Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράν ζητάει εξηγήσεις από τον βρετανό πρεσβευτή για την παρουσία του σε «παράνομη διαδήλωση»

Το Ιράν ζητάει εξηγήσεις από τον βρετανό πρεσβευτή για την παρουσία του σε «παράνομη διαδήλωση»

«Σήμερα ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του της συμμετοχής σε μια παράνομη διαδήλωση το Σάββατο», ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν σχετικά με την παρουσία του σε μια «παράνομη» διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο «από λάθος» κατέρριψαν οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε η ιστοσελίδα του ιρανικού ΥΠΕΞ.

«Σήμερα ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του της συμμετοχής σε μια παράνομη διαδήλωση το Σάββατο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Νωρίτερα η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι χθες ο βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο τα ιρανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι έγινε επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση», έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. «Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752″ της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό «από λάθος», πρόσθεσε.

«Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα» κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

Είναι «φυσιολογικό να θέλω να αποτίσω φόρο τιμής», διευκρίνισε ο Μακέιρ καθώς «κάποια θύματα ήταν Βρετανοί».

«Υποκίνησε» τους διαδηλωτές

Παράλληλα, έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη μέλη της σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας το κλείσιμό της, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδήλωση της πολιτοφυλακής αυτής, η οποία έχει διασυνδέσεις με την δύναμη ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύντομη κράτηση του βρετανού πρεσβευτή.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Βρετανός πρεσβευτής συνελήφθη επειδή «υποκίνησε» τους διαδηλωτές και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μία ώρα.

Τη νύκτα το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, μετέδωσε ότι ο Μακέιρ καρατήθηκε επί πολλές ώρες και ανακρίθηκε για την εμπλοκή του «σε ύποπτες ενέργειες» στη διάρκεια μίας συγκέντρωσης μπροστά από το πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ στην Τεχεράνη.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024