Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πέρρος, Αλεξάνδρα Τάνκα

Μετά από περίπου μία ώρα έντασης ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στην Οδό Ματρόζου 45, μετά την ανακατάληψη του κτιρίου από αντιεξουσιαστές, νωρίς σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι πέντε συλλήψεις καταληψιών (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες), ανάμεσα τους κι ένας ανήλικος, που πήραν το δρόμο για την Κρατική Ασφάλεια, τραυματισμένοι αστυνομικοί, καταληψίες και αλληλέγγυοι, καθώς και εξοργισμένοι γείτονες -που ακόμη έχουν νωπές τις μνήμες από την προηγούμενη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, άγρια αστυνομική καταστολή και την σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που προκάλεσαν οργή και θύελλα αντιδράσεων.

Οι νωπές αυτές μνήμες δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό και τις έντονες αντιδράσεις γειτόνων, κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και αλληλέγγυων κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης με συνθήματα κατά της Αστυνομίας, της αστυνομοκρατίας και της κυβέρνησης.

Η ένταση δε στην περιοχή, που έχει αποκλειστεί και μοιάζει με πεδίο μάχης, δεν έχει τελειώσει αφού οι αστυνομικές δυνάμεις κινούνται τώρα προς τη δεύτερη κατάληψη στην οδό Παναιτωλίου 21.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη στην οδό Ματρόζου 45, μετά από εντολή εισαγγελέα.

Μετά από επίπονη και πολύωρη προσπάθεια οι άντρες των ΜΑΤ κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, ανοίγοντας την πόρτα με σιδεροτροχό.

Η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε και σκάλα την οποία τοποθέτησε στην πίσω αυλή του κτιρίου για να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα να συλλάβει μέσα από την κατάληψη πέντε άτομα, τρεις άντρες και δύο γυναίκες, ενώ παράλληλα οι αλληλέγγυοι από έξω φώναζαν συνθήματα όπως «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών».

Νωρίτερα οι αντιεξουσιαστές μέσα από τις καταλήψεις φώναζαν συνθήματα όπως «10, 100, 1000 καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης».

Η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους αντιεξουσιαστές, που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη Ματρόζου, η οποία ανακατελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου, να πετάνε στις δυνάμεις των ΜΑΤ πέτρες, μάρμαρα και μπογιές.

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα με σιδηροτροχό ενώ είχαν δημιουργήσει «υπόστεγο» με τις ασπίδες τους.

«Ντροπή» φωνάζουν οι γείτονες από τα μπαλκόνια

Νωρίτερα επικράτησε ένταση μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και των αντιεξουσιαστών, όταν ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αλληλεγγύης, έφτασαν στην περιοχή δυνάμεις της αστυνομίας.

Αμέσως σημειώθηκαν επεισόδια και κυνηγητό στα γύρω στενά μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των αντιεξουσιαστών, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Πάνω από την περιοχή βρίσκεται και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ με προβολέα.

Συνολικά η αστυνομία προχώρησε εκείνη τη στιγμή σε εννέα προσαγωγές ενώ αναμένονται εισαγγελείς.

Η ανακατάληψη έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά την «επεισοδιακή» επιχείρηση της αστυνομίας στο κτίριο στο Κουκάκι, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά και τη σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

«Για πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή», γίνεται λόγος στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σχετικά με την ανακατάληψη των κτιρίων στο Κουκάκι.

«Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας» προστίθεται.

Η ανακοίνωση των καταληψιών

«Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας.Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους. Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους.Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση. Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία.Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος.

Μαζί με δεκάδες συντρόφια από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, που χωρίς αυτόν καμιά κατάληψη δεν θα ήταν δυνατή, παίρνουμε πίσω τα σπίτια της κοινότητας με στόχο να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες, να επαναλειτουργήσουν οι δομές αλληλεγγύης και να ξαναβρούν έδαφος σχέσεις ελεύθερες από την πατριαρχία τον ρατσισμό και την ιεραρχία. Να ανοίξουν ξανά τα σπίτια στην γειτονιά και στο κίνημα με εκδηλώσεις, γλέντια και αγώνες.

Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια, συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Εργαζόμαστε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα και αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών. Η κάλυψη των βασικών αναγκών πρέπει να είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους και όχι ένα εργαλείο στα χέρια των αφεντικών ώστε να μας βάζουν το δίλημμα υποταγή ή εξαθλίωση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο