Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Λήγει το μορατόριουμ για τα κλειστά κέντρα - Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης και νησιωτών

Προσφυγικό : Λήγει το μορατόριουμ για τα κλειστά κέντρα – Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης και νησιωτών

Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα συναντάται τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης. Οι βαριές κουβέντες Μητσοτάκη και Πέτσα κατά του Μουτζούρη. Απειλούν με μπλόκο των εργασιών στις επιταγμένες εκτάσεις περιφερειάρχες και δήμαρχοι. 7 διμοιρίες ΜΑΤ μεταφέρονται στα νησιά

Στη σκιά μιας κόντρας που μπορεί να φτάσει στα άκρα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό συναντάται τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος θα συναντηθούν τη Δευτέρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα και ενώ επίσης εκπνέει και η προθεσμία  του κυβερνητικού τελεσίγραφου προς την αυτοδιοίκηση να υποδείξει χώρους της αρεσκείας της για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών.

Αδιάλλακτοι στις θέσεις τους

Ουσιαστικά λήγει και το μορατόριουμ στο οποίο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, δηλαδή η εβδομαδιαία αναστολή της έναρξης των εργασιών για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στους χώρους που είχαν επιταχθεί στα νησιά για τις νέες κλειστές δομές φιλοξενίας.

Πάντως παρά το μορατόριουμ αυτής της εβδομάδας, τα πράγματα εξελίχθηκαν επεισοδιακά και με τις δύο πλευρές να στέλνουν μηνύματα αδιαλλαξίας από τις θέσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Μετανάστευσης -την ώρα που ο πρωθυπουργός την Πέμπτη ανέβαζε το θέμα του προσφυγικού ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ζητώντας την πρόβλεψη περισσότερων κονδυλίων- υπέγραφε αποφάσεις για την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την εκτέλεση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης που αρνήθηκε το διάλογο και τη συνάντηση με το Νότη Μηταράκη έχει απειλήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιώντας ότι οι τοπικές αρχές και κοινωνίες θα βρεθούν απέναντι στις μπουλντόζες.

Πολιτικάντηδες

Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΠΕ της ΝΔ αν και έκανε αυτοκριτική για αιφνιδιασμό της κυβέρνησης από το μέγεθος του προβλήματος της διαχείρισης του προσφυγικού, δεν άφησε αναπάντητη τη στάση του κ. Μουτζούρη, αποκαλώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ «πολιτικάντη».

«Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πως αν δεν υπάρχουν κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά, δεν θα μπορούν να γίνονται επιστροφές-επαναπροωθήσεις όσων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε γι’ αυτό τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας , η οποία όπως είπε «δεν μας επιτρέπει να κάνουμε επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα».

«Στο σπίτι του Μουτζούρη»

Αιχμηρός κατά του «γαλάζιου» περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος, ουσιαστικά του διεμήνυσε να μην διανοηθεί να εμποδίσει τις «μπουλντόζες».

«Τους καλούμε (σ.σ. τους τοπικούς παράγοντες) – και θα τους καλούμε μέχρι την τελευταία στιγμή- να μην πάνε (σ.σ. σε παρεμπόδιση των έργων για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Και σημείωσε: «Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δεν θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε (σ.σ. πρόσφυγες και μετανάστες); Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη;  Δεν είναι απλά τα πράγματα».

7 διμοιρίες

Μέσα σε αυτό το κλίμα τοπικά ΜΜΕ στη Λέσβο όπως η ιστοσελίδα stonisi.gr αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες που μιλάνε για την άφιξη τις επόμενες μέρες στη Λέσβο επτά διμοιριών ΜΑΤ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία δομής 7000 προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση των 261 στρεμμάτων στην περιοχή Καβακλή – Καράβα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Δευτέρα ανοίγουν οι προσφορές για την ανάθεση του έργου της περίφραξης του επιταγμένου χώρου και της δημιουργίας υποδομών, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024