Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Για πρώτη φορά κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα - Νέα μέτρα από Μητσοτάκη την Τετάρτη

Κοροναϊός : Για πρώτη φορά κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα – Νέα μέτρα από Μητσοτάκη την Τετάρτη

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τα οποία φτάνουν πλέον τα 89.

Τα πρώτα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα πήρε το υπουργείο Υγείας, καθώς για πρώτη φορά κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για 14 μέρες.

Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τα οποία φτάνουν πλέον τα 89.

Μάλιστα, την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση νέων έκτακτων μέτρων την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ασθενείς με κοροναϊό

Σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 67χρονος ο οποίος έχει προβληθεί από κοροναϊό και βρίσκεται διασωληνωμένος σε ειδικό θάλαμο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο.

Ειδικότερα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής από το Υπουργείο Υγείας αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 67χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του MEGA σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ακόμα ένας ασθενής με σοβαρή πνευμονία, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο.

Το νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο φιλοξενεί συνολικά πάνω από 15 κρούσματα, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη 3 κλινικές έχουν επιταχθεί και έχουν διαμορφωθεί ειδικά ώστε να υποδεχτούν ύποπτα κρούσματα.

Διασωληνωμένος, με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και πνευμονίας, νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και ένας 53χρονος άνδρας από της Σιάτιστα Κοζάνης.

Κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας

Το κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες, για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, πρόκειται για όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες θα μείνουν κλειστές από την Τετάρτη και για 14 ημέρες για προληπτικούς λόγους με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.

Πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες

Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων λόγω του κοροναϊού από αύριο, Τετάρτη, και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».

Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα».

Τόνισε ακόμη ότι «εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

15 μέρες άδεια στους γονείς και επίδομα 718 ευρώ

Η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν για τους εργαζόμενους γονείς από το λουκέτο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η παροχή άδειας 15 ημερών στους γονείς περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων μετά την απόφαση για το λουκέτο στα σχολεία για 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος κατά το οποίο, ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Σε πρώτο στάδιο, οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ανέρχονται σε 15 ημέρες.

Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά, οι ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν, όπου είναι δυνατό, την εργασία με ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού στους χώρους εργασίας, αλλά και τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει και το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος προκειμένου να δοθεί στους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό λόγω της κρατικής απόφασης για κλείσιμο επιχειρήσεων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Πρόκειται για επίδομα ύψους 718 ευρώ που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024