Μια φωτογραφική περιπλάνηση με τον Jérémie Bernaert στους δρόμους των Εξαρχείων στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Νοεμβρίου 2019».

Πώς θα πετύχουμε την μεταβολή του δημοσίου χώρου με αρωγό την τέχνη; Τα έργα παρουσιάζονται στο κοινό τις περισσότερες φορές σε ιδιωτικούς χώρους. Παράλληλα αναπτύχθηκε το street art, που οικειοποιείται τον δημόσιο χώρο, μερικές φορές με άγριο τρόπο.

Η ιδέα της φωτογραφικής περιπλάνησης συνδυάζει αυτούς τους δύο κόσμους, αλλά και προτείνει τέχνη στον δρόμο, η οποία δεν επιβάλλει μακροπρόθεσμα ίχνη της διέλευσής της. Σε διαφορετικές οπτικές γωνίες, το έργο των φωτογραφικών περιπλανήσεων αφήνει σαν μοναδικά ίχνη τις αναμνήσεις του δημόσιου χώρου όπως ανακαλύπτεται και μεταβάλλεται μέσω προβολών κατά τη διάρκεια μιας φωτεινής και εφήμερης αστικής περιπλάνησης.

Καθιστά επίσης μια πρόσκληση στο κοινό σε μια καλλιτεχνική performance που θα το παρουσιάσει στο έργο υπό κατασκευή. H παρουσία ενός κοινού και μιας προβολής σε κίνηση δημιουργεί το έργο. Πρόκειται επίσης για μια συνάντηση μεταξύ ιστοριών και ενός αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου που ανακαλύφθηκε για να συμμετάσχει στην αφήγηση αυτών των ιστοριών.

Η περιπλάνηση είναι ένα είδος θεαματικής επαυξημένης πραγματικότητας. Καθώς ένας skater μεταβάλει την πόλη κοιτάζοντάς την διαφορετικά, για να δημιουργήσει μια εφευρετική και προσωπική χρήση, οι φωτογραφικές περιπλανήσεις αναδιοργανώνουν το δημόσιο και αρχιτεκτονικό χώρο για μια εφήμερη καλλιτεχνική και συλλογική χρήση.

Πρόγραμμα

19.00 | Προβολή φωτογραφιών στο A – DASH, Ασκληπιού 74
19.30 | Αναχώρηση από το A-Dash για φωτογραφική περιπλάνηση με τον Jérémie Bernaert στους δρόμους των Εξαρχείων
20.00 | Εγκαίνια έκθεσης του Jérémie Bernaert και DJ set με τον Yparxei Provlima Amalia στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31

Jérémie Bernaert

Προερχόμενος από τον χώρο του skateboard, ο Jérémie Bernaert ανέπτυξε τα τελευταία δέκα χρόνια μια μοναδική μορφή οπτικής αφήγησης που τροφοδοτείται από τις δημιουργίες του και τις βίντεο performances του για τη θεατρική σκηνή (δουλεύει μεταξύ άλλων με τους Julien Gosselin, Guy Alloucherie και Stanislas Nordey) όσο και από το προσωπικό φωτογραφικό του έργο.

Ο διάλογος μεταξύ εικόνας και κειμένου, δημόσιου και ιδιωτικού χώρου παίρνει πρώτα τη μορφή συλλογικών αστικών performances – τις φωτογραφικές περιπλανήσεις – στη συνέχεια, παράλληλα, ένος Phlog (ή φωτογραφικού ημερολόγιου).

Σε όλες τις πόλεις όπου ταξιδεύει κατά τη διάρκεια των τουρνέ των θεαμάτων ή των φωτογραφικών residencies στις οποίες συμμετέχει, ο Jérémie Bernaert αναδημιουργεί ένα σύμπαν με βάση τα βιώματα που διασχίζει. Διηγείται αυτές τις στιγμές, συχνά μοναχικές, βγαλμένες από αυτή την «κατάσταση της φωτογραφίας».

Με μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως και τη γεωμετρία, οι λήψεις του είναι συχνά κενές, σαν η απαραίτητη μοναξιά στο έργο του να μεταφέρεται μέσα στις συνθέσεις του.

Yparxei Provlima Amalia

Yparxei Provlima Amalia είναι το προσωπικό project του Yannis Iasonidis, ιδρυτή της Orila Records. Τυχαίες ηχογραφήσεις, αφηρημένα θέματα και slo-mo ρυθμοί σκιαγραφούν την ηχητική παλέτα στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Έχει κυκλοφορήσει δύο EP σε συνεργασία με τον Πάνο Αλεξιάδη, με την μορφή βιωματικού, ηχητικού ημερολογίου πάνω σε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια διαμονή στην Εύβοια, στις Organized Music From Thessaloniki και Somehow Ecstatic Records αντίστοιχα.

Αποτελεί resident DJ της ετήσιας εκδήλωσης για το θερινό ηλιοστάσιο στους πρόποδες του Ολύμπου, ενώ έχει εμφανιστεί στο φεστιβάλ Meakusma και στο ιστορικό Salon Des Amateurs του Ντίσελντορφ πλάι στον Terra Exotica.

πηγή: elculturegr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr