Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες : Αναγκαία η αποκλιμάκωση στο Ιράκ - Επικοινωνία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Βρυξέλλες : Αναγκαία η αποκλιμάκωση στο Ιράκ – Επικοινωνία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση οι Βρυξέλλες αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή και συντονιστή.

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Ευρώπη μετά τις ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που πυροδότησε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αναλάβει δράση, ενώ επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν είχε σήμερα και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναγκαία η αποκλιμάκωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι «είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Κατά τη συζήτηση αυτή με τον Ζαρίφ ο Μπορέλ τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και «να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση», όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η Συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA) η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Δεσμεύομαι να παίξω τον ρόλο του συντονιστή», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Μακρόν: Προτεραιότητα η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Απευθείας συνομιλίες με το Ιράν θα επιδιώξει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα επιδιώξει να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ματαιώσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης – στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και με διάλογο με τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο Μάας είπε στην εφημερίδα ότι είναι σε στενή επαφή με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Παρά την ένταση στην περιοχή, ο Μάας είπε ότι θέλει να παραμείνουν στην περιοχή οι περίπου 120 Γερμανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι και παραμένει προς το συμφέρον της Γερμανίας και η Μπούντεσβερ (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις) παρέχει σημαντική εκπαίδευση προς αυτόν τον σκοπό επί του πεδίου», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διέκοψαν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων λόγω της αυξημένης απειλής που αντιμετωπίζουν μετά το αεροπορικό πλήγμα της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο γερμανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Ο Μάας είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πιο ρευστή, όμως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τη Γερμανία μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024