Πυρ ομαδόν δέχεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμφισβητείται η γραμμή της διεύρυνσης του κόμματος από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Πρώην υπουργοί – γέννημα θρέμμα του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Σταύρος Κοντονής αμφισβητούν τόσο από τα «αριστερά» όσο και από τα «δεξιά» το σχέδιο της Κουμουνδούρου για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αποδοθούν ευθύνες στην ηγεσία Τσίπρα για την ήττα

Ο Σταύρος Κοντονής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status» υποστηρίζει ότι «η διαδικασία της διεύρυνσης που γίνεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 2012. Υπήρξε μία μεγάλη καθυστέρηση» και προσθέτει με νόημα ότι αυτή η καθυστέρηση «συνδυάζεται με μία εκλογική ήττα για την οποία δεν έχει γίνει αποτίμηση και δεν έχει γίνει και αποτίμηση του κυβερνητικού μας έργου».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ξεσπαθώνει κατά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζοντας τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και στενούς του συνεργάτες στην διακυβέρνησή του όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Χάσαμε την κυβέρνηση και τη χάσαμε με μία διαφορά αρκετά σημαντική. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την εμπλοκή μας στα μνημόνια, άρα χρειάζεται μία σοβαρή αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας και των λόγων που μας οδήγησαν στην εκλογική ήττα, η οποία κατά πολλούς, όχι για μένα, ήταν απροσδόκητη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής και προσθέτει ότι «είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποτίμηση του κυβερνητικού έργου».

Σημειώνει μάλιστα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ότι «όλα αυτά να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος. Εγώ δεν μασάω τα λόγια μου… Υπάρχει ευθύνη στην ηγετική ομάδα. Και το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στις ευρωεκλογές με τον τρόπο που οδηγηθήκαμε, ήμασταν λίγοι αυτοί που λέγαμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά κι είναι ένα στοιχείο ευθύνης, που πρέπει να αποδοθεί».

Στελέχη καταδικασμένα και από το ΠΑΣΟΚ

Με κοινό παρανομαστή την κριτική προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε διαφορετικό μήκος κύματος για την πασοκοποίηση του κόμματος, ο Νίκος Φίλης σε αντίθεση με τον Σταύρο Κοντονή παίρνει αποστάσεις από την μαζική προσχώρηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και εμένα μια εικόνα όπου στο προσκήνιο έρχονται πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν ταυτιστεί με πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση δεν μου αρέσει. Με ενοχλεί και πολιτικά και αισθητικά μια εικόνα που πρόσωπα ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ καταδικασμένα εμφανίζονται σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Θέμα 104,6» ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Συμπληρώνει ωστόσο πως «όλοι συνομολογούμε και εργαζόμαστε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζοντας όμως πως η διεύρυνση «πρέπει να είναι αμφίπλευρη και να υπηρετεί συγκεκριμένες αξίες και πρόγραμμα, αλλιώς δεν είναι διεύρυνση».

Ο Νίκος Φίλης προσδιορίζει αυτή τη διεύρυνση ως το «τόξο» εκείνο που ξεκινάει «από το προοδευτικό κέντρο, διατρέχει το σύνολο της αριστεράς και καταλήγει στο ευρύ φάσμα της αμφισβήτησης, αρκεί να μην έχει σχέση με τη βία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr