Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο καθώς κυβέρνηση και Αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους. «Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει νεοσυντηρητική στροφή. Ακολουθούμε τις βασικές αρχές […]

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο καθώς κυβέρνηση και Αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους.

«Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει νεοσυντηρητική στροφή.

Ακολουθούμε τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού

«Ακολουθούμε τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και αναφέρθηκε σε όσα χθες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πρωθυπουργός κατέθεσε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο κοιτάει πως θα βελτιώσει τον πλούτο της χώρας, που είναι και το σημερινό ζητούμενο του νομοσχεδίου, ενισχύοντας την κατανάλωση, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Για να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, με δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε χθες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το 2020 και τα επόμενα χρόνια, το οποίο εδράζεται στις μειώσεις φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε κομβικό σημείο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τόνισε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα κυρίως από την πιστωτική επέκταση από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. «Αυτό που ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός ήταν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο που εδράζεται πάνω στους άξονες του κοινωνικού φιλελευθερισμού», τόνισε.

Σχετικά με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση νομοθετεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, για το οποίο έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, πολλές παρατηρήσεις της διαβούλευσης και οι περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

«Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, εξασφαλίζονται υγιείς κανόνες του ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, και η διενέργεια μεταφοράς χρήματος ενώ, μέσα από τη διαδικασία της αδειοδότησης, αυξάνονται τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει ότι θεσμοθετείται ανοιχτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία στα πρότυπα του ευρύτατα αποδεκτού στην ΕΕ μοντέλου.

«Πυρά» Σκουρλέτη

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά του επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με το σημερινό νομοσχέδιο «ακολουθεί μία παρωχημένη συνταγή για την οικονομία, ακραία νεοφιλελεύθερη».

«Ο πιο γρήγορος δρόμος για μια επένδυση είναι ο δρόμος της νομιμότητας. Εσείς όμως, επιχειρείτε με το σημερινό νομοσχέδιο να φέρετε αυτήν τη νομιμότητα στις ανάγκες και τις επιδιώξεις των επενδυτών, της επένδυσης. Αντί να έχουμε το σχήμα όπου μία επένδυση πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, πρέπει να σέβεται την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να συμβάλει στην εξωστρέφεια μιας οικονομίας, εδώ προσπαθείτε, ακολουθώντας μία παρωχημένη συνταγή για την οικονομία, μια ξεπερασμένη λογική προηγούμενων δεκαετιών, ακραία νεοφιλελεύθερη, αποτυχημένη, δοκιμασμένη στον τόπο μας να την κάνετε πράξη».

Σημείωσε ακόμη ότι ότι «στερείστε μιας συνολικής αναπτυξιακής αντίληψης και γι’ αυτό το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα άθροισμα ατάκτως ερριμμένων άρθρων, όπου προσπαθούν με ένα “μπαλωματικό” τρόπο να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα αιτήματα, χωρίς ούτε κατά διάνοια να αναδεικνύουν μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα σέβεται το περιβάλλον».

Ζητάνε και τα «ρέστα» για το Ελληνικό

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, η οποία είχε – επί τους ουσίας – παγώσει στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Έρχεστε εδώ υιοθετώντας ακριβώς τη λογική που βάζει τη νομιμότητα στα “καλούπια” των επενδυτών, να μας φέρετε προτάσεις όπως αυτή για το Ελληνικό. Το Ελληνικό που το κάνατε “σημαία” για να τεκμηριώσετε την προπαγάνδα σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αντιεπενδυτική κυβέρνηση. Το Ελληνικό που ήδη αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα που θα έμπαιναν τα θεμέλια» είπε για να προσθέσει.

«Ευτυχώς βέβαια που δεν είδαμε αυτούς τους κιτσάτους πύργους εκεί πέρα, τους οποίους δείχνατε. Τι νομίζατε ότι θα κάνετε δηλαδή; Προσβάλλουν και την αισθητική μιας χώρας η οποία χαρακτηρίζεται για την αισθητική της, παρά τη βάναυση καταπάτησή της από διαφόρους κατά το παρελθόν.

Για το Ελληνικό, λοιπόν, έρχεστε και λέτε: «Εδώ θα χτίσουμε μία πόλη είκοσι επτά χιλιάδων ανθρώπων όπου οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες, δεν θα ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση, δεν θα είναι στους δήμους, αλλά ο επενδυτής θα αποφασίζει πότε θα περιέλθουν σε αυτούς».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr