Τα ποσά για τα αναδρομικά των επικουρικών αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ.

Τα ποσά για τα αναδρομικά των επικουρικών αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι αυξήσεις θα δοθούν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η Κυβέρνηση σε συμμόρφωση με την  απόφαση του  ΣτΕ.

Το νομοσχέδιο όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΙ αναμένεται να έρθει στη Βουλή  στις αρχές του νέου έτους.

Τα ποσά των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε αυξήσεις  στις επικουρικές συντάξεις 52,5 ευρώ το μήνα μεσοσταθμικά ή 630 ευρώ ετησίως.

Τις αυξήσεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι και μάλιστα αναδρομικά από τις 4 Οκτώβριου 2019 (ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης) όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι πρόκειται για τους συνταξιούχους που έπαιρναν  πάνω από 1.300 ευρώ το μήνα (συνολική σύνταξη – κύρια και επικουρική) και είχαν θιγεί από τον νόμο Κατρούγκαλου και δικαιώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις θα δοθούν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση σε συμμόρφωση με την  απόφαση του  ΣτΕ. Το νομοσχέδιο όπως είπε ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.

Πέτσας: Σε δόσεις τα αναδρομικά

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από όσο δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πάρουν τη διόρθωση που τους αναλογεί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και πρόσθεσε πως εάν πρόκειται για αναδρομικά δεκαμήνου, τότε θα δοθούν τμηματικά.

Σε περίπτωση που αφορά σοβαρά μεγαλύτερα ποσά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, όπως ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι το νέο Ασφαλιστικό είναι συνδεδεμένο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για να διορθωθεί το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», όπως χαρακτήρισε τον σχετικό νόμο, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τις αυξημένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το κόστος μετάβασης για το νέο σύστημα για τις επικουρικές θα είναι χαμηλό εφόσον ισχύσει για νέους ασφαλισμένους, και σε κάθε περίπτωση θα είναι εγγυημένο από το κράτος.

Είπε ότι σχετικά με την απόδοση των κεφαλαίων θα υπάρχει πλαίσιο με κανόνες για το πού θα επενδύονται οι εισφορές με βάση τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στο σκανδιναβικό μοντέλο.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενσωματώνουν πάντως τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4387/2016 στα ποσοστά αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τον υπολογισμό των νέων, από 13/5/2016 και μετά, συντάξεων όσο και για τον επανυπολογισμό των παλαιών –μέχρι 12/5/2016- συντάξεων. Το πλαφόν που έβαλε εμμέσως το ΣτΕ είναι η αναπλήρωση να φτάνει στο 50% αντί 42,8% που είναι τώρα με 40 έτη ασφάλισης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr