Φθάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου και όλοι όσοι περίμεναν να εισπράξουν τα χρωστούμενα, ακόμη περιμένουν.

Ενα από τα ισχυρά επιχειρήματα της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, περί αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και η αδυναμία του να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις σε επιχειρηματίες, εξαγωγείς και φορολογουμένους παρότι είχε δανειστεί για τον σκοπό αυτόν τα χρήματα από τον ESM.

Νωρίτερα, στα τέλη του 2018, όταν το χρέος του Δημοσίου βρισκόταν στα 1,51 δισ. ευρώ, στελέχη της ΝΔ είχαν ασκήσει έντονη κριτική για τα «φιλοδωρήματα» που μοίραζε τότε ο κ. Τσίπρας προς ασθενέστερους από το υπερπλεόνασμα, αντί να εξοφλεί πρώτα όσα χρωστούσε και μετά να μοιράζει επιδόματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου όχι μόνο οι ψηφοφόροι της αλλά όλοι οι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο (υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ) περίμεναν να μπει μια σειρά για να εισπράξουν τα οφειλόμενα επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Φευ, όμως! Φθάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου και όλοι όσοι περίμεναν να εισπράξουν τα χρωστούμενα, ακόμη περιμένουν.

Οπως έδειξαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη αντί να μειωθούν αυξήθηκαν στα 1,67 δισ. ευρώ, όπως αυξήθηκαν και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων (εισοδήματος) στους φορολογουμένους και (ΦΠΑ) στους εξαγωγείς στα 874 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το διάστημα των τεσσάρων γεμάτων μηνών που πέρασε από τις εκλογές εκδηλώθηκε ακόμη μία δυσλειτουργία που έχει παγώσει σχεδόν όλα τα έργα των δήμων και πολλά των περιφερειών. Οσοι περιμένουν να εξοφληθούν προσέφυγαν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (διαταγές πληρωμής, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών) με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί πολλών δήμων και να μην μπορούν να κινηθούν. Οπως ακριβώς συμβαίνει όταν το Δημόσιο στρέφεται κατά των ιδιωτών που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.

Σε πέντε ημέρες ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό, ενώ αύριο ο αρμόδιος υφυπουργός θα ανακοινώσει πως τα έσοδα του δεκαμήνου πήγαν καλά και αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι σε ποιους και πόσο θα είναι το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει τον Δεκέμβριο. Και ασφαλώς θα τεθεί και πάλι το (προεκλογικό) ερώτημα. Γιατί η κυβέρνηση δεν εξοφλεί όσα χρωστά το Δημόσιο από το υπερπλεόνασμα, αλλά το μοιράζει ως «φιλοδώρημα»;

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr