Στο μικροσκόπιο αναλυτών και σχολιαστών μεταξύ άλλων η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αλλά και το «άτολμο» προσχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2020.

Στην νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία αναφέρεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται, «στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα το ΔΝΤ εκφράζει προειδοποιήσεις και απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Έπαινοι υπάρχουν για την φιλική προς την ανάπτυξη, αλλά παρά ταύτα κοινωνικού προσανατολισμού πολιτική της νέας κυβέρνησης, όπως και για το σχέδιο μείωσης των άμεσων φόρων και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Επισημαίνεται όμως ότι μόνον η μακροπρόθεσμη προσήλωση σε εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση ομάδων συμφερόντων μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Επιπλέον με 2,3% το ΔΝΤ βλέπει τις προοπτικές ανάπτυξης σε χαμηλότερα επίπεδα από την κυβέρνηση που αναμένει για το 2020 ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,8%».

Είναι όντως όλα τόσο ρόδινα στη Γερμανία;

Στο προσχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2020 που αναμένεται να εγκρίνει η Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου και που προβλέπει για άλλη μια φορά μηδενικά ελλείμματα αναφέρεται η Frankfurter Rundschau.

«Είναι όντως όλα τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονται; Κάθε άλλο. Η κατάσταση της οικονομίας είναι συγκεχυμένη. Μπορεί τα τελευταία στοιχεία να κατέδειξαν ότι η Γερμανία γλίτωσε οριακά την ύφεση. Αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη. Ήδη υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι η αδυναμία της βιομηχανίας εξαπλώνεται σε άλλους τομείς. Ο κίνδυνος διολίσθησης της οικονομίας είναι μεγάλος. Αφορμή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μη συντεταγμένο Brexit ή η περαιτέρω επιδείνωση των εμπορικών συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο νέος προϋπολογισμός δεν προνοεί για ενδεχόμενη νέα κρίση. Ο υπουργός διατείνεται ότι στην εσχάτη ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός παρέχει αρκετά περιθώρια στήριξης της οικονομίας. Στην πραγματικότητα όμως το μηδενικό έλλειμμα υπάρχει μόνον στα χαρτιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Kölner Stadt-Anzeiger που επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό «[…] έχουν τεθεί λάθος προτεραιότητες. Δεν έχει νόημα να διαθέτει κανείς όλο και περισσότερα για επενδύσεις στις κατασκευές. Πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν έτσι κι αλλιώς διότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στα όριά του. Στο επίκεντρο έπρεπε να τεθούν οι εξής τρεις τομείς: εκπαίδευση, ψηφιοποίηση και προστασία του κλίματος».

Για το υπερατλαντικό ταξίδι της Γκρέτα

«Καλό ταξίδι» εύχεται σε ομώνυμο σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung στη νεαρή σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία μετά από δυο μήνες «ομηρίας» στη Βόρεια Αμερική ταξιδεύει τελικά με καταμαράν προς την Ισπανία, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που πρόκειται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι και πάλι εν πλω. Μετά από σχετική έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νεαρή Σουηδή βρήκε μέσο για να ταξιδέψει στη Μαδρίτη, όπου μεταφέρθηκε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που επρόκειτο να γίνει στη Χιλή. […].Προφανώς και ο καπετάνιος Χέντερσον πέταξε για να βρεθεί γρήγορα από τη Βρετανία στις ΗΠΑ. Και πιθανότατα ορισμένοι από αυτούς που ταξιδεύουν τώρα με το καταμαράν, να συνεχίσουν με αεροπλάνο όταν το σκάφος φτάσει στην Πορτογαλία. Ενδεχομένως να ήταν καλύτερα εάν εξαρχής η Γκρέτα και ο πατέρας της έπαιρναν το αεροπλάνο. Ναι, το ζητούμενο εδώ δεν είναι η εξοικονόμηση εκπομπών ρύπων. Ε και; Η ίδια η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατέστησε σαφές ότι αυτό που θέλει να δείξει περισσότερο είναι πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς βιώσιμα. Εάν ήθελε απλώς να περιορίσει τις δικές της εκπομπές θα μπορούσε να μείνει σπίτι της στη Σουηδία. Έτσι όμως δεν θα βοηθούσε το κλίμα. Πώς να συγκριθούν μερικοί τόνοι που μπορεί να εξοικονομήσει ο καθένας, με τις συνολικές εκπομπές της ανθρωπότητας; Το κλίμα μπορεί να διασωθεί μόνον εάν κινητοποιήσει κανείς τους ισχυρούς του κόσμου και τις μάζες των ανθρώπων. Και εάν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό ο διάπλους του Ατλαντικού, τότε γιατί να μην το κάνει; Ας της ευχηθούμε ένα ασφαλές ταξίδι».

Κώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr