Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ : Σκωτσέζικο ντους του Τσίπρα σε Σκουρλέτη και Τσακαλώτο

ΣΥΡΙΖΑ : Σκωτσέζικο ντους του Τσίπρα σε Σκουρλέτη και Τσακαλώτο

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι των σφοδρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ενόψει του 3ου συνεδρίου γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η Κεντρική Επιτροπή ενώ για να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση, τα συντροφικά μαχαιρώματα από την ηγετική ομάδα Τσίπρα κατά Σκουρλέτη και Τσακαλώτου διαδέχτηκε η ομπρέλα προστασίας

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι των σφοδρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ενόψει του 3ου συνεδρίου γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα τα «συντροφικά μαχαιρώματα» ήταν τόσο βαθιά και ύπουλα που για να μην βγει εκτός ελέγχου η εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ υποχρεώθηκαν να παράσχουν ομπρέλα προστασίας στους βασικούς τους εσωκομματικούς αντιπάλους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη.

Είναι χαρακτηριστικά για το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη.

Πλουραλισμός και αντίπαλα κέντρα

«Δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας».

Πρωτίστως, σε αυτό το εδάφιο της ανακοίνωσης φωτογραφίζονται ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος και η ιστοσελίδα «ανοιχτό παράθυρο» καθώς κατά καιρούς έχει ζητήσει τα κεφάλια επί πίνακι των Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Πάνου Σκουρλέτη αντιμετωπίζοντάς τους με αιχμηρά έως απαξιωτικά σχόλια, επειδή αντιδρούν στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα οι «53+» του κ. Τσακαλώτου πρόσφατα αντιπαρατέθηκαν δημοσίως με τον κ. Λακόπουλο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό ή κεντροαριστερό κόμμα και για το αν το 3Ο συνέδριο θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Ταυτόχρονα ο Πάνος Σκουρλέτης είχε στοχοποιηθεί από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό τους από κομματικές εκδηλώσεις, θέμα που διέρρευσε στο φιλικά διακείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ «documentο».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για να επικρατήσει μια σχετική εκεχειρία τουλάχιστον λίγων ημερών αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο και μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα.

Όπως ανακοινώθηκε «η Π.Γ. συζήτησε, επίσης, αναλυτικά και ενέκρινε σχέδιο ανασυγκρότησης των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος και αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης ΚΕ, η οποία και θα συνεδριάσει για να τον εγκρίνει το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου».

Ηχηρή

Πάντως λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη είχε προηγηθεί ηχηρή δημόσια παρέμβαση του Νίκου Βούτση, με τον πρώην πρόεδρο της βουλής να αφήνει αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα φωτογραφίζοντας δηλώσεις του για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και «δημοκρατικής παράταξης».

Ο κ. Βούτσης παράλληλα όμως, άφηνε αιχμές και κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για «αμυντισμό». Ωστόσο χωρίς περιστροφές προειδοποιούσε ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου φορτίζοντας το κλίμα με φράσεις για «στρατόπεδα» και «περιχαρακώσεις» αν τεθεί ως ερώτημα στο εσωκομματικό δημοψήφισμα το όνομα του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βούτσης που ανήκει στην παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αντιδρά στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη «δημοκρατική παράταξη». Άλλα στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Δραγασάκης φέρονται να συγκλίνουν με την εσωκομματική αντιπολίτευση που συγκροτείται γύρω από τους «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και δεν θέλουν η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει στην κατάργηση του υπάρχοντος κόμματος.

Κοινώς, δεν θέλουν η ταμπέλα «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» να γίνει το όχημα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα ώστε η «συμμαχία» να εξελιχθεί σε κόμμα που θα καταπιεί και θα εξαφανίσει τον υπάρχοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Ισορροπίες και «ομοφωνίες»

Σε μια προσπάθεια διατήρησης των διαταραγμένων ισορροπιών για το χαρακτήρα της διεύρυνσης, στην επίσημη ανακοίνωση καταγράφηκε πως «η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του Κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του Προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την Οργανωτική του ανασυγκρότηση».

Προστίθεται μάλιστα πως «η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και η ανταπόκριση των πολιτών που τον στηρίζουν, αποτελούν το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος».

Βέβαια θα μπορούσε να κανείς να παρατηρήσει ότι δεν είναι σύνηθες για αριστερά κόμματα να αναφέρεται ο διακηρυγμένος στόχος «της ΚΕ και του Προέδρου του κόμματος». Θα αρκούσε μόνο η αναφορά στο διακηρυγμένο στόχο της «κεντρικής επιτροπής» χωρίς την προσθήκη «και του προέδρου του κόμματος».

Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει τη διαπάλη για το χαρακτήρα της διεύρυνσης αλλά και το σε ένα βαθμό επίπλαστο της «ομοφωνίας».

Εσωστρέφεια και «εξωστρεφείς δράσεις»

Σε κάθε περίπτωση και για να αντιμετωπιστεί το κλίμα εσωστρέφειας και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις σκληρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που έχουν προηγηθεί, η Πολιτική Γραμματεία έκανε προσπάθεια να στρέψει την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις «εξωστρεφείς δράσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό αλλά και παρεμβάσεις για την προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη στήριξη της δημοσίας υγείας.

Μάλιστα για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση κατά 15% του κατώτατου μισθού ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση ανάμεσα στους εργαζόμενους ή τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Οι δράσεις και η προσπάθεια εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητηθούν και στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» στην οποία συμμετέχουν και οι πασοκογενείς.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024