Τη συγκρότηση της διακομματικής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δρομολογεί, άμεσα, το υπουργείο Εσωτερικών λίγα 24ωρα μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς από τις οποίες διαφάνηκαν συγκλίσεις με όλα σχεδόν τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, εντός της ημέρας θα αποστείλει επιστολή προς τα κόμματα προκειμένου να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους στην επιτροπή.

Αντικείμενό της θα είναι η διαβούλευση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης σε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τον τρόπο που θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός επικρατείας εκλογέων κ.λπ., που απασχόλησαν ακροθιγώς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής.

Εντός της εβδομάδας η πρώτη συνεδρίαση

Επιδίωξη του υπουργείου είναι η σύσταση και συνεδρίαση της επιτροπής να γίνει άμεσα, εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην επιτροπή, ενώ τόνισε την ανάγκη ο καθένας να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

Η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θέτει μόνο μία κόκκινη γραμμή, που είναι η ψήφος των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων να είναι ισότιμη και να μετρά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση – Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το πέρας όλων των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή,  το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων.

«Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Μαξίμου.

Σημείωσε ακόμη πως «η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Το μέτρημα των «κουκιών»

Μετά τις  συναντήσεις της Παρασκευής φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους στη Βουλή.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε θετική απάντηση από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση και «ναι υπό όρους» από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως την Παρασκευή  έκλεισε την «πόρτα της συναίνεσης» για την ψήφο των αποδήμων καθώς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό εξέφρασε αρκετές διαφωνίες σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση.

«Δεν επιθυμούμε  – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει.