Σε συνέχεια των αιχμών του πρωθυπουργού κατά του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό, ο Στ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής και θα δημιουργήσει νέες κλειστές δομές στα νησιά. Τι είπε για Novartis, ελληνοτουρκικά, ανασχηματισμό και εκλογές

Σε συνέχεια των αιχμών του πρωθυπουργού κατά του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και την άρνησή του να δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής.

Δεν θα μείνουμε αδρανείς

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των τοπικών αρχόντων, όπως του Περιφερειάρχη ή των Δημάρχων, να έχουν μια συνεχή και άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους τους, δηλαδή τους δημότες και τους πολίτες της Περιφέρειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε αδρανείς» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκάι.

Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζοντας «άναρχες» τις σημερινές δομές.

«Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές; Δεν θέλουμε να ξανάρθει το Καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχό τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες, από την Τουρκία» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Να μην το κάνουν

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες.

«Τους καλούμε -και θα τους καλούμε μέχρι τελευταία στιγμή- να μην πάνε. Είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων των νησιών και όλης της χώρας, να γίνουν οι κλειστές δομές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. Λένε «να κλείσουν και οι ανοιχτές». Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δεν θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη;  Δεν είναι απλά τα πράγματα».

Ο Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές. «Θα γίνουν οι κλειστές δομές, θα μεταφερθεί το προσωπικό που χρειάζεται από τις ανοιχτές στις κλειστές και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά με τις επιστροφές προς την Τουρκία ή με τη χορήγηση ασύλου που θα τους ανοίξει το δρόμο προς τα Δυτικά. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου όπως έχει απαντήσει ο κ. Μηταράκης θα περιοριστεί, σε πρώτο βαθμό, μέχρι 24 ημέρες και γενικά -συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών και των υπολοίπων διαδικασιών- θα διαρκεί περίπου δύο μήνες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί

Σε ότι αφορά τη Novartis ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι το μείζον είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες να μην παρεμποδίσουν το έργο της Δικαιοσύνης.

«Το μείζον είναι ότι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν και θα δούμε πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν πρέπει να υπάρχουν δικονομικά προβλήματα στην αποκάλυψη της αλήθειας. Πιστεύουμε η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όσο κι αν κάποιοι φοβούνται» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε επίσης να βάλει τέλος τόσο στα σενάρια πρόωρων εκλογών όσο και στο σενάριο του ανασχηματισμού.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρες. Δεν έχει ούτε ανασχηματισμό, ούτε εκλογές».

Μάλιστα απέδωσε το όλο ζήτημα στο ότι «είναι ένα αγαπημένο θέμα στα Μ.Μ.Ε. και σε πάρα πολύ κόσμο, που ασχολείται με την πολιτική, το οποίο από καιρού εις καιρόν έρχεται. Εμείς ως προτεραιότητα έχουμε την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Ο Πρωθυπουργός το αξιολογεί συνεχώς, όπως κάνει και τώρα με τον απολογισμό του εξαμήνου και τον σχεδιασμό του επόμενου».

Αποκλιμάκωση της τουρκικής ρητορείας

«Έχουμε πει σε όλους τους τόνους, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι αρκετό προκειμένου να λάβουν το μήνυμα όλοι οι αποδέκτες συμπεριλαμβανομένου του κ. Ερντογάν» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας έχει ενισχυθεί με τη γαλλική συνεργασία και υποστήριξε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αποκλιμάκωση ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας.

«Το θέμα είναι να αποκλιμακωθούν οι ενέργειες, όχι μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με τα άκυρα «μνημόνια» Τουρκίας και Λιβύης, αλλά και για την Α.Ο.Ζ. της Κύπρου και θέλουμε να το δούμε» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Και κατέληξε λέγοντας: «Νομίζω ότι τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά. Αυτό θα επιδιώκουμε πάντα. Να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμα και σε φάσεις που υπάρχουν σημαντικές εντάσεις».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr