Με αφορμή την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών λιμένων αναζωπυρώνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με την ΝΔ να μιλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ξεπούλημα με τεράστια ζημιά για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Με αφορμή την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών λιμένων αναζωπυρώνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με την ΝΔ να μιλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ξεπούλημα με τεράστια ζημιά για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Επίθεση κατά του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με αιχμή τα όσα ανέφερε στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Η ασάφεια, πολλές φορές, κρύβει τις πραγματικές προθέσεις. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που χαρακτηρίζει καλύτερα την ομιλία του κ. Πλακιωτάκη στο 5ο Συνέδριο για τη Ναυτιλία της Ναυτεμπορικής, που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στην Αθήνα» σχολιάζει ο κ. Σαντορινιός σε ανακοίνωσή του.

Όπως υποστηρίζει ειδικότερα, «μέσα σε πολλές αοριστίες και γενικολογίες ο υπουργός Ναυτιλίας, αναφορικά με τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια της χώρας, αποκάλυψε ότι θα καταργήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο των υποπαραχωρήσεων, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως παρακαταθήκη, και θα προχωρήσει στην ‘διασφάλιση της ανάπτυξη κάθε λιμανιού’, δηλαδή σύμφωνα με τη γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού που τόσο καλά ξέρει η Κυβέρνηση να μιλά, στη πλήρη πώληση όλου του πακέτου μετοχών των λιμανιών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η απέχθειά του για τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις» έχει στοιχίσει ακριβά στην οικονομία και τους πολίτες.

«Ξεπούλημα κάθε σπιθαμής δημόσιας περιουσίας»

«Η Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη που έχει θέσει ως βασικό της στόχο το ξεπούλημα κάθε σπιθαμής δημόσιας περιουσίας, εκποιεί τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, χωρίς να υπολογίζει ούτε το εθνικό κόστος, ούτε το στρατηγικό τους χαρακτήρα, ούτε την μεγάλη ζημία που θα υποστούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες» επισημαίνει ο κ. Σαντορινιός, κατηγορώντας την κυνέρνηση ότι «δίνει λάφυρο τα λιμάνια της χώρας σε ‘ιδιώτες- επενδυτές’, που η ιστορία του κόμματος αυτού έχει δείξει ότι εννοεί τους κολλητούς και τους κουμπάρους».

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ανίκανη να παρουσιάσει έστω και μια σοβαρή επενδυτική ρεαλιστική πολιτική», καταλογίζοντάς της ότι «έχει επιδοθεί στο στήσιμο μιας επιχείρησης realestate». «Πέρα από την πώληση των 10 Περιφερειακών Λιμανιών που δρομολογείται, στο ίδιο συνέδριο ο κ. Πλακιωτάκης διεμήνυσε ότι θα αφαιρέσει από τον έλεγχο των Δήμων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων τη διαχείριση των λιμανιών και θα τα εντάξει υπό τον έλεγχο του Υπουργείου του, πάλι, όπως εξηγεί, για το καλό της ‘ανάπτυξης’. Με κυνικό τρόπο, η Ν.Δ. προχωρά στην αποψίλωση των τοπικών κοινωνιών από την λιμενική τους περιουσία και καταδικάζει σε ύφεση τις τοπικές οικονομίες στο όνομα μιας στρεβλής, χωρίς σχέδιο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης» σημειώνει.

Σχολιάζει ακόμη πως ο κ. Πλακιωτάκης «φαίνεται ότι ζήλεψε την ‘αγάπη’ της κ. Κεραμέως για τα ιδιωτικά κολέγια» καθώς «στην ομιλία του υποσχέθηκε μέσα στο 2020 να δημιουργήσει με νόμο τις προϋποθέσεις θεσμοθέτησης της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης». «Έτσι μετά το άρθρο στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Παιδείας που ανοίγει την πόρτα στην αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, το υπουργείο Ναυτιλίας κλείνει το μάτι σε φίλους- επενδυτές που θα στήσουν μπίζνα γύρω από την ναυτική εκπαίδευση» τονίζει ο κ. Σαντορινιός.

Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «για μια ακόμη φορά ο υπουργός Ναυτιλίας υποσχέθηκε τη διόρθωση ‘στρεβλώσεων’» ενώ «η μόνη στρέβλωση που υπάρχει είναι ότι μετά τις εκλογές το Μεταφορικό Ισοδύναμο έπεσε στα χέρια της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία φάνηκε ανίκανη να το υποστηρίξει». Σημειώνει τέλος ότι «επί Ν.Δ. κόπηκε το σκέλος του μέτρου για την επιδότηση των καυσίμων, επί αυτής της κυβέρνησης καθυστερούν σημαντικά οι πληρωμές στους νησιώτες και επί Ν.Δ. δεν υπογράφηκε ποτέ η έτοιμη απόφαση που είχαμε αφήσει για επέκταση του ΜΙ στις επιχειρήσεις της Κρήτης».

Πλακιωτάκης: Πληρώσαμε ακριβά την ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι καιρός να αντιληφθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας καθαρή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάσει με σαφήνεια τις πολιτικές που θα προωθήσουμε σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε ότι αφορά τα 10 λιμάνια – ανώνυμες εταιρείες, προχωράμε εντός του 2020 σε διεθνείς διαγωνισμούς εκκινώντας από τα λιμάνια αυτά για τα οποία υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες βιωσιμότητας του κάθε λιμένα ξεχωριστά για να τους αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλουν πραγματικά στη δημιουργία δημοσίων εσόδων και στην διασφάλιση επενδύσεων και θέσεων εργασίας.

Το έχουμε πει πολλές φορές ότι τα λιμάνια μας μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης τόσο της περιφερειακής, όσο και της εθνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τα άλλα λιμάνια που βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων, έχουμε δεσμευθεί δημοσίως και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στενή συνεργασία μας με τους Δήμους, τους οποίους θεωρούμαι στρατηγικούς μας συμμάχους, στην προσπάθεια μας να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανάπτυξης και αξιοποίησης και των λιμανιών αυτών, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων και της πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Η απέχθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, η ιδεοληπτική εμμονή του σε ξεπερασμένα μοντέλα, αλλά και η αναποτελεσματικότητα του, τα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, έχουν στοιχίσει πολλά στην ελληνική οικονομία και τους πολίτες» τονίζει ακόμη ο κ. Πλακιωτάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr