Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το όπλο του και ξεκινά τον... πόλεμο των πινάκων

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το όπλο του και ξεκινά τον… πόλεμο των πινάκων

Με αιχμή το επίδομα θέρμανσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε καβγά με την κυβέρνηση, ενώ συνέχισε, χθες, δημοσιεύοντας συγκριτικό πίνακα με τις αλλαγές στις εισφορές. Είχαν προηγηθεί οι κόντρες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και φυσικά η διαμάχη για τη μεσαία τάξη.

Ο πόλεμος των “πινάκων”, με αντικείμενο τα μέτρα της παρούσας κυβέρνησης και εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει από την Κουμουνδούρου, με την αξιωματική αντιπολίτευση και την Νέα Δημοκρατία να έχουν σκληρύνει  την κόντρα τους στον τομέα της οικονομίας, ενόψει και της ψηφοφορίας του νέου προϋπολογισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ανακοινώσεων προκειμένου να δικαιωθεί ως προς το ότι η ΝΔ  δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, με την κυβέρνηση να ανταπαντά και εκείνη με στοιχεία.

Με αιχμή το επίδομα θέρμανσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε καβγά με την κυβέρνηση,  ενώ συνέχισε, χθες, δημοσιεύοντας συγκριτικό πίνακα με τις αλλαγές στις εισφορές. Είχαν προηγηθεί οι κόντρες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και φυσικά η διαμάχη για τη μεσαία τάξη.

Ειδικότερα, αντιπολίτευση και υπουργείο Οικονομικών με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, την περασμένη εβδομάδα, εξηγούσαν ποιος δίνει τα περισσότερα στο επίδομα θέρμανσης, μόνο που καβγάς δεν έγινε   στα πραγματικά μεγέθη αλλά με τη σύγκριση ανόμοιων δεδομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του για το επίδομα θέρμανσης, επικαλείται τα «ανώτατα πλαφόν» επιδόματος, με πίνακες που δείχνουν ότι έδινε 500 ευρώ κατ’ανώτατο όριο, ενώ η νέα κυβέρνηση δίνει έως 350 ευρώ το πολύ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών απαντά με  «μέσους όρους» επιδόματος σε κάθε Ζώνη. Τα πραγματικά πόσα που έπαιρναν οι περισσότεροι σε μια περιοχή.

Συγκεκριμένα:

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει   ότι η κυβέρνηση προχωρά στην περικοπή του (επιδόματος) σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας και πως ο συγκριτικός πίνακας επιβεβαιώνει τις τεράστιες περικοπές. Η μείωση 60% ή 70% θα ίσχυε εάν η επιδότηση πέρυσι ήταν 25 λεπτά το λίτρο, τέτοιο επίδομα όμως δεν δόθηκε σε κανέναν, ενώ να θυμίσουμε πως στις 27 Δεκεμβρίου του 2018 η τότε κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση (ΠΟΛ.1236/2018) και με βάση αυτήν, πέρυσι δινόταν επιδότηση 16 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή περιέκοψαν τα 25 λεπτά  και τα 500 ή 625 ευρώ έγιναν 320 ευρώ το 2018 για τον άγαμο Α’ Ζώνης και 400 ευρώ για τον έγγαμο.

Στο άλλο θέμα, που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως “η κυβέρνηση επαναφέρει το σύστημα των κλάσεων που συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών, και καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία οι συνταξιούχοι έλαβαν συνολικά 830 εκ. ευρώ, τονίζοντας πως  οι καταστροφικές αυτές ρυθμίσεις γυρίζουν το ρολόι της χώρας προς τα πίσω. Ναρκοθετούν ξανά το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε με θηριώδες έλλειμμα και κατάφερε με πολύ κόπο να το καταστήσει βιώσιμο.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όταν ο ίδιος ο κ.Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως, ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας, προ ημέρων, τη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση κατοχυρώνει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί του θέματος, εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας  δήλωσε πως το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700 χιλιάδες άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το παίρνουν 450 χιλιάδες άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολιτικών του μείωσε την ακραία φτώχεια. Το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δισ. και την παραδώσαμε 3,5 δισ. σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Το  μέτρο, αναφέρει το Μαξίμου, «το οποίο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν υποχρεωθεί να το υιοθετήσει. Μετά από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», επισημαίνει η κυβέρνηση σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα.

Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καλύπτει συνολικά 450.000 ανθρώπους και αφορά 240.000 νοικοκυριά. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024