Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη : Συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ, στον απόηχο της εκεχειρίας που κλυδωνίζεται

Λιβύη : Συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ, στον απόηχο της εκεχειρίας που κλυδωνίζεται

Στην Κωνσταντινούπολη συναντιούνται σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ

Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Η συνάντηση, που σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu, έγινε «πίσω από κλειστές πόρτες» στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την καταπάτηση της εκεχειρίας την οποία συμφώνησαν το βράδυ του Σαββάτου η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όσο και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA).

Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας η οποία έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Λιβύη, Λεβ Ντενγκόφ, ο Σάρατζ μετά την Ιταλία επισκέπτεται τον Ερντογάν για να τον ενημερώσει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον έλεγχο της Τρίπολης συνεχίζονται, με τα δύο στρατόπεδα να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Μια εκεχειρία που… κράτησε λίγο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, λίγες ώρες αργότερα αμφότερες οι δύο δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός, την οποία είχαν προτείνει Τουρκία και Ρωσία, τη στιγμή που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη σε εκεχειρία, έπειτα από εννέα μήνες σκληρού εμφυλίου πολέμου.

Μετά τη σθεναρή αντίστασή του ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε τελικά το βράδυ του Σαββάτου. Παρ’όλα αυτά τόσο η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όσο και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA) συμφώνησαν πως από νωρίς σήμερα Κυριακή, καταγράφηκαν πυροβολισμοί.

Τόσο ο LNA όσο και η διεθνώς αναγνωρισμένη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη είχαν συμφωνήσει υπό προϋποθέσεις.

Αλλά η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα «λίγα λεπτά» μετά τις 00:01 σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων», είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.

Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις «πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου», αλλά ότι «ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είνει ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».

Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του LNA στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης.

Επίσης προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό της ξένης ανάμειξης και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ανεστάλη εξαιτίας της προέλασης του Χάφταρ.

Ο LNA έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την GNA και αυτόν τον μήνα ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως όποια απόπειρα να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας θα είναι δύσκολη εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών της Λιβύης με ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές να αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αλληλοαποκαλούνται πολιτοφυλακές.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024