Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε σημείο... βρασμού οι 53+ για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σημείο… βρασμού οι 53+ για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στο παρασκήνιο, αλλά πλέον και με δημόσιες παρεμβάσεις, ο εσωκομματικός διάλογος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το 3ο συνέδριο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται στο παρασκήνιο, αλλά πλέον και με δημόσιες παρεμβάσεις, ο εσωκομματικός διάλογος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το 3ο συνέδριο. Ο δρόμος είναι στρωμένος με πολιτικά αγκάθια, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και μετεξέλιξης και όχι απλώς σε τροχιά οργανωτικής διεύρυνσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τρίτη φάση, όπως την έχει περιγράψει με ξεκάθαρο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, αποτυπώνεται στον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» που αμφισβητείται από πολλούς και ειδικά από τους 53+. Το δικό τους μήνυμα ήρθε χριστουγεννιάτικα – και παρά τη ραστώνη των εορτών, αξιολογήθηκε ως άκρως σημαντικό στον εν εξελίξει εσωτερικό διάλογο και θεωρείται ως ακόμα ένα σαφές σήμα στην ηγεσία και στη στρατηγική της. Ηταν ένα κείμενο του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου που αμφισβήτησε, εκφράζοντας και την συντριπτική πλειοψηφία των 53+, τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

«Ανήκω σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το κόμμα αυτό έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων από την Αριστερά της Αριστεράς, τη Ριζοσπαστική Οικολογία, έως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Στην καμπάνια ονομάστηκε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται το 3ο συνέδριο του κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Λάμπρου, προσθέτοντας σε αιχμηρό ύφος στο κείμενό του, το οποίο προβλήθηκε από την ιστοσελίδα commonality.gr που εκφράζει τις απόψεις των 53+, ότι «από αφέλεια ή δεν ξέρω τι, αναγράφεται ως συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Δηλαδή ενός άλλου σχήματος… Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα υπάρχει όσο το επιθυμούν τα μέλη του, νέα και παλαιότερα. Συνεπώς, κανείς και καμία δεν δικαιούται να βιάζεται και να αλλάζει την πραγματικότητα με το έτσι θέλω».

Το μήνυμα

Την ίδια στιγμή η ηγετική ομάδα υπό τον Τσίπρα, επιμένοντας στον όρο «κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους 53+ όσον αφορά τη στάση τους έναντι της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία που προχωρεί, ενώ τις διάφορες ενστάσεις, διαφωνίες, προβληματισμούς και διαφοροποιήσεις από την κεντρική κατεύθυνση τα εκλαμβάνει ως «εσωτερικό δημοκρατικό πλούτο απόψεων».

Υπό αυτή την έννοια δεν συζητούν ούτε κατ’ ελάχιστον για αλλαγή πορείας και εκπέμπεται το μήνυμα-απάντηση πως ο κεντρικός στόχος δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Εξάλλου, η συμπόρευση διαφόρων προσώπων από την Κεντροαριστερά, την εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, γίνεται με την προϋπόθεση πως συγκροτείται – ουσιαστικά μετασχηματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ – σε έναν νέο ριζοσπαστικό προοδευτικό φορέα με πυρήνα τη συγχώνευση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.

Ακόμα και η προ ημερών συγκρότηση του 41μελούς Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (και όχι απλά ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ηγετικής ομάδας που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αν και δέχεται έντονη εσωκομματική πίεση.

Τα καρφιά

Ηδη ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που είναι σε ανοικτή γραμμή με Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση και σύμμαχος πλέον με τους 53+, είχε φροντίσει να υπενθυμίσει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί το κόμμα, εμμένοντας πολλές φορές στον όρο «Αριστερά». «Το κόμμα μας έχει γνώση των αδυναμιών του, έχει συνειδητοποιήσει τη μικρή του κοινωνική γείωση, ωστόσο δεν μπορεί να απαξιώνεται σκόπιμα από διάφορους «προοδευτικούς» τιμητές που θεωρούν πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Πρόκειται για αυτούς που τους ενοχλεί ακόμα και ο όρος «Αριστερά» και τον θεωρούν ξεπερασμένο» έγραψε στη σκιά των πολλαπλών σημάτων της προεδρικής ομάδας που υπερτονίζει τον προσανατολισμό «προοδευτική παράταξη».

Σε αυτό το περιβάλλον, και με δεδομένο ότι οι πρώτοι μήνες του 2020 θα είναι εξαιρετικά πυκνοί για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έστειλε το δικό του σήμα, εκφράζοντας ουσιαστικά και τον Σκουρλέτη, μεγάλο τμήμα των 53+, αλλά και τους «Μπανιάδες», όπως τον Νίκο Φίλη, με την επισήμανση («ΕφΣυν»): «Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024