Ποια είναι η άποψη των Ελλήνων της Βρετανίας για την ψήφο των αποδήμων.

Η συντριπτική πλειονότητα των αποδήμων Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές από το εξωτερικό.

Αυτό προκύπτει από τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το πρόγραμμα για την Ελληνική διασπορά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ευρήματα της έρευνας η στάση αυτή επικρατεί ιδιαίτερα σε όσους Έλληνες μετανάστευσαν πριν την οικονομική κρίση και λιγότερο μεταξύ των μεταναστών της κρίσης, που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Μικρότερο ενδιαφέρον για την ψήφο αποδήμων από τους μετανάστες της κρίσης

Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, ότι οι Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προκρίνουν τη δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό ως τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης και συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την διασπορά.

Η διευκόλυνση της ψήφου από το εξωτερικό προκύπτει ως κυρίαρχο αίτημά τους από την ελληνική πολιτεία όπως και η διευκόλυνση επαγγελματικών και άλλων συνεργασιών με φορείς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δευτερευόντως η συμμετοχή της στη χάραξη πολιτικής.

Το δικαίωμα ψήφου, άλλωστε, επισημαίνεται και από τη βιβλιογραφία ως ο απλούστερος και λιγότερο δαπανηρός μηχανισμός διατήρησης δεσμών με τη διασπορά.

Μοιρασμένες οι απόψεις για το ποιοι θα πρέπει να ψηφίζουν

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας, η έλλειψη συναίνεσης στην Ελλάδα για το εύρος της εφαρμογής του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό αντανακλάται και στους ίδιους τους απόδημους.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι απόψεις για το «ποιοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν» διίστανται μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το δικαίωμα πρέπει να αποδοθεί μόνο σε όσους έχουν πιο στενή και πρόσφατη σχέση με την Ελλάδα (44,4%) και αυτών που πιστεύουν ότι όλοι θα πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα (43%).

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μετανάστες της κρίσης είναι υπέρ της μαξιμαλιστικής θέσης (47,5%) ενώ οι μετανάστες προ-κρίσης υποστηρίζουν την άποψη ότι το δικαίωμα ψήφου πρέπει να δοθεί μόνο σε όσους έχουν πιο πρόσφατη και στενή σχέση με την Ελλάδα (68,6%) ακόμη και αν σε αυτή την περίπτωση κάποιοι από αυτούς, λόγω αυτών των περιορισμών, δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα», σημειώνεται στην έρευνα.

Αναφορικά με το ερώτημα σε ποια εκλογική περιφέρεια θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (33%) τάσσεται υπέρ της ψήφου στην εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.

Ωστόσο, το άθροισμα των απαντήσεων που προκρίνουν εναλλακτικές διαφοροποιήσεις της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως να ψηφίζουν μόνο για κόμματα ή να ψηφίζουν σε ένα χωριστό ψηφοδέλτιο με υποψηφίους της διασποράς συγκεντρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο 39% των απαντήσεων.

«Αυτό σε συνδυασμό με το 23% αυτών που δεν παίρνουν θέση φανερώνει ότι οι Έλληνες της διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί η διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος της ψήφου. Ταυτόχρονα φαίνεται να απορρίπτουν την πρόταση για ψήφο που θα αφορά μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας», σημειώνεται στην έρευνα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr