Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ : Στη δίνη της εσωστρέφειας - Τα σενάρια «αλληλοεξόντωσης»

ΣΥΡΙΖΑ : Στη δίνη της εσωστρέφειας – Τα σενάρια «αλληλοεξόντωσης»

Στα σενάρια περί αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τέως υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός ηγέτης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, μαίνεται ένας υπόγειος «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε φαύλο κύκλο εσωστρέφειας δείχνει να έχει παραδοθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διάφορες «φατρίες» έχουν βγάλει τα μαχαίρια εν όψει του 3ου Συνεδρίου και επεξεργάζονται σενάρια αλληλοεξόντωσής τους.

Αφορμή για τον «εμφύλιο» που σοβεί αποτέλεσε το μανιφέστο των «53+», ωστόσο τα αίτια της κρίσης στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πολύ πιο βαθιά και έχουν να κάνουν με την κυβερνητική συμμαχία με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα αίτια της ήττας που ποτέ δεν αναλύθηκαν και οι ευθύνες που ποτέ δεν αναλήφθηκαν από τον αρχηγό, η έλλειψη στιβαρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και η απαξίωση του κόμματος από τους πολίτες, όπως καταγράφεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του Αλέξη»

Στα σενάρια περί αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο τέως υπουργός Οικονομικών και ηγετική μορφή στην κίνηση των «53+» επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός ηγέτης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Ο Αλέξης είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, θα κρατήσει για πολλά χρόνια και όταν ο ίδιος αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει, θα υπάρχει -μετά από μια δεκαετία- μια νέα ηγεσία από νέα παιδιά.

»Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του Αλέξη. Ξέρετε πόσες φορές διαφωνήσαμε στην διαπραγμάτευση και μετά έλεγε ο ένας στον άλλον «Αλέξη, είχες δίκιο σε αυτό» ή «Ευκλείδη, σε αυτό εσύ είχες δίκιο;»».

Η μετάβαση στο Κέντρο

Σχετικά με τις μετεκλογικές διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιχειρεί μια μετάβαση στο Κέντρο καθώς έχει πλήρη επίγνωση ότι οι κεντρώες πολιτικές δεν λειτουργούν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε, δε, ότι το προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα πεδία των κοινωνικών ανισοτήτων, της πράσινης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κριτική των «53+»

Την περασμένη εβδομάδα οι «53+» δημοσιοποίησαν ένα μανιφέστο. Με αυτό παίρνουν αποστάσεις από τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ασκούν κριτική για τον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση.

Μεταξύ άλλων, οι 53+ επισημαίνουν στο κείμενό τους:

«Μετασχηματισμός: Λέξη με βάθος, που συνήθως εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν την παγιωμένη κυριαρχία, που αλλάζουν συνειδήσεις, αξίες και συμπεριφορές, που διαμορφώνουν μια νέα, ριζικά διαφορετική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια τι ακριβώς θα μετασχηματίσουμε στο κόμμα μας;

»Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά, πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία. Ερωτήματα, λοιπόν, προς όλους και όλες μας:

* Θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ-μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;

* Θα ενισχυθεί ο ρόλος του μέλους στη συζήτηση και λήψη των αποφάσεων ή το «νέο» μοντέλο παραπέμπει στη λογική του μέλους-εκλέκτορα; Θα ενισχυθούν οι δημοκρατικές-συλλογικές διαδικασίες σε βάρος των προσωπικών στρατηγικών;

* Θα εντάξουμε το πυρήνα της λογικής και του προγράμματός μας το καινούργιο και ρηξικέλευθο που έφερε η οικολογία στην επιστημονική και πολιτική σκέψη και ιδίως στον σχεδιασμό της ανάπτυξης, ή η οικολογική οπτική θα μείνει για ‘μας πινελιά επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς περιεχόμενο; Θα επανεξετάσουμε με αυτοκριτικό βλέμμα επιλογές μας σε σχέση με τις εξορύξεις, τις Σκουριές, τις βιντσότρατες, την καύση των απορριμμάτων ;

»Σε κάθε περίπτωση, ο αναστοχασμός και η προγραμματική μας ανασύνταξη δεν μπορεί να διεξαχθεί ερήμην των μελών του κόμματος, που ενδεχομένως θα κληθούν να επικυρώσουν κάποια στιγμή αποφάσεις της ηγεσίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να συζητήσουμε ανοιχτά και ουσιαστικά.»

«Να τελειώνουμε με τις μειοψηφίες στο κόμμα»

Μετά το κείμενο αυτό, το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να σκληρύνει της στάση του και «να τελειώνει με τις μειοψηφίες μέσα στο κόμμα».

Στο στόχαστρο των «προεδρικών» και των «πασοκογενών» που εισηγούνται στον κ. Τσίπρα σκληρή αντιμετώπιση των διαφωνούντων, εμφανίζοντάς τους ως τον βασικό λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να μεγαλώσει και να διευρυνθεί, βρίσκεται κατά κύριο λόγο ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Νίκος Φίλης, επιφανή και αναγνωρίσιμα στελέχη της πρωτοβουλίας «53+», για τους οποίους θεωρούν ότι είναι αυτοί που «σέρνουν τον χορό» των διαφωνιών και της αμφισβήτησης όχι του κ. Τσίπρα, αλλά των αλλαγών που θέλει να επιβάλει στο κόμμα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δε, διακινείται από τους κόλπους της ηγεσίας ότι ο Ν. Φίλης που κατέβηκε στην ΑΣΟΕΕ την ημέρα των επεισοδίων και ο Κ. Γαβρόγλου που καλούσε με μήνυμά του τον κόσμο σε… εξέγερση, ήταν αυτοί που δήθεν «τσίμπησαν» στο κόλπο της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένταση στην πορεία την οποία θα επιχειρούσε να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτοί που υπερασπίστηκαν την κανονικότητα και την ομαλότητα της πορείας, ήταν ο κ. Τσίπρας και οι Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Μπίστης, Νίκος Βούτσης και όσοι ήταν μαζί με τον πρόεδρο στην πρώτη σειρά της πορείας.

Είναι τα ίδια στελέχη, πολύ κοντά πλέον στον κ. Τσίπρα, που λένε ακόμα ότι η πρωτοβουλία «53+» δεν έχει αίσθηση του συσχετισμού των δυνάμεων, δεν έχει επαφή με την κοινωνία, ασχέτως αν συνεχώς την επικαλείται, δεν έχει στοιχειώδες πολιτικό κριτήριο και προσπαθεί να διατηρήσει τον ρόλο της σε ένα κλειστό και μικρό κόμμα. Και πως με τη συμπεριφορά και την πολιτική της στάση οδηγεί τον κ. Τσίπρα να λάβει μέτρα, να ξεμπερδεύει με τις μειοψηφίες στο κόμμα και να δει τη μεγάλη εικόνα.

Το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρωμένος με αγκάθια…

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024