Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την Αναθεώρηση για κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τη Δευτέρα την Αναθεώρηση εννέα κρίσιμων άρθρων του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων, η θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και ο περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν:

  • η αλλαγή στο άρθρο 21 παρ. 1 : Η πρόταση της ΝΔ για την θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συγκέντρωσε 190 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 32 παρ. 4 : Η πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συγκέντρωσε 158 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 54 παρ. 4 : Η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων συγκέντρωσε 212 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 62 : Η πρόταση της ΝΔ για τον περιορισμό του βουλευτικού ακαταδίωκτου συγκέντρωσε 179 ψήφους.

Αναλυτικά οι αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος

Εννέα άρθρα συνολικά αναθεωρούνται σύμφωνα με την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με 158 ψήφους «πέρασε» το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ 274 ψήφους έλαβε η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86, που ήταν κοινή πρόταση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Με 179 υπέρ εγκρίθηκε η αναθεώρηση για τον περιορισμό του βουλευτικού ακαταδίωκτου, ενώ το άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων αναθεωρείται με 212 ψήφους.

Η συνταγματοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναθεωρείται σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ με 190 ψήφους, ενώ τίθεται προς αναθεώρηση και η σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την κοινοβουλευτική μειοψηφία με 189 ψήφους.

Η εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικών δικαστών έλαβε 189 ψήφους, ενώ η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με 3/5 έλαβε 158 ψήφους.

Αναλυτικά:

Με 158 ψήφους πέρασε η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ενώ με 179 ψήφους ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, με την κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων να λαμβάνει 274 ψήφους. Αποτελούν τις σημαντικότερες από τις εννέα διατάξεις της τέταρτης Συνταγματικής Αναθεώρησης μετά το Σύνταγμα του 1975.

Ψήφισαν 297 βουλευτές και απουσίαζαν τρεις. Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι:

1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.

2. Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει, η οποία, όπως αναμενόταν, δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

3. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 «όχι» και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών»

5. Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα «παρών».

6. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ’ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

8. Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr