Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι γκροτέσκο στιγμές της Βουλής : Από τον Καλπογιάννη, στους άγριους καβγάδες και στις σόκιν εκφράσεις

Οι γκροτέσκο στιγμές της Βουλής : Από τον Καλπογιάννη, στους άγριους καβγάδες και στις σόκιν εκφράσεις

Επικοί καβγάδες, εντάσεις, διαπληκτισμοί, συγκρούσεις, αλλά και αστεία στιγμιότυπα έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στη Βουλή με αποτέλεσμα να αναδείξουν μία πιο άσχημη και καθ΄ όλου καθώς πρέπει πλευρά της πολιτικής.

«Παραδίνομαι. Παραδίνομαι. Παραδίνομαι», φώναξε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης επιστρατεύοντας όλες τις υποκριτικές του ικανότητες προκειμένου κριτικάρει την κυβέρνηση για τις πρόσφατες εικόνες αστυνομικής βίας.

«Περνώντας» το βήμα της Βουλής για θεατρικό σανίδι, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 έβαλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και αναφώνησε τρεις φορές «παραδίνομαι» προκειμένου να στηλιτεύσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας.

Οι θεατρινισμοί τους όπως ήταν φυσικό έγιναν viral με πολλούς να βρίσκουν κάπως υπερβολικό το σόου του Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το ρεσιτάλ του βουλευτή απλά αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα με τις γκροτέσκο στιγμές που έχουμε δει κατά καιρούς στη Βουλή.

Επικοί καβγάδες, εντάσεις, διαπληκτισμοί, συγκρούσεις, αλλά και αστεία στιγμιότυπα έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στη Βουλή με αποτέλεσμα να αναδείξουν μία πιο άσχημη και καθ΄ όλου καθώς πρέπει πλευρά της πολιτικής.

Εμείς θυμηθήκαμε μερικές στιγμές που εκπρόσωποι του ελληνικού λαού ξέχασαν τον ρόλο τους και επιδόθηκαν σε ένα απίστευτο- και κάπου κάπου εφευρετικό- γαϊτανάκι καταγγελιών και προσωπικών επιθέσεων με μπόλικες δόσεις άπταιστης «γαλλικής» προφοράς.

Ιδού οι 10 πιο γκροτέσκο στιγμές από τα έδρανα της Βουλής τα τελευταία χρόνια:

Το ανεκδιήγητο

Ο «Καλπογιάννης»

23 Μαρτίου 1985. Στη Βουλή γίνεται το «έλα να δεις». Στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μοιράζονται τα διαβόητα μπλε ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι βουλευτές της ΝΔ αρχίζουν να φωνάζουν με μια φωνή «Αίσχος» και να χτυπούν τα έδρανα.

Παπανδρέου και Μητσοτάκης επιδίδονται σε έναν από τους θρυλικότερους καβγάδες τους, όταν ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Λευτέρης Καλογιάννης, ανενόχλητος και παραδόξως απαρατήρητος βάζει την κάλπη στον ώμο και φεύγει εκτός αιθούσης. Ο Κίμων Κουλούρης τον παίρνει χαμπάρι και τρέχει ξωπίσω του να σώσει την απαχθείσα κάλπη που καταλήγει στα γραφεία της ΝΔ.

Ο Καλογιάννης χάρη σε αυτήν την έμπνευσή του έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Καλπογιάννης».

Ο ίδιος πάντως δήλωνε απλώς χιουμορίστας: «Ηθελα να διακωμωδήσω την κατάσταση».

Πηγή φωτογραφίας: ΤΑ ΝΕΑ

Οι φράσεις της ντροπής

Άντε χάσου ρε τσόκαρο

Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τότε που μία εντελώς απρεπής ατάκα ακούστηκε για ακόμη μία φορά στην Ελληνική Βουλή με ασήμαντη αφορμή.

Ήταν η στιγμή που σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ, ο κ. Γρηγοράκος ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών που διέκοπταν τον εισηγητή του κόμματος κ. Σκανδαλίδη απευθυνόμενος προς την βουλευτή Αννέτας Καββαδία , της είπε «άντε ρε τσόκαρο».

Βέβαια τότε είχε κυκλοφορήσει και μία άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η βουλευτής φέρεται να του είπε «κάτσε κάτω ρε γελοίε», κάτι όμως που η ίδια διέψευσε υποστηρίζοντας ότι του είπε «σα δε ντρέπεσαι, αυτό είναι το ήθος σας».

Η έναρξη της συζήτησης πάντως επισκιάστηκε τότε από έναν πιο έντονο καβγά που ξέσπασε μεταξύ του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στήσου μπροστά στον καθρέφτη και φτύστον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου

Συγκεκριμένα, όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κατσίκης παραπονέθηκε ότι όταν μιλάει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος κάποιοι απουσιάζουν από την αίθουσα, ενώ ο κ. Κεγκέρογλου ακούστηκε από τα βουλευτικά έδρανα να του λέει ότι «εμείς εδώ είμαστε», αποκαλώντας τον, σύμφωνα με πληροφορίες, «αναιδέστατο».

Τότε, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εξοργισμένος του είπε «στους παλιάτσους που σε περιβάλλουν να μιλάς έτσι». Και συνέχισε: «Είσαι γεμάτος στην αγένεια. Μας κάνεις παρατήρηση. Δεν ντρέπεσαι. Έχεις το θράσος και ζητάς και τα ρέστα. Κλείσε το στόμα σου», ενώ τον παρότρυνε: «Στήσου μπροστά στον καθρέφτη και φτύστον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου. Αν θες και συνέχεια εδώ είμαι»!

Τα viral

Φρουρά, φρουρά

Σίγουρα είναι μία φράση που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς, παρ΄όλο που από τότε έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια.

Είναι η στιγμή που ο Μάκης Μπαλαούρας σε συνεδρίαση συναρμόδιων επιτροπών στην αίθουσα της Ολομέλειας στα μέσα του 2017, επιχειρεί με τον δικό του τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί λόγω της κόντρας του Νίκου Δένδια και του Ηλία Κασιδιάρη.

«Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απαιτούμε η διαδικασία αυτή να σταματήσει», είπε ο Κασιδιάρης την ώρα που πέρασε από μπροστά του ο ΚΕ της ΝΔ. «Όχι από μπροστά μου! Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα; Φύγε ρε μ@λακ@!», φώναξε με τους συναδέλφους του να σιγοντάρουν από δίπλα λέγοντας: «αφού μιλάει φύγε από μπροστά ρε!».

Κάπου εκεί λοιπόν και ενώ η αίθουσα είχε αρχίσει να βράζει, ο κ. Μπαλαούρας πήρε το λεκτικό του όπλο: «Τι είναι τώρα αυτά; Ε!ΕΕ! Φρουρά φρουρά!», είπε και συνέχισε για περίπου 7-8 φορές: «σας παρακαλώ! Φρουρά!».

Η ατάκα έγινε τόσο μεγάλο viral τότε που μερικοί μάλιστα δεν δίστασαν να το κάνουν ακόμη και τραγούδι.

Τα πανό των βουλευτών

Πανό διαμαρτυρίας είχε υψώνει ο  βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών τον Γενάρη του 2019.

Συγκεκριμένα, όταν ήρθε η σειρά του Γιάννη Σαρίδη να ψηφίσει για την συμφωνία, εκείνος ύψωσε πανό, θέλοντας να υπογραμμίσει το «όχι» του στην ψηφοφορία.

Στο πανό έγραφε «Δεν φταίει η Δημοκρατία».

Πανό και μπροστά στο Κοινοβούλιο

Σε μια συμβολική ενέργεια, όπως είχαν πει τότε και οι ίδιοι με την ανάρτηση πανό μπροστά στο Κοινοβούλιο με το σύνθημα «Ναι στην ομοψυχία, όχι στη συνενοχή, η Ελλάδα δεν πωλείται», είχαν προχωρήσει τον Μάιο του 2011, οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του κόμματος τους «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών», από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ακτιβιστική αυτή προσπάθεια των δύο βουλευτών είχε προκαλέσει τότε την άμεση παρέμβαση των αστυνομικών της Βουλής οι οποίοι με επικεφαλής τον φρούραρχο, κατέβασαν το πανό από την είσοδο του Κοινοβουλίου, που βρισκόταν στην πλευρά του άγνωστου στρατιώτη.

