Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το παρασκήνιο της επίθεσης Σκουρλέτη στον Γιώργο Παπανδρέου

Το παρασκήνιο της επίθεσης Σκουρλέτη στον Γιώργο Παπανδρέου

Η τοποθέτηση Σκουρλέτη, ιδίως η αναφορά του για τη σύνδεση του Γιώργου Παπανδρέου με το πρώτο μνημόνιο κατ’ ουσίαν απευθύνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί το άδειασμα Τσίπρα στον Πολάκη που είχε επιτεθεί κατά Σημίτη

Ξαναχτύπησε ο Πάνος Σκουρλέτης και επιτέθηκε στο Γιώργο Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τον πρώην  πρωθυπουργό «τοξικό πρόσωπο».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα φρόντισε να κάψει το σενάριο μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Στην ουσία ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά η οποία είχε ρίξει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου τα ονόματα και των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά.

Η αναφορά αυτή του Πάνου Σκουρλέτη οδήγησε μάλιστα και σε αντιπαράθεση με το ΚΙΝΑΛ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε με σκωπτικό τρόπο πως «από σκουρ-λ-ιασμένα μυαλά δεν περιμέναμε και τίποτα σοβαρό» ενώ επέστρεψε τα περί τοξικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον μεταξύ άλλων ότι «συγκυβέρνησαν για χρόνια με τους υπεύθυνους της κρίσης, δηλαδή την Καραμανλική Δεξιά μα και με την Ακροδεξιά του Καμμένου».

Πρώτο μνημόνιο

Ο κ. Σκουρλέτης νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου κάνοντας λόγο για «δοκιμασμένη επιλογή» και ερωτηθείς για τις προτάσεις της Φώφη Γεννηματά είχε απαντήσει με νόημα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το πρώτο μνημόνιο, είναι ένα τοξικό πρόσωπο στην πολιτική ζωή». Όταν δε, ρωτήθηκε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη, υπογράμμισε: «Μου λέτε τώρα για χειρότερες περιπτώσεις».

Η τοποθέτηση Σκουρλέτη, ιδίως η αναφορά του για τη σύνδεση του Γιώργου Παπανδρέου με το πρώτο μνημόνιο κατ’ ουσίαν απευθύνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί πρώην υπουργοί της τότε κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου βρίσκονται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτές. Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή του κ. Σκουρλέτη έχει αιχμές για τυχόν σκέψεις στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με φόντο το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε ο γραμματέας του κόμματος είναι από αυτούς που έχουν διαφωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες για την ανεξέλεγκτη πασοκοποίηση του κόμματος.

Πασοκοποίηση ΣΥΡΙΖΑ

Τις αντιρρήσεις αυτές ο κ. Σκουρλέτης τις έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές. Εσχάτως είχε αφήσει αιχμές για την χωρίς όρια διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε υποστηρίξει πως «η διαμόρφωση του προγράμματος μας θα κρίνει αν τελικά θα συγκροτήσουμε ένα αριστερό-προοδευτικό πόλο ή θα βολευτούμε σε μια νέα εκδοχή μιας παλαιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού».

Το θέμα συνολικά των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ διχάζει πάντως το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από την παρέμβαση Σκουρλέτη άλλωστε είχε προηγηθεί η σκληρή επίθεση Πολάκη στον Κώστα Σημίτη με αφορμή το άρθρο του στα ΝΕΑ για τα ελληνοτουρκικά.

Η τοποθέτηση Πολάκη κατά του Κώστα Σημίτη έφερε στην επιφάνεια το δυϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς υποχρεώθηκαν να απαντήσουν στον κ. Πολάκη οι εκσυγχρονιστές του κόμματος, Νίκος Μπίστης, Πάνος Παπαγιώτου και Αντώνης Λιάκος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για τον προϋπολογισμό όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίστηκε με την στρατηγική Σημίτη για την εξωτερική πολιτική την πενταετία 1999-2004 που εκφράστηκε με το «Ελσίνκι». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πέραν των όσων μπορεί να χώριζαν στο παρελθόν το ΣΥΡΙΖΑ με το Γιώργο Παπανδρέου, οι δύο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε στηρίξει το Σταύρο Θεοδωράκη στην κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά για το Μακεδονικό.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ καίνε και Αλιβιζάτο

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα γίνεται προσπάθεια να καούν και άλλες τυχόν κεντροαριστερές υποψηφιότητες όπως του Νίκου Αλιβιζάτου.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι κύκλοι επιτίθενται στον κ. Αλιβιζάτο και εμμέσως πλην σαφώς ζητούν την παραίτησή του από την επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας μετά τα γεγονότα στο Κουκάκι, κατηγορώντας τον ότι όσο παραμένει στη θέση του γίνεται άλλοθι για την αστυνομοκρατία της κυβέρνησης. Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν άλλωστε από αυτούς που βρέθηκαν στη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΑΔΑ για να καταγγείλουν την αστυνομοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση οι ζυμώσεις για το θέμα της προεδρικής εκλογής τελικά αποτελούν και ένα κρας τεστ για το ΣΥΡΙΖΑ και τα όρια της διεύρυνσής του με πασοκογενείς, ειδικά για την περίπτωση εκείνη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει πρόσωπο από την κεντροαριστερά, το οποίο σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ χαίρει εκτίμησης.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024