Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με υλικά κατεδαφίσεως του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά του Γ. Παπανδρέου η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με υλικά κατεδαφίσεως του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά του Γ. Παπανδρέου η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ώρα ΣΕΦ για το ΣΥΡΙΖΑ που δίνει ραντεβού το πρωί του Σαββάτου με τα «ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου και με στελέχη που προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ

Ώρα ΣΕΦ για το ΣΥΡΙΖΑ που δίνει ραντεβού το πρωί του Σαββάτου με τα «ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου και με στελέχη που προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάλεσμα βάζοντας μπροστάρηδες και πρόσωπα όπως τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Σταμάτη Κραουνάκη, προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε ένα σημαντικό μέρος του κόμματος, που εκφράζει έντονους προβληματισμούς για τη στρατηγική των «προεδρικών», τόσο σε επίπεδο χάραξης στρατηγικής ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, με την κριτική να εστιάζει στην άνευρη, μη δημιουργική  και χωρίς πρόσημο παρουσία.

Οι γέφυρες που χτίζει ο Αλέξης Τσίπρας για την κατάληψη του κέντρου και όσων έχουν απομείνει στο Κίνημα Αλλαγής γίνεται με παλαιά υλικά, ανακυκλώνοντας, ωσάν να χρωστά στο περιβάλλον, σχεδόν τα ίδια πρόσωπα που συμμετείχαν, κυρίως, στην κυβέρνηση του  πρώτου Μνημονίου.

Μία κυβέρνηση που μπήκε στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως του τότε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποδείχθηκε η αρχή της κατηφόρας για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε μετέπειτα στη δύσκολη θέση των μονοψήφιων ποσοστών, δίχως επιστροφή. Η διεύρυνση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει σαφές στίγμα της προσπάθειας κατάληψης του μεγαλύτερου ζωτικού χώρου στην Κεντροαριστερά, η οποία, όμως, χτίζεται με παλιά υλικά και η διεύρυνση σφραγίζει την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και χτυπά την πόρτα στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ ενεργοποιεί και το συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη για μαζική μεταγραφή μελών του ΚΙΝΑΛ προς το «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Το μπαράζ ανακοινώσεων από την Κουμουνδούρου για τα πρόσωπα που κοσμούν την μαμούθ – επιτροπή Ανασυγκρότησης για τον «Νέο ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε ερωτηματικά για το αν αποτελεί προπομπό ένταξης των παπανδρεϊκών στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Η συμμετοχή της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου την περίοδο 2009-2011 επί Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει συζήτηση και παράλληλα έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση και εντός της Κουμουνδούρου για την «υιοθέτηση» των «ορφανών του Γιώργου».

Στην Επιτροπή συμμετέχουν πολλοί πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως Χρήστος Πιπεργιάς, Δημήτρης Παλαιοθοδωρος και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, αλλά και από το στενό περιβάλλον του Γεράσιμου Αρσένη, όπως ο Θανάσης Γικόνογλου, Θανάσης Οικονόμου, μαρία Θεοχάρη, Στέφανος Τζουμάκας κλπ.

Έντονη παρουσία και πρώην στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Νίκος Μαδεμλής.  Στη σύνθεση της ΚΕΑ υπάρχουν επίσης σημαντικά ονόματα συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο προσωπικός του γιατρός Θύμιος Λιβάνης. Ακόμα, πολιτικοί φίλοι του Κώστα Σημίτη, όπως ο Έλληνας γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός.

Από τον ιστορικό ΣΥΡΙΖΑ

Από τα 695 μέλη του οργάνου, περί τα 410 προέρχονται από τον ιστορικό ΣΥΡΙΖΑ και γύρω στα 270 από τον χώρο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και κάποιοι από τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς. Παρά τη πολύμηνη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για το ποια κατεύθυνση θα έχει διεύρυνση και παρά τις ζυμώσεις από μεγάλο μέρος της Κουμουνδούρου για το Αριστερό πρόσημο, η μετακίνηση γίνεται προς το κέντρο, αφού δε φαίνεται να επιστρέφουν στελέχη που είχαν αποχωρήσει το 2015.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στην επιτροπή των 695 ατόμων είναι και η πρώην στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου και διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου την περίοδο 2009-2011 Ρεγγίνα Βάρτζελη. Συμμετέχουν φυσικά όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πολλοί παράγοντες που έχουν κάνει μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως ξεχωρίζουν τα στελέχη που ήδη είναι στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραίτης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Θανάσης Οικονόμου, και άλλοι, όλοι άλλοτε πιστοί του Γιώργου Παπανδρέου.

Παρά τη πολύμηνη συζήτηση και το έντονο παρασκήνιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατεύθυνση που θα έχει διεύρυνση η μετακίνηση ξεκάθαρα έχει βάρος προς το κέντρο, καθότι δεν έχουν επιστρέψει  στελέχη που είχαν αποχωρήσει το 2015.

Η Πρωτοβουλία των «53» έχει δηλώσει τις ενστάσεις της  όχι μόνον ως προς τα πρόσωπα,αλλά και ως προς τη λειτουργία του κόμματος, δηλαδή ποιος θα αποφασίζει τη χάραξη της πολιτικής. Το ρήγμα ανάμεσα στους «προεδρικούς» και 53+ διαφάνηκε με το κείμενο της Πρωτοβουλίας ενόψει του Συνεδρίου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η στροφή του κόμματος προς το κέντρο, σε μία προσπάθεια να συστηματοποιήσει το κόμμα και να το καταστήσει ως δεύτερο και εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Οι 53+, θέτουν ζητήματα λέγοντας «θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ-μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;».

Η Κεντρική Επιτροπή ανασυγκρότησης θα συνεδριάσει το Σάββατο στις 12:00, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024