Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αποδοκιμάζει η ΕΕ την απόφαση των ΗΠΑ για απαγόρευση των πτήσεων από την Ευρώπη

Κοροναϊός : Αποδοκιμάζει η ΕΕ την απόφαση των ΗΠΑ για απαγόρευση των πτήσεων από την Ευρώπη

Η απόφαση των ΗΠΑ, επέφερε νέο πλήγμα στις αεροπορικές εταιρίες και βύθισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία άνοιξαν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδοκίμασε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις από 26 ευρωπαϊκές χώρες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για 30 ημέρες, η οποία επέφερε νέο πλήγμα στις αεροπορικές εταιρίες και βύθισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία άνοιξαν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας.

Στην κοινή δήλωσή τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι αφ’ ενός ο κοροναϊός «αποτελεί παγκόσμια κρίση και απαιτεί συνεργασία» και αφ’ ετέρου ότι «η απόφαση του αμερικανού προέδρου ελήφθη μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση».

Η δήλωση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «η ΕΕ «αναλαμβάνει ισχυρή δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».

«Δεν υπήρξε προειδοποίηση, ούτε συντονισμός»

Ο Τραμπ σημείωσε στο χτεσινό διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως «ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης», επισήμανε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Ρόιτερ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια για 30 ημέρες θα αφορούν υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών αλλά θα εξαιρούν τη Βρετανία και την Ιρλανδία καθώς και Αμερικανούς πολίτες. Θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Υπεραμύνεται της απαγόρευσης ο Μάικ Πενς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υπερασπίστηκε σήμερα τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι το κέντρο του νέου κορονοϊού μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη.

Σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που παραχώρησε, ο ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένονται χιλιάδες περισσότερα κρούσματα της COVID-19 στις ΗΠΑ και ότι οι περιορισμοί στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες αποτελούν απλώς μέρος της στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Ο Πενς σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εντείνουν την υποβολή σε εξετάσεις και στις 50 αμερικανικές Πολιτείες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες εμπορικών εργαστηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα Laboratory Corporation of America Holdings (LabCorp) και Quest Diagnostics Inc, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Υγειονομικοί ειδικοί έχουν δηλώσει ότι μια έλλειψη διαγνωστικών τεστ έχει καταστήσει δύσκολο να υπολογιστεί η πλήρης κλίμακα του ξεσπάσματος στις ΗΠΑ και να μειωθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Οι χειρότερα πληγείσες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η Πολιτεία Ουάσινγκτον, αγωνίζονται να διευρύνουν γρήγορα τις δυνατότητές τους για την υποβολή σε εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό ώστε να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες οι εξετάσεις για την διάγνωσή του.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024