Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την αστυνομική βία στο Ιράν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την αστυνομική βία στο Ιράν

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κατάρριψη του Boeing στο Ιράν καταπνίγηκαν με βίαιο τρόπο από την εγχώρια αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών.

Πολλοί διαδηλωτές στο Ιράν τραυματίστηκαν από σκάγια των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας στις 11 και 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας την παράνομη χρήση βίας και τη βίαιη καταστολή κατά των ειρηνικών συγκεντρώσεων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο δηλώνει ότι βασίστηκε σε εικόνες των οποίων διαπιστώθηκε η γνησιότητα και σε μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων.

Aστυνομική βία στο Ιράν

Στην ανακοίνωσή της η Αμνηστία αναφέρει ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.

Χρησιμοποίησαν επίσης σωματική βία, με κλωτσιές, γροθιές και χτυπήματα με ρόπαλα ενώ προχώρησαν και σε αυθαίρετες συλλήψεις, σύμφωνα με την Αμνηστία.

«Είναι φρικτό οι δυνάμεις ασφαλείας να συντρίβουν βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη και εκφράζουν την οργή τους κατά των αρχών», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Η παράνομη χρήση βίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις είναι μέρος μιας μακράς παράδοσης των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε.

Έπειτα από δύο ημέρες επίσημων διαψεύσεων της εκδοχής, σύμφωνα με την οποία πύραυλος είχε χτυπήσει το Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν το Σάββατο την ευθύνη τους κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος».

Οι 176 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, οι περισσότεροι Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε οργή στο Ιράν, όπου βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κινητοποιήσεις με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά των αρχών.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024