Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σίκουελ στο Κουκάκι : Η βεντέτα αντιεξουσιαστών - αστυνομικών, η βία και οι οργισμένοι κάτοικοι

Το σίκουελ στο Κουκάκι : Η βεντέτα αντιεξουσιαστών – αστυνομικών, η βία και οι οργισμένοι κάτοικοι

Τραυματισμένοι άνθρωποι, αποπνυκτική ατμόσφαιρα από τα χημικά, 13 συλλήψεις μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος από τις καταλήψεις σε Ματρόζου και Παναιτωλίου, υλικές ζημιές και πολίτες «στα κάγκελα» ο σημερινός απολογισμός της βεντέτας αστυνομικών- αντιεξουσιαστών, που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί. 

Με το μελάνι από τις χιλιάδες λέξεις που γράφτηκαν σχετικά με τις βίαιες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα μέσα Δεκεμβρίου (18/12) στο Κουκάκι για τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων να μην έχει στεγνώσει ακόμη, τον Δημήτρη Ινδαρέ να μην έχει αναρρώσει, τις κοινωνικές αντιδράσεις να μην έχουν κοπάσει και τον διάλογο για το τι εννοούμε επιβολή του νόμου και της τάξης και ποιες ειναι οι ανάγκες της κοινωνίας να έχει μόλις αρχίσει, ήρθε κιόλας το σίκουελ της ταινίας – δράσης ή τρόμου, η ιστορία θα δείξει.

Το σύνθημα για την αρχή των «γυρισμάτων» έδωσαν οι αντιεξουσιαστές το μεσημέρι του Σαββάτου: Ανακατάληψη των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 21 με ανάρτηση πανό, υποστήριξη αλληλέγγυων που έσπευσαν στην περιοχή, ανακοίνωση στην γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στην οποία μιλούν για «μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή».

Με την γνωστοποίηση της ανακατάληψης χτυπά συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ, με ισχυρές δυνάμεις να σπεύδουν στην περιοχή, ενώ δίνοντας σαφές σήμα ότι δεν «σηκώνουν τσαμπουκάδες» αποφασίζουν την άμεση εκκένωση των κτιρίων και των δύο, πρώτα στη Ματρόζου και στη σύνεχεια στην Παναιτωλίου. Όσο δε περιμένουν τους εισαγγελείς για να είναι νόμιμες οι επιχειρήσεις εκκένωσης συγκρούονται με τους αλληλέγγυους με πολλές καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης -για άλλη μια φορά – βίας και «πολύ κόσμο που χτυπήθηκε και τραυματίστηκε» και πνίγουν την περιοχή στα χημικά. Απόδειξη της έντασης που δημιουργήθηκε και οι τραυματισμένοι αστυνομικοί.

Βράδυ Σαββάτου και το Κουκάκι, δημοφιλής περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας, όχι του Ιράκ, είναι απροσπέλαστο. Αστυνομικοί, χημικά, μπογιές, πέτρες, ξύλα, κομμάτια τσιμέντου, έπιπλα, καδρόνια στους δρόμους μπροστά και γύρω από τις καταλήψεις, άνθρωποι που τους παίρνουν με χειροπέδες, άλλοι τραυματισμένοι που αιμορραγούν, τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι που μεταδίδουν σε ζωντανή μετάδοση τα γεγονότα. Μεταξύ των γεγονότων και η προσπάθεια της αστυνομίας επί 40 λεπτά να κόψει με σιδηροτροχό την πόρτα, θέμα που σχολιάστηκε.

Ειδοποιός διαφορά: Αυτήν τη φορά οι «κομπάρσοι» γείτονες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα βίντεο από τα τεκταινόμενα ξεχωρίζουν οι φωνές τους που με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και της αστυνομοκρατίας και αυστηρές συστάσεις προς τους αστυνομικούς, διεκδικούν την ηρεμία τους και τη γαλήνη τους ένα σαββατόβραδο στο σπίτι τους και τελικά μια ζωή που θα απασχολούνται με τα σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα και όχι με τις βεντέτες αντιεξουσιαστών και αστυνομίας.

Γιατί τη βεντέτα αυτή που έχει ξεσπάσει μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών, με την πρώτη να θέλει πάση θυσία και με τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων να επιβάλει το κυβέρνητικό δόγμα νόμος και τάξη παντού, με κατάργηση όλων των «άβατων» και την άλλη πλευρά να μιλά για αστυνομοκρατία και τρομοκρατία και να σηκώνει λάβαρο επανάστασης και γενικευμένης αντίστασης, την πληρώνει ακριβά η κοινωνία, που σαφώς έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, που χρησιμοποιείται για την προστασία ευάλωτων ανθρώπων.

Τραυματισμένοι άνθρωποι, χημικά, 13 συλλήψεις μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, προσαγωγές άλλων 9 ατόμων που είχαν σπεύσει στην περιοχή μαζί με αυτούς που τελικά μπήκαν στα κτίρια, υλικές ζημιές και πολίτες «στα κάγκελα» ο σημερινός απολογισμός της βεντέτας που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί.

Η επιχείρηση στη Ματρόζου

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη στην οδό Ματρόζου 45, μετά από εντολή εισαγγελέα.

Μετά από επίπονη και πολύωρη προσπάθεια οι άντρες των ΜΑΤ κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, ανοίγοντας την πόρτα με σιδεροτροχό.

Η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε και σκάλα την οποία τοποθέτησε στην πίσω αυλή του κτιρίου για να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα να συλλάβει μέσα από την κατάληψη πέντε άτομα, τρεις άντρες και δύο γυναίκες, ενώ παράλληλα οι αλληλέγγυοι από έξω φώναζαν συνθήματα όπως «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών» και «10, 100, 1000 καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης».

Η επιχείρηση στην Παναιτωλίου

Μετά την Ματρόζου ακολούθησε η εκκένωση του κτιρίου στη οδό Παναιτωλίου 21. Εκεί οι διαδικασίες ήταν γοργές και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε πρις τις 22:00.

Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε οκτώ συλλήψεις, πέντε άντρες και τρεις γυναίκες.

Στο σημείο βρέθηκαν και αλληλέγγυοι, με τους άντρες των ΜΑΤ να τους επιτίθενται χτυπώντας τους με γκλοπ, παρά τις αντιδράσεις άλλων παριστάμενων, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη διπλή επιχείρηση

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοινώσεις για την επιχείρηση.

«Στις 20:30 έληξε επιχείρηση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση κτηρίου, πρώην κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, που είχε για μερικές ώρες παραβιασθεί. Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με την παρουσία εισαγγελέα. Συνελήφθησαν 3 άνδρες και 2 γυναίκες, 5 στο σύνολο εκ των οποίων ένα ανήλικο άτομο. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 9 προσαγωγές», ανέφερε για την επιχείρηση στην οδό Ματρόζου.

Για την επιχείρηση στην οδό Παναιτωλίου η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Στις 21:30 έληξε και δεύτερη επιχείρηση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση κτηρίου, πρώην κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι, που είχε για μερικές ώρες παραβιασθεί. Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με παρουσία εισαγγελέα. Συνελήφθησαν 5 γυναίκες και 3 άνδρες».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024