Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου : Μυρίζει μπαρούτι  - Δόγμα μηδενικής ανοχής από την ΕΛ.ΑΣ.

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου : Μυρίζει μπαρούτι – Δόγμα μηδενικής ανοχής από την ΕΛ.ΑΣ.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» καθώς ακόμη είναι νωπές οι μνήμες διαδηλωτών στις φοιτητικές κινητοποιήσεων αλλά και στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. επέδειξαν υπερβάλοντα ζήλο

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. για τις σημερινές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου καθώς τα μέτρα θα είναι δρακόντεια με την Ελληνική Αστυνομία να ακολουθεί «συνταγή» Πολυτεχνείου.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» καθώς ακόμη είναι νωπές οι μνήμες διαδηλωτών στις φοιτητικές κινητοποιήσεων αλλά και στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. επέδειξαν υπερβάλοντα ζήλο χτυπώντας διαδηλωτές και προχωρώντας αναίτια σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Δύο συγκεντρώσεις

Σήμερα, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις.

Το μεσημέρι στις 12 θα υπάρξει συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών ενώ το απόγευμα στις 6  προγραμματίζεται  ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια στην οποία θα δώσουν το παρών διάφορες συλλογικότητες καθώς και αντιεξουσιαστές.

Δόγμα μηδενικής ανοχής

Οι εντολές από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είναι «καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα με καταστροφές περιουσιών και παραπομπή στην δικαιοσύνη όποιων τα προκαλέσουν».

Στο πλαίσιο αυτό από την ΓΑΔΑ έχει καταρτιστεί σχέδιο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση επεισοδίων και συλλήψεις, αλλά ταυτόχρονα, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, έχουν δοθεί διαταγές, οι αστυνομικοί να δείξουν ψυχραιμία και να μην προκαλέσουν.

Προστασία δημόσιων κτιρίων και αστυνομικών στόχων

Παράλληλα έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την προστασία δημόσιων κτιρίων και κυρίως αστυνομικών στόχων.

Για την αξιολόγηση της κατάστασης και την κατάρτιση των σχεδίων πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο ίδιος ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε την ΓΑΔΑ προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για τα μέτρα και να δώσει κατευθύνσεις.

Σε επιφυλακή η Ομάδα «Δράση»

Για την εφαρμογή των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που θα παρακολουθούν από κοντά τις πορείες, ενώ σε επιφυλακή θα είναι οι ΟΠΚΕ και η Ομάδα «Δράση».

Ταυτόχρονα από την Ασφάλεια επιτηρούνται συγκεκριμένοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια, ενώ επιτήρηση από αέρος θα γίνεται και με τα drone της Αστυνομίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, και ανάμεσα σε αυτά στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό (για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), ενώ ζητείται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού.

Ακόμα θα υπάρξει, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Λήγει η προθεσμία για την εκκένωση καταλήψεων

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη ζήτημα δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει των  εκδηλώσεων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου καθώς λήγει το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη για την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει στείλει αυστηρό μήνυμα ζητώντας την εκκένωση κτιρίων, δημόσιων ή ιδιωτικών, τα οποία έχουν καταληφθεί.

Πάντως όσοι πρωτοστατούν στις καταλήψεις αυτών των κτιρίων δεν φαίνεται να έχουν… συμμορφωθεί ενώ ομάδες αντιεξουσιαστών εκτοξεύουν απειλές σε όσους θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις καταλήψεων.

ΑΣΟΕΕ: Επίθεση κατά δημοσιογράφων με μπογιές

Εν τω μεταξύ, επίθεση με μπογιές δέχτηκαν χθες, το μεσημέρι της Πέμπτης δημοσιογράφοι στην ΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 4 άτομα βγήκαν από την πλαϊνή είσοδο της ΑΣΟΕΕ επί της οδού Δεριγνύ με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, και φωνάζοντας συνθήματα «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι» επιτέθηκαν με μπογιές σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικό συνεργείο που βρίσκονταν απέναντι από την ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024