Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανταρσία στο ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο στη διεύρυνση με σχέδιο ανατροπής του 3ου συνεδρίου  

Ανταρσία στο ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο στη διεύρυνση με σχέδιο ανατροπής του 3ου συνεδρίου  

Η μοιρασιά της κομματικής εξουσίας διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς το συνέδριο στις 14-17 Μαΐου. Σε εξέλιξη πρωτοβουλία που ζητάει να αποκλειστούν από σύνεδροι οι πασοκογενείς της "προοδευτικής συμμαχίας". Ποια είναι η στάση της παλιάς φρουράς της Κουμουνδούρου

Η μοιρασιά της κομματικής εξουσίας διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς το 3o συνέδριο στις 14-17 Μαΐου που αναμένεται να επικυρώσει τον μετασχηματισμό του.

Ωστόσο η πορεία αυτή μόνο ανέμελη δεν είναι. Μάλιστα υπάρχουν εσωκομματικές δυνάμεις που θέλουν να ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά τον οδικό χάρτη προς το 3ο συνέδριο και αυτό καθ’ αυτό το χαρακτήρα του συνεδρίου που θα επικυρώσει τη μετεξέλιξη του κόμματος σε «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Η μάχη των οργάνων

Υποτίθεται πως έχει αποφασιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (στην οποία συμμετέχουν πολλοί πασοκογενείς στο πλαίσιο της διεύρυνσης) προκειμένου να εγκρίνει τις θέσεις για το 3ο συνέδριο.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες η τάση των «53+» εμφανιζόταν να διακινεί μήνυμα με το οποίο ζητούνταν η συλλογή υπογραφών για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό δέχτηκε επιθέσεις εξ’ κεντροαριστερών της και με προτροπές προς τον κ. Τσίπρα για διαγραφές αλά Αντρέα Παπανδρέου το 1977.

Πλέον καθίσταται σαφές ότι οι διαφορετικές ερμηνείες που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ για το τι συνέδριο οργανώνεται, με ποιο στόχο και ποιους συμμετέχοντες ουσιαστικά δείχνει τόσο τη Βαβέλ που μαστίζει την Κουμουνδούρου, όσο και την εκατέρωθεν καχυποψία για το εγχείρημα του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Παρατηρητές

Μάλιστα από ορισμένες πλευρές εγκαλούνταν η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» ότι είχε ως στόχο την ανατροπή του συσχετισμού του επόμενου συνεδρίου με τον αποκλεισμό των πρόσφατων πασοκογενών μετεγγραφών, καθώς εμφανιζόταν να επιδιώκει με απόφαση της κεντρικής επιτροπής να αποφασιστεί συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο ιδεολογικός και πολιτικός ρόλος του νέου φορέα, η περαιτέρω οργανωτική του συγκρότηση και η ακριβής θέση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτόν θα συζητηθούν σε ξεχωριστό θέμα στο 3ο συνέδριο, στο οποίο θα μετάσχουν ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι των οργάνων του συμμαχικού φορέα».

Η κίνηση αυτή φαίνεται να προκαλεί εκνευρισμό στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, ενώ από τους υπέρμαχους της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θεωρείται ο ηγέτης της εσωκομματικής κίνησης των «53+».

Πάντως οι «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διέψευδαν την ύπαρξη κειμένου υπογραφών. Ωστόσο την ίδια στιγμή μιλούσαν για ειλημμένη ομόφωνη κομματική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το 3ο συνέδριο να είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του νέου φορά «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Προς την ίδια κατεύθυνση μιλούν για την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της οποίας πρέπει να γίνει η διεύρυνση και η «μαζικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίχτυα σε Δραγασάκη και Παπαδημούλη

Πλέον το βλέμμα όσων παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου είναι το πώς θα τοποθετηθούν αυτόνομες φωνές από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν κάποιες αποστάσεις ασφαλείας τόσο από τους «53+» όσο κυρίως από την «προεδρική φρουρά» του Αλέξη Τσίπρα.

Το πώς θα τοποθετηθούν στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και φυσικά ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που έχει διαχωρίσει τη θέση του με την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν τους τα στελέχη που στοιχίζονται στην αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση να κάνουν προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών όπως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αμφότεροι οι δύο τελευταίοι φέρονται να έχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διεύρυνση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο σκεπτικισμός που φαίνεται να αναπτύσσεται είναι πως η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στη κατάργηση του υπάρχοντος κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παλιά (και ηλικιακά) φρουρά  του ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως τάσεων και ιδιαίτερων απόψεων δεν θέλει την κατάργηση των υπαρχόντων κομματικών οργάνων και την απορρόφησή τους από τα όργανα του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Κατ’ αυτούς ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» είναι ένα μετωπικό σχήμα και όχι το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κατά τους ίδιες αυτές προσεγγίσεις να διατηρήσει τον διακριτό του ρόλο μέσα στο μετωπικό σχήμα.

Σε αρκετές περιπτώσεις η άποψη αυτή εκφράζεται με τη διαφωνία στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «αρχηγικό» ή «αρχηγοκεντρικό» κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024