Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» από οργή το Ιράν για το Boeing - Oι ΗΠΑ στηρίζουν τους διαδηλωτές

«Βράζει» από οργή το Ιράν για το Boeing – Oι ΗΠΑ στηρίζουν τους διαδηλωτές

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αρπάξουν από τα μαλλιά τη νέα ευκαιρία που τους παρέχουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν για την κατάρριψη του Boeing, υιοθετώντας έτσι έναν νέο ρόλο στη Μέση Ανατολή.

«Καζάνι που βράζει» είναι το Ιράν, με διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων, μετά από την παραδοχή από τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι κατέρριψαν το ουκρανικό Boeing 737-800 από λάθος.

Για δεύτερη ημέρα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις πόλεις του Ιράν και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς», φώναζε μια ομάδα διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με οπτικό υλικό που ανέβηκε στο Twitter.

https://twitter.com/bamdad_azad/status/1216320072542760960

Πολυάριθμοι διαδηλωτές εμφανίζονται στο βίντεο έξω από ένα άλλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας και σε συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις.

Mάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που έσκισαν πανό με την εικόνα του Κασέμ Σουλεϊμανί, του εξέχοντος Ιρανού στρατιωτικού διοικητή ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο Ιράκ στις 3 Ιανουαρίου.

Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν στο Reuters ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας.

Χθες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η Τεχεράνη δεν απέκρυψε την αιτία της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους»

Ένας ανώτερος ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε καμία πρόθεση να αποκρύψει την αιτία της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους, το οποίο ο ιρανικός στρατός παραδέχτηκε ότι κατέρριψε από λάθος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

«Από την αρχή δεν υπήρχε πρόθεση να αποκρύψουμε την αιτία του δυστυχήματος, ειδικά δεδομένου ότι η φύση της και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της…την καθιστούν σχεδόν αδύναντον να παραμείνει κρυφή», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ο γραμματέας του ανώτερου σώματος εθνικής ασφαλείας Αλί Σαμχανί.

Στήριξη στους διαδηλωτές από τις ΗΠΑ

Με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές στο Ιράν.

«Προς τους ηγέτες του Ιράν-ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ. Χιλιάδες έχουν ήδη σκοτωθεί η φυλακιστεί από εσάς και ο Κόσμος παρακολουθεί. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν. Θέστε ξανά σε λειτουργία το Ίντερνέτ σας και αφήστε τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιούν ελεύθερα! Σταματήστε να σκοτώνετε τον υπέροχο ιρανικό λαό!».

Παρόμοιο μήνυμα στήριξης έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Η φωνή του ιρανικού λαού είναι ξεκάθαρη. Μπούχτισαν με τα ψέματα του καθεστώτος, τη διαφθορά, την ανικανότητα και τη βιαιότητα των Φρουρών της Επανάσταση υπό την κλεπτοκρατία του Χαμενεΐ» έγραψε.

Οργή και για τη σύλληψη του Βρετανού πρέσβη

Ανησυχία έχει προκαλέσει η σύλληψη του Ρομπ Μακέιρ, Βρετανού πρέσβη στο Ιράν, εξαιτίας της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Ο ίδιος ο Μακαίρ αρνείται ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε διαδήλωση, λέγοντας ότι απλά πήγε σε ολονυκτία για τα θύματα της πτήσης των Ukraine International Airlines.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε την Τεχεράνη για τη σύλληψη και ζήτησε αποκλιμάκωση.

Από τη μεριά του, το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε σήμερα τον Μακέιρ να απολογηθεί για την «αντισυμβατική συμπεριφορά» του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν, ζητώντας την απομάκρυνση του Μακέιρ.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024