Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κριστιάν Ζερβός: Ο γνωστός-άγνωστος της τέχνης

Κριστιάν Ζερβός: Ο γνωστός-άγνωστος της τέχνης

Ο ελληνικής καταγωγής εκδότης, τεχνοκριτικός, γκαλερίστας και συλλέκτης που μεγαλούργησε στο Παρίσι «επανασυστήνεται» στο Μπενάκη

Γνωρίζετε τον Κριστιάν Ζερβός; Οχι; Μην αισθάνεστε άσχημα, κι ας υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη της τέχνης από το κοινό της εποχής του. 

Ο Κριστιάν Ζερβός υπήρξε εκδότης ή για την ακρίβεια ο άνθρωπος-ορχήστρα του περιοδικού τέχνης «Cahiers d’art», το οποίο κυκλοφορούσε αδιαλείπτως από το 1937 έως το 1960. Ενα περιοδικό μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να μάθει για τη μοντέρνα τέχνη αλλά και για την αρχαιολογία και τους πρωτόγονους πολιτισμούς και που επηρέασε όσο λίγα τις καλλιτεχνικές εκδόσεις στην Ευρώπη στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Το κενό μάθησης γύρω από το πρόσωπό του έρχεται να καλύψει η έκθεση «Christian Zervos & Cahiers d’art. H Αρχαϊκή Στροφή» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου παρουσιάζονται τεύχη, μακέτες, φωτογραφίες του περιοδικού αλλά και αριστουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών (Πικάσο, Τζιακομέτι, Ματίς, Καντίνσκι) από την προσωπική συλλογή του Ζερβός.

Στο BHΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου γράφει για τον παραγνωρισμένο αυτόν Ελληνα ο οποίος, μεταξύ των πολλών ιδιοτήτων του, υπήρξε και εκδότης των 33 τόμων που παρουσιάζουν όλο το έργο του καλού φίλου του Πάμπλο Πικάσο. 

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024