Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επέτειος Πολυτεχνείου : Μεγάλη πορεία εν μέσω κλίματος αστυνομοκρατίας

Επέτειος Πολυτεχνείου : Μεγάλη πορεία εν μέσω κλίματος αστυνομοκρατίας

Με μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων τιμήθηκε η 46η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, η επέτειος σημαδεύτηκε από το κλίμα αστυνομοκρατίας στην περιοχή των Εξαρχείων.

Με μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων τιμήθηκε η 46η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, η επέτειος σημαδεύτηκε από το κλίμα αστυνομοκρατίας στην περιοχή των Εξαρχείων.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ομάδες αντιεξουσιαστών που πέταξαν προς το μέρος τους αντικείμενα.

Παράλληλα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην πλατεία Εξαρχείων και σε ανοικτά καταστήματα από όπου προσήγαγαν κόσμο αδιακρίτως.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας στη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 28 άτομα. Κάτι που είναι απορίας άξιο, ειδικά τη στιγμή που οι ομάδες των αντιεξουσιαστών δεν προχώρησαν σε κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επεισόδια.

Εκτός των δεκάδων συλλήψεων και προσαγωγών, σημειώθηκαν και επιθέσεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μάλιστα αδιακρίτως. Μια κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι και την παρέλαβε ασθενοφόρο.

Την ίδια ώρα βάναυση επίθεση δέχθηκε δημοσιογράφος από αστυνομικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε ο ίδιος δέχθηκε την επίθεση την ώρα που κατέγραφε με το κινητό του την εισβολή των αστυνομικών σε ανοιχτά καταστήματα της περιοχής.

Πώς ξεκίνησε η ένταση στα Εξάρχεια

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κι ενώ είχαν ανοίξει οι δρόμοι του κέντρου και οι σταθμοί του Μετρό επικράτησε ένταση.

Στην οδό Στουρνάρη, ομάδες νεαρών κατευθύνθηκαν προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων λίγο μετά τις 20:00 και άρχισαν να πετούν αντικείμενα.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους κυνήγησαν και οι νεαροί σκορπίστηκαν στους δρόμους μέσα στα Εξάρχεια. Ωστόσο κάποιοι έβαλαν φωτιές στο δρόμο. Για το λόγο αυτό κινητοποιήθηκαν οι αύρες και στη συνέχεια οι άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν στα Εξάρχεια απαντώντας με ξύλο, χημικά και προσαγωγές αδιακρίτως.

Την ίδια ώρα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Αστακός η ΓΑΔΑ

Νωρίτερα και μετά την ολοκλήρωση της πορείας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί περιμετρικά του κτιρίου της ΓΑΔΑ για τον φόβο επεισοδίων. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει έκτακτα μέτρα, δεδομένου ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί 6 συλλήψεις και 2 προσαγωγές και υπήρχε φόβος για επεισόδια στην Αλεξάνδρας από αλληλέγγυους.

Αλλωστε, αλληλέγγυοι είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ για τα άτομα που συνελήφθησαν και προσήχθησαν από τις ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια.

Επιχείρηση στα Εξάρχεια

Νωρίς το απόγευμα η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις από πολυκατοικία στην Σπ. Τρικούπη, καθώς και σε δύο προσαγωγές από πολυκατοικία στην Στουρνάρη.

Πάνω στους συλληφθέντες βρέθηκαν μολότοφ, πέτρες, αντιασφυξιογόνες μάσκες κλπ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, στην Αθήνα προσήχθησαν συνολικά 41 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν 28.

Ειδικότερα: 6 άτομα συνελήφθησαν  σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα, 2 στην οδό Στουρνάρη και 20 στην Πλατεία Εξαρχείων.

Σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά 31 άτομα. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη έγιναν 14 προσαγωγές, 10 στην Πάτρα και 7 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Μεγάλη και ειρηνική η πορεία του Πολυτεχνείου

Παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, με τη διαρροή πληροφοριών για 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους, χρήση drone και ελικοπτέρου της αστυνομίας, καθώς επίσης τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και την πρώην ΑΣΟΕΕ, η πορεία ήταν ειρηνική και μεγάλη σε όγκο και παλμό .

Η διαδήλωση καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν ειρηνική, με παλμό και συνθήματα κατά της αστυνομίας και υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 25.000 διαδηλωτές.

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το γεγονός προκάλεσε σχόλια και έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εμφάνιση με δερμάτινο μπουφάν και τζιν παντελόνι, σε διάθεση αγωνιστική. Όμως, το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αποφύγει τις αποδοκιμασίες του κόσμου.

Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» από Τσίπρα

Δριμεία κριτική εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συμμετοχή του στις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα ανέφερε ότι «η πορεία είχε προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αλ. Τσίπρας σταμάτησε κάπου στη Μεγάλη Βρετανία. Ίσως πήγε για απογευματινό τσάι. Πήγε, είδε, έφυγε».

«Τουρίστας και στις διαδηλώσεις. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ σε μια εικόνα», κατέληξε.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο καυστικό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο μπλοκ του κόμματος που συμμετείχε στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στο πλαίσιο της 46ης επετείου για την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

«Το να τολμά να μιλά για τουρισμό η ΝΔ, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ανήμερα του Πολυτεχνείου να κάνει long weekend στο Λονδίνο, είναι το λιγότερο αστείο» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο σχόλιο της ΝΔ που χαρακτήρισε «τουρίστα στις διαδηλώσεις τον Αλέξη Τσίπρα».

Οι πηγές της Κουμουνδούρου προσθέτουν ακόμη πως «όσο αστείο άλλωστε ήταν και το να βγάλει tweet για το Πολυτεχνείο, μεταξύ μιας παρτίδας τένις και ενός γεύματος με σούσι στις όχθες του Τάμεση. Ενημερώνοντάς μας μάλιστα, ότι το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι το δόγμα της ασφαλείας. Φαίνεται θα άφησε στο πόδι του τον επικεφαλής της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, κ. Βορίδη, και υπεύθυνους για την επικοινωνία απογόνους της προπαγάνδας του Παττακού».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024