Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου : Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των διαδηλώσεων

Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου : Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των διαδηλώσεων

Η «συνταγή» που ακολουθήθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου με τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα ασφαλείας φαίνεται πως θα υπάρξει και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου

Συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρη ενόψει των διαδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η «συνταγή» που ακολουθήθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου με τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα ασφαλείας φαίνεται πως θα υπάρξει και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια της μεγαλύτερης πορείας των τελευταίων ετών στο Πολυτεχνείο, υπήρξαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. επέδειξαν υπερβάλοντα ζήλο.

Είναι ενδεικτικό ότι αστυνομικοί εισέβαλαν χωρίς λόγο σε ανοικτά καταστήματα στην πλατεία Εξαρχείων και προσήγαγαν αδιακρίτως κόσμο κάνοντας έτσι επίδειξη δύναμης κατά των αντιεξουσιαστών.

Εκτός των δεκάδων συλλήψεων και προσαγωγών – στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς λόγο – σημειώθηκαν και επιθέσεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μάλιστα αδιακρίτως. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μίας κοπέλας τραυματίστηκε στο κεφάλι και την παρέλαβε ασθενοφόρο.

Νωπές είναι οι μνήμες και από την  επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος από αστυνομικές δυνάμεις. Όπως είχε δήλωσε ο ίδιος δέχθηκε την επίθεση την ώρα που κατέγραφε με το κινητό του την εισβολή των αστυνομικών σε ανοιχτά καταστήματα της περιοχής.

Με «συνταγή» Πολυτεχνείου

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός ενόψει των διαδηλώσεων για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου καθώς διατυπώνονται φόβοι για πιθανές επιθέσεις αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών στόχων.

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, και ανάμεσα σε αυτά στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό (για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), ενώ ζητείται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού.

Ακόμα θα υπάρξει, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Επίσης ζητείται αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών.

Δύο συγκεντρώσεις

Στις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις.

Το μεσημέρι θα υπάρξει συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών ενώ το βράδυ ξεχωριστή συγκέντρωση στην οποία θα δώσουν το παρών διάφορες συλλογικότητες καθώς και αντιεξουσιαστές.

Λήγει το τελεσίγραφο για την εκκένωση καταλήψεων

Κατά τα λοιπά, αυτές τις ημέρες λήγει και το τελεσίγραφο  του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε όσους έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει μέχρι εκείνη την ημέρα σε αρκετές εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από όλους όσους εμπλέκονται σε καταλήψεις κτιρίων να τις εκκενώσεις σε διάστημα 15 ημερών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης.

Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.»

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024