Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκαλίζοντας τη Novartis

Σκαλίζοντας τη Novartis

Η παρελκυστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οφθαλμοφανής και αστεία

Η υπόθεση Novartis, την οποία ερευνά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που τη δουλειά της επιχειρεί θορυβωδώς να διαβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια υπόθεση με πολλές προεκτάσεις. Μία από τις προεκτάσεις αυτές αναδεικνύει την επιπόλαιη, αλλά και με φανατισμό διατυπωμένη δήθεν ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος δικαίου, που υποτίθεται ότι παραβιαζόταν από την απαίτηση της Προανακριτικής να εξετάσει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που είναι γνωστοί με τα ψευδώνυμα Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση. Οι φωνές, μάλιστα, συνεχίζονταν ακόμα και όταν επιβεβαιωνόταν η νομιμότητα της κλήτευσής τους από τον εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.

Η παρελκυστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οφθαλμοφανής και αστεία. Οχι μόνο επειδή, αυτή τη στιγμή, διερευνάται η σοβαρή πιθανότητα ένα στέλεχος των κυβερνήσεων Τσίπρα, όπως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, να χρησιμοποίησε ένα παραδικαστικό κύκλωμα για να ενοχοποιήσει ή έστω να «λασπώσει» δέκα κορυφαίους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και επειδή δεν μπορούν να ξεχαστούν κι άλλες επιθέσεις του συστήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά της Δικαιοσύνης – στο πλαίσιο της αγαπημένης λενινιστικής τιράντας, σύμφωνα με την οποία δεν αρκεί μόνο η διακυβέρνηση αλλά απαιτείται και η εξουσία, απαιτείται δηλαδή η εξουδετέρωση των θεσμικών αντίβαρων που λειτουργούν υπέρ της δημοκρατίας. Τη μεθόδευση αυτή δεν επεσήμαιναν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, νομικοί ή δημοσιογράφοι αλλά ακόμα και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Τις προάλλες, επεσήμαινα την ανακοίνωσή της, του 2017, σύμφωνα με την οποία «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης [από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ] ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου». Βάλαν’ το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος,προχθές, από τη στήλη του, μας θύμισε μια άλλη συναφή κωμωδία. Μας θύμισε ότι στις 23 του προηγούμενου Οκτωβρίου, με το που ξεκίνησε τις εργασίες της η Προανακριτική, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να μην εξεταστούν Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης, διότι «μπορεί να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες». Αν είναι όντως οι προστατευόμενοι, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία τούς βγάζει την κουκούλα. Αν δεν είναι, συνδέει δύο αθώους με μια τρομερή υπόθεση. Ολα τα έχουν κάνει τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να θυμηθούμε και κάτι ακόμα εξίσου ενδιαφέρον. Τη δήλωση που στις 4 Νοεμβρίου 2019 έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που έγινε απόπειρα να διασυρθούν και να ενοχοποιηθούν δικαστικά μέσω της υπόθεσης Novartis. Κατ’ αυτόν, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες «παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως «προστατεύθηκαν» για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους». «Oι κανόνες της ποινικής δικονομίας και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν, όμως όχι μόνο στο επίπεδο της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα», προσέθετε τότε ο Βενιζέλος.

Να υπενθυμίζω ότι, με τη βαθιά νομική του παιδεία, ο ίδιος πολιτικός είχε περιγράψει «το σκάνδαλο εντός εισαγωγικών Novartis» ως φούσκα, φιάσκο, σκευωρία και ως «συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίον ανήκει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Το αδίκημα αυτό, έχει πει κατ’ επανάληψη ο Βενιζέλος, «συνιστά παραβίαση των διατάξεων του ποινικού κώδικα περί εσχάτης προδοσίας». Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024