Στην κορυφαία εκδήλωση, της ημέρας μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στις 27η Ιανουαρίου στα Ιωάννινα θα παρουσιασθεί  το έργο της Πηγής Λυκούδη «Ο Πόνος όλου του κόσμου» σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά και Πάουλ Τσέλαν.

Την 27η Ιανουαρίου 2020 ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν ειδική εκδήλωση μνήμης στην οποία οι πολίτες των Ιωαννίνων θα ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των κατοίκων άλλων πόλεων και χωρών του κόσμου εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών «Β. Πυρσινέλλας» παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος με βασικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή και τέως Υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση και θέμα «Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής»

Για την εκδήλωση αυτή η συνθέτις Πηγή Λυκούδη  και ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός  δηλώνουν:

Πηγή Λυκούδη:

«Μεγάλη στιγμή αποτελεί για εμένα να παρουσιασθεί στον τόπο της αρχικής του έμπνευσης, την πόλη των Ιωαννίνων, το έργο  μου «Ο πόνος όλου του κόσμου»  σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά και Πάουλ Τσέλαν. Τόπος καταγωγής του ενός  από τους δύο κορυφαίους ποιητές  με τους οποίους συνομιλώ στην ενότητα αυτή, του  Γιωσέφ Ελιγιά.

Μία συνομιλία που με συγκλόνισε και με οδήγησε να μπω σε βαθειά μονοπάτια τονίζοντας μέσω της τέχνης που υπηρετώ, αποτρόπαια  γεγονότα της ιστορίας, τα οποία δεν πρέπει να συμβούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Γρηγόρης Βαλτινός:

«Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση. Μου θυμίζει μια βραδιά στην Μακρόνησο όπου παίξαμε την παράσταση «ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ» που ήταν βασισμένη στην ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Πατούσαμε   στα χώματα που ήταν φυλακισμένος ο Μίκης, και παίζαμε το έργο που του ενέπνευσαν αυτά τα χώματα. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Η Πηγή Λυκούδη έγραψε ένα μεγάλο έργο.

Κάθε φορά που το ερμηνεύω τρέχουν δάκρυα στα μάτια μου. Η ευαισθησία της είναι μοναδική .Την ευχαριστώ που κάθε φορά γυμνάζει την ψυχή μου και το αίσθημα μου. Πιστεύω ότι η παρουσίαση του στα Γιάννενα θα μας δώσει την ίδια συγκίνηση με αυτή του Μίκη. Νιώθω ότι θα καταθέσουμε ακόμα ένα στεφάνι στην μνήμη των μαρτύρων της ανθρώπινης θηριωδίας».

Το έργο ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη

Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί

Γάσπαρης Μαμμάς                   Κλαρινέτο

Δημήτρης Κοντονής                  Κιθάρες

Τάσος Γουσέτης                        Βιολί

Νίκος Χατζόπουλος                  Μπάσο

Άγγελος Κουσάκης                   Κρουστά

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο