Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία : Περισσότερα χρήματα από τη Μέρκελ βγάζει σύμβουλος υπουργείου

Γερμανία : Περισσότερα χρήματα από τη Μέρκελ βγάζει σύμβουλος υπουργείου

Σύμβουλος πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πληρώθηκε φέτος 343.000 ευρώ για να θέσει σε λειτουργία προβληματική βάση δεδομένων καταπολέμησης της παράνομης εργασίας. Σε σύγκριση, η καγκελάριος αμείβεται με 250.000 ευρώ ετησίως.

Σύμβουλος πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πληρώθηκε φέτος 343.000 ευρώ για να θέσει σε λειτουργία προβληματική βάση δεδομένων καταπολέμησης της παράνομης εργασίας. Σε σύγκριση, η καγκελάριος αμείβεται με 250.000 ευρώ ετησίως.

Ακρως προβληματική

Οι αποδοχές συμβούλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι υψηλότερες από εκείνες της καγκελαρίου Μέρκελ.

Για να καταφέρει να θέσει σε λειτουργία τη νέα, αλλά άκρως προβληματική, καινούργια βάση δεδομένων για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς πληρώνει σε εξωτερικό σύμβουλο, ειδικό σε ζητήματα πληροφορικής, περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Αυτό το στοιχείο προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε επερώτηση του βουλευτή των Πρασίνων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel.

O εν λόγω σύμβουλος και υπεύθυνος για τη λειτουργία της βάσης δεδομένων ProFis 2.0 έλαβε, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, συνολικά 646.000 ευρώ για τη διετία 2018-2019. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 700.000 ευρώ για δύο συνεργαζόμενους αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ λαμβάνει ετήσια αποζημίωση σχεδόν 250.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων επιδομάτων.

Το πρώτο εξάμηνο 178 εκατ. για συμβούλους

Στο στόχαστρο της κριτικής το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Δεν είναι πρώτη φορά που γερμανικό υπουργείο δέχεται επικρίσεις για χρυσοπληρωμένους συμβούλους. Πριν μερικούς μήνες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν ήταν υπουργός Αμυνας, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, είχαν δεχθεί δημόσια σκληρή κριτική για το υψηλό κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Το 2014, ενώ οι δαπάνες και των τριών υπουργείων για εξωτερικούς συμβούλους ανέρχονταν σε 63 εκατομμύρια ευρώ, τρία χρόνια αργότερα, το 2017, το κόστος είχε σχεδόν τετραπλασιαστεί, φθάνοντας στα 248 εκατομμύρια.

Εγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, από τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε τουλάχιστον 178 εκατομμύρια ευρώ για συμβούλους.

Πολυετής αποτυχημένη προσπάθεια

Οι δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών οφείλονται στην πολυετή αποτυχημένη προσπάθεια των αρμοδίων να θέσουν σε λειτουργία βάση δεδομένων ProFis, με τη βοήθεια της οποίας το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα καταπολεμήσει, με αξιώσεις, την παράνομη εργασία στη Γερμανία, η οποία ζημίωσε το γερμανικό δημόσιο κατά 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2017-2018.

Παρά τη «βοήθεια» των εξωτερικών συμβούλων οι οιωνοί για τη λειτουργία της επίμαχης βάσης δεδομένων δεν είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καλοί.

Στην απάντηση στον βουλευτή των Πρασίνων, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι «υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για την πρακτικότητα της βάσης δεδομένων, η οποία δεν είναι φιλική προς τον χρήστη. Κατά συνέπεια απαιτείται επανασχεδιασμός του ProFis2.0 πριν τεθεί στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτών επιφορτισμένων με την πάταξη της παράνομης εργασίας».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024