Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινητικότητα και στην Ελλάδα έφερε η δολοφονία Σουλεϊμανί - Στη Σούδα ελικοφόρα των ΗΠΑ

Κινητικότητα και στην Ελλάδα έφερε η δολοφονία Σουλεϊμανί – Στη Σούδα ελικοφόρα των ΗΠΑ

Καλά προετοιμασμένος για τις συνέπειες που θα είχε η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί φαίνεται πως ήταν ο αμερικανικός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όταν έδινε την εντολή για την εξόντωση του ιρανού στρατηγού

Καλά προετοιμασμένος για τις συνέπειες που θα είχε η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί φαίνεται πως ήταν ο αμερικανικός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όταν έδινε την εντολή για την εξόντωση του ιρανού στρατηγού.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι πως το απόγευμα της Πέμπτης προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξι αυτά αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, που αναμενόμενα θα επέφερε η δολοφονία Σουλεϊμανί, αλλά και της ενορχηστρωμένης απόπειρας εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η στάθμευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Σούδα υποδηλώνει την αυξημένη στρατηγική σημασία της βάσης, τη στιγμή, μάλιστα, που πολύ εγγύτερα στη Βαγδάτη υπάρχει το Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.

Η προαναγγελθείσα δολοφονία

Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, φαίνεται να την είχε προαναγγείλει μέσα από το Twitter.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πρώτη στιγμή επιβεβαίωσε ότι η διαταγή για την εξόντωση του ιρανού στρατηγού, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, προήλθε από τον αμερικανό πρόεδρο.

Ωστόσο, άξια αναφοράς πάντως είναι και μια ανάρτηση στο Twitter την οποία έκανε ο Τραμπ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μήνυμα το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί ως προαναγγελία της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι είχε μια «πολύ καλή συνάντηση» στην οποία συζητήθηκαν η Μέση Ανατολή, ο στρατός και το εμπόριο, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε την ανάρτηση αυτή στο Twitter μόλις επέστρεψε στο κλαμπ του στη Φλόριντα, από το γήπεδο όπου έπαιζε γκολφ. «Πολύ καλή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή, τον Στρατό και το Εμπόριο. Επιστρέφω στον Νότιο Λευκό Οίκο» έγραψε χαρακτηριστικά.

«Θωρακίζεται» και η Ελλάδα

Την ώρα που η Μέση Ανατολή «βράζει» οι εξελίξεις της απόφασης των ΗΠΑ να εξοντώσουν τον στρατηγό Σουλεϊμανί στο Ιράκ, έχουν πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και η Ελλάδα «ένιωσε» τους κραδασμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική αστυνομία αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Αν και η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες, που πιθανώς το Ιράν θα ήθελε να «εκδικηθεί» για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, που έγινε με διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ, οι ελληνικές αρχές θέλησαν να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο «χτυπήματος» σε στόχο… αμερικανικού ενδιαφέροντος, στην Αθήνα.

Έτσι, αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία επί της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λαμβάνονται μέτρα για τους στόχους που -όπως προαναφέραμε-  είναι αμερικανικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για συγκεκριμένα πρόσωπα ή εταιρείες.

Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να διοργανωθούν τις επόμενες ώρες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η ιρανική απάντηση θα λάβει χώρα επί ιρακινού εδάφους, εκτιμούν ειδικοί

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς της», εκτιμά η ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Σανάμ Βακίλ από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Clatham House.

Αποκλείει ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα αντιδράσει στην αμερικανική πυραυλική επίθεση και θεωρεί πιθανό η Τεχεράνη να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας στη χώρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.

Για αυξημένα κρούσματα βίας στη Μέση Ανατολή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής Ομιντ Νουριπούρ, εκτιμώντας ότι ο Σουλεϊμανί δεν ήταν μόνο «εγκέφαλος» πίσω από την επιθετική στρατηγική της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή, όπως στη Συρία και το Ιράκ.

Ηταν, κατά την άποψή του, και το πρόσωπο της ιρανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Η δολοφονία του αποτελεί πλήγμα για το κύρος των Ιρανών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί ως κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο πολιτικός των Πρασίνων.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024