Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κηδεία Θάνου Μικρούτσικου : Τα δύο τραγούδια που ακούστηκαν στην κηδεία του

Κηδεία Θάνου Μικρούτσικου : Τα δύο τραγούδια που ακούστηκαν στην κηδεία του

Η μεγάλη αγάπη του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η μουσική. Αυτό φάνηκε ακόμα και στο τελευταίο «αντίο», το οποίο έγινε συνοδεία των αγαπημένων τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, τραγουδώντας το «Πάντα γελαστοί» και φωνάζοντας «αθάνατος», είπαν το τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι αλλά και πλήθος κόσμου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, όπου τελέστηκε δημοσία δαπάνη η πολιτική κηδεία του.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του τεράστια «κληρονομιά». Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου, όταν νικήθηκε από τον καρκίνο. Ωστόσο, πάλεψε μέχρι το τέλος. Και σήμερα, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες τον «αποχαιρέτησαν».

Και φυσικά, ήταν όλοι εκεί!

Δύο τραγούδια στο τελευταίο «αντίο»

Η μεγάλη αγάπη του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η μουσική. Αυτό φάνηκε ακόμα και στο τελευταίο «αντίο», το οποίο έγινε συνοδεία των αγαπημένων τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη.

Ο Θάνος λίγο πριν πεθάνει άφησε έναν κλειστό φάκελλο στην οικογένειά του. Τους είπε να τον ανοίξουν μετά… Εκεί λοιπόν τους έγραφε τα τραγούδια που ήθελε να ακουστούν στην πολιτική του κηδεία. Οπερ κι εγένετο.

Πρόκειται για δύο αγαπημένα του τραγούδια, τα οποία ακούστηκαν το ένα στην έναρξη της πολιτικής κηδείας και το άλλο στο τέλος της.

Το πρώτο, «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ», ακούστηκε στις 14:30 ακριβώς, ενώ το δεύτερο, «Οι 7 νάνοι στο ss Cyrenia», έπαιξε δυνατά από τα ηχεία στο τέλος. Ενα από τα ελάχιστα τραγούδια του που ερμήνευσε ο ίδιος, έχοντας μάλιστα πει ότι η αρμονία του και το είναι του είχαν συντονιστεί στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Οι σπαρακτικοί επικήδειοι

Τους επικηδείους, στην πολιτική του κηδεία που έγινε στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας εκφώνησαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, η γυναίκα του και τα παιδιά του. Αύριο η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

«Γνωριστήκαμε πριν 27 χρόνια… Εγώ νεαρή δημοσιογράφος, ο αγαπημένος μου συνθέτης εσύ, έγινες εμμονή μου, ήθελα να είμαι μαζί σου…. Αυτό που ζούμε μου έλεγες είναι σπάνιο. Τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη ευτυχία. Κανείς δεν μπορούσε να σε νικήσει γιατί τα είχες όλα…» είπε η γυναίκα του, Μαρία Παπαγιάννη.

«Κι ύστερα ήρθε το κακό και μας έστησε στον τοίχο.. Μην φοβάσαι… Αν δεν σου μάθω τέλεια ισπανικά, εγώ δεν φεύγω.. Μα το κακό αγρίεψε και εγώ φοβόμουν όλο και πιο πολύ… Τους τελευταίους δύο μήνες κοίταζα τη ζωή από το παράθυρο του νοσοκομείου τη ζωή να τρέχει και όλα τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε έγιναν μια βόλτα στο διάδρομο του νοσοκομείου…».

«Ήμουν σίγουρος για τον δρόμο που μου έδειχνες. Όταν χάνεις τον καλύτερο σου φίλο, νιώθεις ότι είσαι τελείως ανυπεράσπιστος. Τεράστια η ανάγκη της δύναμης που είχες και στην πίστη σου στην ουτοπία. Τυχεροί όσοι έζησαν μαζί σου φίλε. Σου υπόσχομαι ότι θα κατακτήσουμε το αδύνατο. Θα ακολουθώ αυτή τη φράση μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Και αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν οι επόμενοι μέχρι αυτό που φαίνεται αδύνατον να γίνει πραγματικότητα» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Κιμούλης.

Από την πλευρά της, η κόρη του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν βρίσκεσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν, κράτησε μου το πιάνο ζεστό μέχρι να ξανασυναντηθούμε. Σε αγαπάω».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στην ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπέτικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα.

Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθιά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές «φόρμες» ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο «να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα,χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Όπως είπε, τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024