Ισχυρή αποδοχή από ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης και επιρροή πέραν των ορίων της Κεντροδεξιάς απολαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα.

Η υποστήριξη που απολαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση αποτυπώνεται στην εκτόξευση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, καθώς η ΝΔ προηγείται με 18 ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας διευρύνει τη επιρροή της και πέραν των ορίων της κεντροδεξιάς.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην περιδίνηση της απώλειας εξουσίας και της αναζήτησης βηματισμού την άσκηση της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταφέρνει να πείσει, με τα όσα λέει και κάνει αυτό το τετράμηνο, ούτε καν το εκλογικό σώμα που τον προτίμησε στις 7 Ιουλίου.

Μάλιστα προοδευτικά, σε σχέση με το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης, η ΝΔ καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδική, με την τακτική της πόλωσης και του διχαστικού λόγου να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα, που ζητά άλλου τύπου αντιπολίτευση, πιο δημιουργική και πιο ήπια.

Ευρεία αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η έρευνα εντοπίζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επίδραση και έχει γενικά καλή αποδοχή σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που φτάνει από 60% έως 70%.

Ουσιαστικά μόνο το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, στέκεται με άρνηση στον ίδιο ή την κυβέρνησή του, αφήνοντάς του όλο τον υπόλοιπο πολιτικό και κοινωνικό χώρο, να είναι θετικά ή έστω καλοπροαίρετα διακείμενος απέναντι στην κυβέρνηση.

Είναι εντυπωσιακό ότι όσο περνά ο καιρός ο κ. Μητσοτάκης βελτιώνει την εικόνα του, πράγμα μάλλον πρωτόγνωρο για πρωθυπουργό στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη των πολιτών για τον κ. Μητσοτάκη σήμερα σε σχέση με πριν», το 48,2% απαντά «καλύτερη» και ένα ποσοστό 20% λέει «το ίδιο καλή», όπερ σημαίνει ότι το 68,2% (σχεδόν 7 στους δέκα) βλέπει τον πρωθυπουργό με ιδιαίτερα θετική ματιά.

Μόλις το 6,8% έχει χειρότερη άποψη σε σχέση με πριν, ενώ ένα 21,4% παραμένει με την «ίδια κακή» γνώμη που είχε πάντα για τον κ. Μητσοτάκη -αθροιστικά δηλαδή οι «απέναντι» φτάνουν στο 28,2%, ούτε καν στο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο (31,5%).

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, θετική απάντηση δίνει το 81%, ενώ στο ερώτημα πώς κρίνετε τα έως τώρα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης θετικά ή μάλλον θετικά απαντά το 68% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, «υποστήριξη» απαντά το 40% και «ανοχή» το 32,5% , ενώ «απογοήτευση» απαντά μόλις το 15% και «θυμός» το 11,1%.

Πρόθεση ψήφου

Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ 42,9%
  • ΣΥΡΙΖΑ 24,8%
  • ΚΙΝΑΛ 6,0%
  • ΚΚΕ 5,4%
  • Ελληνική Λύση: 3,1%
  • ΜέΡΑ 25: 3,1%

 

Γράψτε το σχόλιο σας