newspaper
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Αρκεί να βρεθεί ο σωστός πρώτος να την ανοίξει

Προσφυγικό : «Εμπόλεμη» κατάσταση στα νησιά - Σε θέση μάχης οι κάτοικοι ενώ κατεβαίνουν μπουλντόζες και ΜΑΤ

Προσφυγικό : «Εμπόλεμη» κατάσταση στα νησιά – Σε θέση μάχης οι κάτοικοι ενώ κατεβαίνουν μπουλντόζες και ΜΑΤ

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, με τους κατοίκους να έχουν λάβει θέση μάχης την ώρα που αναμένονται δυνάμεις των ΜΑΤ, από την Αττική. Από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας το λιμάνι της Μυτιλήνης έχει κλείσει με απορριμματοφόρα, προκειμένου να αποτραπεί η «απόβαση» των ΜΑΤ.

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, με τους κατοίκους να έχουν λάβει θέση μάχης την ώρα που αναμένονται δυνάμεις των ΜΑΤ, από την Αττική καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για τις νέες κλειστές δομές – που ωστόσο πολλοί έχουν χαρακτηρίσει φυλακές.

Ήδη άρχισαν τα όργανα καθώς γύρω στις 11.20 το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ αναμένεται η άφιξη πλοίου με  δεκάδες αστυνομικούς, εμφανίστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και επιχείρησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. ΜΑΤ εμφανίστηκαν και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει συνολικά τρεις περιοχές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Οι κάτοικοι προετοιμάζονται να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, σύσκεψη της περιφέρειας, ενώ κάτοικοι του νησιού έχουν μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου πιθανώς θα καταπλεύσει το πλοίο «Πήγασος», το οποίο —σύμφωνα με πληροφορίες — μεταφέρει δυνάμεις των ΜΑΤ και αύρα.

Από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας το λιμάνι έχει κλείσει με απορριμματοφόρα, προκειμένου να αποτραπεί η απόβαση ΜΑΤ.

Πηγή εικόνας stonisi.gr

Στη Χίο, ομάδα κατοίκων έχει μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και έχει ήδη κόψει την πρόσβαση από τα ανατολικά, προς τη σχεδιαζόμενη δομή στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού.

Έντονες εξάλλου, είναι οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για τη μεταφορά ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο.

Επέμβαση των τοπικών ΜΑΤ στη Μυτιλήνη

Περίπου στις 11.20 δυνάμεις των ΜΑΤ κατέλαβαν τις εισόδους του λιμανιού, όπου, μέχρι πρότινος βρίσκονταν τα απορριμματοφόρα του δήμου Μυτιλήνης, ενώ αναμένεται η απόβαση των 10 διμοιριών από την Αθήνα με το πλοίο «Πήγασος».

Συνεχής είναι η προσέλευση πολιτών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταδίδει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Λίγα λεπτά αργότερα αποκλείστηκε και το λιμάνι Σιγρίου από απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η κάθοδος των… ΜΑΤ

Την ίδια ώρα, δύο κλούβες με ΜΑΤ εμφανίστηκαν και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει σύμφωνα με πληροφορίες το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Bue Star Naxos», το δεύτερο πλοίο με αστυνομικούς που στέλνει η κυβέρνηση στα νησιά.

Σύμφωνα με το cyclades24.gr, 10 διμοιρίες, με περίπου 200 αστυνομικούς των δυνάμεων ΜΑΤ, κλούβες και μηχανήματα εκτόξευσης νερού (Αίαντας) βρίσκονται στο πλοίο «BLUE STAR NAXOS», με προορισμό τα Μεστά της Χίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο, επιβιβάστηκαν εκτός από τα ΜΑΤ, στρατιωτικά χωματουργικά μηχανήματα, και φορτηγά.

Στη Λέσβο κατευθύνεται, το πλοίο Πήγασος,  που κανονικά επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα. Tο επιβατηγό-οχηματαγωγό αναχώρησε ξαφνικά στις 4:15 το απόγευμα από το λιμάνι του Λαυρίου.

Να σημειωθεί ότι και τα δύο πλοία λίγη ώρα μετά τον απόπλου τους από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά δεν μπορούσαν πια να ανιχνευτούν, όπερ σημαίνει πως είχαν κλείσει τα ραντάρ.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Αττική που  ταξιδεύουν για Λέσβο και Χίο, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για νέες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των νησιωτών.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «stonisi.gr», η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή για την ανάπτυξη συνολικά 14 διμοιριών σε Χίο και Μυτιλήνη.

Μάλιστα, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο της γραμμής, το οποίο απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για τη μεταφορά ειδικά αυτοκινούμενων οχημάτων, όπως αύρα ρίψης νερού.

Οι επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες διμοιρίες, οι οποίες βρίσκονται και επιχειρούν στα δύο νησιά.

Με βάση τα σχέδια της ΕΛΑΣ, στόχος είναι η 24ώρη προστασία των χώρων, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.

Σε θέση μάχης οι νησιώτες

Σε θέση μάχης έχουν τεθεί οι νησιώτες σε Χίο και Λέσβο, εν αναμονή του πλοίου που θα φέρει τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι πληροφορίες που θέλουν τις διμοιρίες να έρχονται από την Αθήνα, έχουν αναστατώσει τους κατοίκους, οι οποίοι ήδη συγκεντρώνονται σε μπλόκα στη Χίο και επιχειρούν να «ταμπουρωθούν», προκειμένου να αποκόψουν την πορεία των διμοιριών, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Χίου έχει δώσει εντολή τα μηχανήματα του δήμου να βρεθούν στον δρόμο προκειμένου να συμβάλλουν στον αγώνα των κάτοικων.

Αντίστοιχες είναι και οι εικόνες στη Λέσβο, όπου οι κάτοικοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε όλα τα χωριά του νησιού.

Κατάληψη στο ΓΕΛ Μανταμάδου – Απορριμματοφόρα στο λιμάνι

Στη Λέσβο, από τις 10 το βράδυ, απορριμματοφόρα του δήμου έχουν «σφραγίσει» το λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αποτραπεί η απόβαση ΜΑΤ από το πλοίο «Πήγασος», μεταδίδει η ιστοσελίδα stonisi.gr.  Στις 11.20 εξάλλου, αποκλείστηκε και το λιμάνι Σιγρίου από απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σε ενίσχυση των πολιτών της Μυτιλήνης κατεβαίνουν πολίτες από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ οι καμπάνες στα χωριά της περιοχής Μανταμάδου χτυπούν, καλώντας τον κόσμο να πάει στην επιταγμένη περιοχή.

Φορτηγά αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν την περιοχή Καράβας-Καβακλή.

Από το πρωί της Δευτέρας, μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου.

«Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στην κλειστή δομή» γράφει το σύνθημα στο πανό των μαθητών, ενάντια στη δημιουργία δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών στην Καράβα.

Πηγή εικόνας stonisi.gr

Με ανακοίνωση της η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και β βαθμού».

Επί ποδός οι κάτοικοι και στη Χίο

Στη Χίο, ομάδα κατοίκων έχει μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και έχει ήδη κόψει την πρόσβαση από τα ανατολικά, προς τη σχεδιαζόμενη δομή στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού. Την ίδια ώρα, άλλοι κάτοικοι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων Χίου απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή. «Όλη η Χίος αντιστέκεται στον παραλογισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, με τίτλο «η Χίος βρίσκεται σε πολιορκία». Ειδικότερα η συντονιστική επιτροπή καλεί σε κλείσιμο του δρόμου για «να αντισταθούμε ειρηνικά στις κατοχικές δυνάμεις των ΜΑΤ που προσεγγίζουν το Νησί μας που μοναδικό σκοπό έχουν να  εξυπηρετήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ να μετατρέψει τη Χίο στη μεγαλύτερη φυλακή ψυχών στην Ευρώπη».

Πηγή εικόνας alithia.gr

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ώρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Επίσης κάτοικοι (αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι) έχουν σπεύσει στο λιμάνι Μεστών της Χίου, όπου ενδεχομένως θα καταπλεύσει το «Πήγασος», με δυνάμεις των ΜΑΤ από την Αττική.

Αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τα σχέδια για τις κλειστές δομές, προσφύγων.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ομάδα εργασίας αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων, εκκένωσής τους από τους διαμένοντες, καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες.

ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά

Οι πληροφορίες για αποστολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι: «Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας.

Νωρίτερα ο κ. Χαρίτσης είχε καλέσει την κυβέρνηση να αφήσει «τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της λογικής, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού» στο προσφυγικό, προσθέτοντας ότι «μετά από το μπάχαλο επτά μηνών και αφού στη Μόρια ο πληθυσμός των προσφύγων εκτοξεύτηκε από τις 5.000 στις 25.000, η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές».

Προβλέπει δε, ότι «οι πολιτικές αυτές, όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο».

ΚΙΝΑΛ: Καταφέρατε να στρέψετε εναντίον σας τις τοπικές κοινωνίες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων, στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, άσκησε  από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός Τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση των νησιωτών, αφού προεκλογικά είχε υποσχεθεί άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη «Συμφωνία Αλήθειας» που είχε συνάψει με τους κατοίκους της Σάμου τον περασμένο Ιούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατασκευή των κλειστών κέντρων καταρρακώνει το κύρος της κυβέρνησης και εισάγει μια απαράδεκτη διάκριση εις βάρος των νησιωτών, καθιερώνοντας μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Καμίνης.

«Καταφέρατε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να στρέψετε εναντίον σας τις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται ταπεινωμένοι. Τσαλακώνετε την αξιοπρέπειά τους γιατί τους μεταχειρίζεστε σαν να ήταν ραγιάδες. Αυτή την ταπείνωση, αυτόν τον εξευτελισμό, ουδείς τον ανέχεται» είπε στο τέλος της παρέμβασής του ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό

Ανακοίνωση για τις πληροφορίες περί αποστολής δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και «αύρες» για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!

Μυστικά ναύλωσε το πλοίο “Πήγασος”, που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον «εχθρό λαό», που αγωνίζεται για να μη γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

Αντί επιλόγου… Ένα βρέφος από τη Συρία κινδυνεύει να πεθάνει γιατί δεν έχει ΑΜΚΑ

Είναι μόλις λίγων μηνών, είναι προσφυγόπουλο από τη Συρία. Πάσχει από κρανιακή δυσπλασία, πρέπει να χειρουργηθεί αλλά δεν έχει ΑΜΚΑ.

Το περιστατικό βγάζει στο προσκήνιο κάτι που βιώνουν όλοι οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο, καθώς οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει.

Το βρέφος από τη Συρία,  νοσηλεύεται στο «Παίδων» επειδή πάσχει κρανιακή δυσπλασία και πρέπει να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η παιδοχειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς απαιτείται να εκδοθεί προσωρινός ΑΜΚΑ.

Only in

Το παιχνίδι κατάληξε σε τραγωδία για 5χρονο – Πώς ένα μπαλόνι οδήγησε στον θάνατό του

Το αγοράκι ήθελε να «ντυθεί» δεινόσαυρος και έβαλε στο κεφάλι του ένα μπαλόνι με ήλιον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023