Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Χρυσή Αυγή : Προσωπική Υπόθεση»

«Χρυσή Αυγή : Προσωπική Υπόθεση»

«Μας απειλούν, μου υποσχέθηκαν μια σφαίρα στο κεφάλι», λέει η Ανζελίκ Κουρούνη, δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Στην προβολή της ταινίας στην Κολωνία η αίθουσα ήταν κατάμεστη

Στο αμφιθέατρο του πανεπιστήμιου της Κολωνίας δεν έπεφτε καρφίτσα. Φοιτητές, Γερμανοί και Έλληνες, αλλά και απλοί θεατές ήρθαν την Τρίτη, 24.01 για να παρακολουθήσουν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη για τη Χρυσή Αυγή. Η πρόσκληση έγινε από τον antilogosNRW, μια αυτόνομη πρωτοβουλία νέων μεταναστών, φοιτητών και εργαζομένων από την Ελλάδα και την Κύπρο με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Γερμανία για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις δύο χώρες.

«Είμαι η μόνη που μπήκα στα σπίτια τους»

Για την  Ελληνογαλλίδα δημιουργό Ανζελίκ Κουρούνη είναι μια προσωπική υπόθεση η νεοναζιστική οργάνωση, «στην πραγματικότητα μια υπόθεση όλων», όπως λέει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle. «Εάν έρθει ποτέ αυτό το κόμμα στην εξουσία μέσα από το κοινοβούλιο, κάτι που το προσπαθεί, τότε είναι σαφές ότι δεν θα κυβερνήσει για όλους. Όταν το 2009 ξεκίνησα το ντοκιμαντέρ, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να περάσει το 0,2% που ήταν τόσα χρόνια, να γίνει κόμμα στη Βουλή και μάλιστα τρίτη δύναμη.

Τότε με ενδιέφερε να καταλάβω γιατί το κράτος τους αντιμετώπιζε με ανοχή ενώ διέπρατταν  εγκληματικές ενέργειες», λέει αναφερόμενη στο κλείσιμο των ελληνοαλβανικών συνόρων με επικεφαλής το νούμερο δύο της οργάνωσης Χρήστο Παππά, ή την παρολίγο επίθεση εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γερμενή, που μάλιστα οπλοφορούσε. «Από τη στιγμή που έχουν μπει στην Βουλή με καθαρά νόμιμο τρόπο, δηλαδή με εκλογές, όλα μπορούν να συμβούν».

Τα γυρίσματα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για αυτήν και τους συνεργάτες της. Ως ανταποκρίτρια γαλλόφωνων ΜΜΕ στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να συγκεντρώσει υλικό από την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά και από άλλα γεγονότα. Ήθελε να παρουσιάσει όλες τις πτυχές και τις προεκτάσεις ενός φαινομένου που απλώθηκε με όχημα την οικονομική κρίση. Χάρη στην εμμονή και την ομαδική δουλειά η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία, όπως φαίνεται  εκ του αποτελέσματος. Με μια κάμερα στο χέρι η Ανζελίκ πήρε από πίσω την οργάνωση και κατέγραφε τα πάντα σε κάθε δημόσια εκδήλωση των Χρυσαυγιτών.

«Με συνήθισαν» λέει σήμερα, όταν τη ρωτούν πως τα κατάφερε. «Πίστευαν ότι μπορούν να με ξεγελάσουν, επειδή  για αυτούς μια γυναίκα είναι ηλίθια, πόσο μάλλον εγώ που τότε είχα τα διπλάσια κιλά από όσα έχω σήμερα».

«Μου υποσχέθηκαν μια σφαίρα στο κεφάλι»

Μετά την προβολή ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ανζελίκ και έναν εκ των συνεργατών της, τον Γερμανό Τόμας Γιακόμπι με πολλές ερωτήσεις από το κοινό.

«Ο κόσμος ανακαλύπτει πράγματα που δεν ήξερε, άλλοι επιβεβαιώνουν όσα ήδη υποπτεύονταν και άλλοι οργίζονται με όσα βλέπουν. Είμαι η μόνη που μπήκα μέσα στα σπίτια τους, για αυτό και τα γυρίσματα κράτησαν τόσα χρόνια. Ήθελα να καταλάβω τον νεοναζί της διπλανής πόρτας. Για να καταπολεμήσεις κάποιον πρέπει να ξέρεις τον τρόπο σκέψης του και να μην τον υποτιμάς».

Οι προβολές δεν σταματούν εδώ. Με το βανάκι της η Ανζελίκ Κουρούνη, ο Τόμας Γιακόμπι και με το σκύλο τους βρίσκονται καθοδόν προς τη Βρέμη, για την επόμενη προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης. «Είναι η τρίτη περιοδεία διάρκειας ενός μηνός που κάνουμε στη Γερμανία», μας λέει. «Ερχόμαστε από το Βερολίνο, από το Hellas Box Festival, νωρίτερα ήμασταν στη Στουτγάρδη, το Μανχάιμ, το Μόναχο, την Ιένα, όπου μας καλούν εμείς πάμε».

Κορυφαία στιγμή θα είναι η 1η Μαρτίου, όπου το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση των Φιλελευθέρων. Την ρωτάμε εάν θα συμπληρώσει κάποια στιγμή το ντοκιμαντέρ με τις νεώτερες εξελίξεις. «Δεν με παίρνει, έχουμε πάρει πολλές απειλές, μου έχουν υποσχεθεί μέσω twitter μια σφαίρα στο κεφάλι. Εάν θα γίνει κάτι μόνο σε σχέση με τη δίκη».

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024