Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό σινεμά γοητεύει το Μανχάταν

Το ελληνικό σινεμά γοητεύει το Μανχάταν

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, στο οποίο εφέτος τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Νίκος Περάκης

Οι ταινίες μυθοπλασίας «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, «Δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου», «Παύση» της Τόνιας Μισιαλή, «The Waiter» του Στιβ Κρικρή και τα ντοκιμαντέρ «Άκρα» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα ή «Πατρίδα από μάρμαρο» του Μένιου Καραγιάννη είναι μερικά από τα μεγάλου μήκους κινηματογραφικά έργα που το φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, εφέτος συστήνει για πρώτη φορά, στο νεοϋορκέζικο κοινό. Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, με την κομεντί φαντασίας «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Στο διάστημα αυτό περισσότερες από 50 ταινίες, θα έχουν προβληθεί στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου (FiaF), στην καρδιά του Μανχάταν. Στις ελληνικές διακρίσεις προστίθεται από εφέτος το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία), ενώ Νίκος Περάκης του οποίου η ταινία «Success story» κέρδισε πέρσι το βραβείο κοινού του φεστιβάλ, εφέτος είναι ο πρωταγωνιστής του κεντρικού αφιερώματος. Θα προβληθούν τρεις από τις αντιπροσωπευτικότερες κωμωδίες του: «Λούφα και παραλλαγή», «Βίος και πολιτεία» και «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο».

Ενα τμήμα με διεθνείς παραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος εγκαινιάζεται εφέτος.

Ταινίες, με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας, με βασικό Έλληνα συντελεστή ή ελληνική θεματολογία, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται. Ανάμεσά τους οι «Nia on vacation» της Κατ Παπαδημητρίου, «Μελωδία των πουλιών» της Ναντίν Γκόμεζ, «Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη και το «Calling» της Άρτεμις Αναστασιάδου. Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην online έκδοση του NYCGRFF, ένα διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Τέλος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας στο Μανχάταν φιλοξενεί εφέτος μια ψηφιακή έκθεση με ντοκουμέντα από την καταγραφή της μεγαλειώδους ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την επιμελήθηκε ομάδα αρχαιολόγων σε συνεργασία με το φεστιβάλ που και εφέτος διευθύνεται από την Μαρία Τζομπανάκη.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024