Οι σόκιν στιγμές

Η κυβέρνηση πάσχει από μπατηρημένη  κ**λα

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο Κώστας Ζουράρις εκφράστηκε με χυδαίο τρόπο μέσα στη Βουλή.

Τι κι αν μας έχει συνηθίσει σε ιδιάζουσες τοποθετήσεις , ο Κώστας Ζουράρις είχε χρησιμοποιήσει απίστευτες εκφράσεις κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για το διϋπουργικό νομοσχέδιο τον Αύγουστο του 2019.

Ο κ. Ζουράρις, δηλώνοντας ότι θα απαντήσει με επιστημονικό τρόπο «στην κυρία που τους έβγαλε τρελούς» (κοιτώντας προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας), ανέφερε ότι «μεγάλο τμήμα βουλευτών της ΝΔ, άρρενες και θήλεις», ενστερνίζεται την «αυταρχική πολιτική του κ. Μητσοτάκη» και μεγάλο τμήμα των βουλευτών της ΝΔ έχει μια «πολιτική τάση προς τη βαρβατίλα», διότι έχει «αφελή ροή», «μια λυπημένη αναφροδισία», διότι «το ορμέμφυτό τους πάσχει από πεπτωκυίαν ροήν», «έχει μιαν κουρασμένη ή μπατηρημένη κα@λα, κατά την ορολογία του τρισμέγιστου, των Ελλήνων, λογογράφου, του στρατηγού Μακρυγιάννη».

Ο κ. Ζουράρις εξέφρασε την εκτίμηση περί «πεπτωκυίας ροής του ορμέμφυτου των βουλευτών της ΝΔ» επικαλούμενος την ερμηνεία της επιστήμης για τις «τυραννικές δυναστικές προσωπικότητες της πολιτικής», τις πραγματείες του Φρόιντ και την ψυχοβιολογική σχολή. Μάλιστα, ο κ. Ζουράρις συμβούλευσε τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να στραφούν σε «μαντζούνια», τα οποία σύστηναν και στην αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της «υποβαθμισμένης ροής», δηλαδή τις φακές και τις τσουκνίδες.

Κασιδιάρης: Βούλωσε το, πήγαινε στη Μέρκελ στα τέσσερα

Ακόμη ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με απρεπείς εκφράσεις είχε σημειωθεί το 2015 μεταξύ των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης για το μνημόνιο στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πήρε το λόγο, τονίζοντας εξαρχής ότι «συμπίπτει με τον Αττίλα 2 το μνημόνιο», με αποτέλεσμα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης να σηκωθεί από τα έδρανα διαμαρτυρόμενος.

Τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε γυρίσει και του είχε πει «Βούλωσέ  το γερμανοτσολιά… κάτσε κάτω χοντρέ… πήγαινε στην Μέρκελ στα τέσσερα», ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Τσακαλώτος vs Βενιζέλος: «Σηκώσατε και τα πόδια!»

Στα μέσα του Ιουνίου του 2018, όταν στη Βουλή συζητούνταν οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Για ποιο λόγο η χώρα πρέπει να πετύχει μέχρι το 2022 επί ημερών άλλης κυβέρνησης πρωτογενές υπερπλεόνασμα 5,2% του ΑΕΠ; Γιατί αυτό κάνετε! Έχετε αντιστρέψει τη διαπραγμάτευση», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος με τον υπουργό να τον διακόπτει και να φωνάζει από την θέση του: «σηκώνω τα χέρια ψηλά!». «Σηκώνετε και τα πόδια δυστυχώς!», απάντησε με απόλυτη φυσικότητα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024