστήμονας

 Ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον νεό κοροναϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

Ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον νεό κοροναϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή καταμετράμε περίπου 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Εάν υπολογίσετε τι σημαίνει πραγματικά αυτό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μεταξύ 5000-10.000 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο αξιωματούχος, ενώ η Βρετανία επιδιώκει να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης.

Αναμένεται κορύφωση σε 10 με 14 εβδομάδες

«Βρισκόμαστε σε μια πορεία που μας δείχνει ότι είμαστε τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Βάλανς, η κορύφωση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη Βρετανία ενδέχεται να γίνει σε 10 έως 14 εβδομάδες.

«Πιστεύουμε ότι η κορύφωση ενδέχεται να απέχει 10 έως 14 εβδομάδες, ίσως και λίγο αργότερα» σημείωσε.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Στόχος της κυβέρνησης να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, το περάσμα σε μια νέα φάση του σχεδίου δράσης, σε εκείνο της καθυστέρησης, το οποίο έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στο να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου να άρει την πίεση από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

«Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στη δημόσια υγεία αυτής της γενιάς» δήλωσε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα εξαπλωθεί περαιτέρω» είπε ο Τζόνσον. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ειλικρινής με τους Βρετανούς πολίτες, περισσότερες οικογένειες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους».

Η χώρα δεν εξετάζει, προς το παρόν, να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις ή να κλείσει τα σχολεία, επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η βρετανική κυβέρνηση συστήνει σε οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα, ακόμα και ελαφρά, να απομονώνεται για ένα διάστημα 7 ημερών.

Επιπλέον, η Εκλογική Επιτροπή έγραψε στην κυβέρνηση για να προτείνει την αναβολή έως το φθινόπωρο των τοπικών εκλογών του Μαϊου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δημοτικές εκλογές για τον δημαρχιακό θώκο του Λονδίνου.

Ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν επικρίνει την απάντηση της Βρετανίας απέναντι στην κρίση, κρίνοντας πως είναι ανεπαρκής.

Οι γιατροί ίσως χρειαστεί να αποκλίνουν από καθιερωμένες διαδικασίες

Στο μεταξύ, οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν εκτός των συνηθισμένων ιατρικών πρακτικών και να αποκλίνουν από καθιερωμένες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του κοροναϊού, δήλωσαν σήμερα υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

«Οι κλινικοί γιατροί μπορεί να χρειαστεί να παρεκκλίνουν, πιθανόν σε σημαντικό βαθμό, από καθιερωμένες διαδικασίες προκειμένου να προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς στις πολύ απαιτητικές, αλλά περιοριστικές από άποψη χρόνου περιστάσεις της κορύφωσης μιας επιδημίας», δήλωσαν οι επικεφαλής υγειονομικοί αξιωματούχοι των χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο σε κοινή επιστολή τους προς τους γιατρούς.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας που ασκεί τα καθήκοντά του υπό πίεση.

«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το ότι θα εργάζονται εκτός του συνηθισμένου αντικειμένου πρακτικής τους», ανέφεραν οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Υπάρχει επάρκεια αγαθών, λέει κορυφαία αλυσίδα super market

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, η Tesco, μπορεί να κρατήσει τα ράφια των καταστημάτων της γεμάτα και να αντισταθεί στον πανικό των καταναλωτών να συγκεντρώνουν προμήθειες λόγω του κοροναϊού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν ελλείψεις σε ζυμαρικά, απολυμαντικά χεριών και χαρτιά υγείας, είπε σήμερα ο πρόεδρός της.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί αυτήν την εβδομάδα από φωτογραφίες όπου διακρίνονται άδεια ράφια στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, με τους καταναλωτές να αναζητούν ιδιαιτέρως ζυμαρικά και χαρτιά υγείας.

Όμως, ο Τζον Άλαν είπε ότι αν και οι πρόσφατες συναλλαγές της Tesco χαρακτηρίζονται από τη μαζική αγορά συγκεκριμένων προϊόντων, μεταξύ αυτών χαρτομάντιλα και απολυμαντικά χεριών, η τάση αυτή δεν έφθασε σε επίπεδο τέτοιο που να απειλεί την αλυσίδα προμηθειών της εταιρείας.

«Υπάρχει αφθονία προϊόντων στην αλυσίδα προμηθειών, υπάρχει αφθονία τροφίμων στην Tesco και σε άλλα σούπερ μάρκετ και δεν νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε πρέπει να σπεύδει πανικόβλητος να αγοράζει», επισήμανε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC.

«Εμείς, και είμαι βέβαιος και οι ανταγωνιστές μας, θα ξαναγεμίσουμε τις αλυσίδες προμηθειών μας όσο συντομότερα μπορούμε».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι απίθανο η Tesco να βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι περισσότερο από «πολύ βραχυπρόθεσμες, προσωρινές» ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα.

Σε υψηλά επίπεδα οι συναλλαγές

Πηγές από τη βιομηχανία των σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι οι συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας σε καθημερινή βάση αύξηση έως και 70% σε σύγκριση με την περίοδο έως τα Χριστούγεννα, την πλέον δραστήρια περίοδο του χρόνου. Αύξηση καταγράφεται και στις διαδικτυακές αγορές προϊόντων σούπερ μάρκετ, καθώς ορισμένοι καταναλωτές αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και επιλέγουν την παράδοση κατ΄οίκον όταν κάνουν τις αγορές τους.

Η «ερώτηση του 1 εκατομμυρίου» είναι πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στην ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων, όπως το κλείσιμο σχολείων και την τηλεργασία, εφόσον η κυβέρνηση κρίνει πως η εφαρμογή τους είναι αναγκαία για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, επισήμανε μία από τις πηγές.

Sports in

Ολυμπιακός: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024